'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (18 Temmuz 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! Bugünkü akşam yemeği menüsü listemizde damak zevkinize uyacak közlenmiş domates çorbası tarifinin yanında Şef Mehmet Yalçınkaya'nın özel esnaf lokantası tarifi yahnili hicaz pilavı, zeytinyağlı taze fasulye, çoban salatası ve enfes Hamsiköy sültacı var. Şimdiden afiyet olsun!

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
- 3 adet orta boy domates
- 5-6 diş sarımsak
- 6 dal taze kekik
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 750 ml tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
KÖZDE DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
- Domatesleri ortadan ikiye bölün ve fırın tepsisine yerleştirin, içlerine birer diş sarımsak saplayın.
- Üzerlerine birer dal kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin.
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
- Fırından çıkan domatesleri kabuklarından ayırın.
- Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Domatesleri ilave edin ve kavurmaya devam edin.
- Tavuk suyunu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın.
- Dilerseniz tadına bakıp tuz ve karabiber ilavesi yapabilirsiniz, sıcak servis edin.

HİCAZ PİLAVI MALZEMELERİ (6 PORSİYON)
YAHNİ İÇİN:
- 800 gr. koyun eti
- 6 yemek kaşığı sadeyağ
- 3 adet soğan
- Tuz
- Karabiber
- 2 su bardağı su
PİLAV İÇİN
- 1 kg pirinç
- 6 yemek kaşığı sadeyağ
- 4 su bardağı et suyu
- 1 tutam safran
- 100 gr. nohut
- 1 adet portakalın kabuğu
- Tuz

HİCAZ PİLAVI YAPILIŞI
- Etleri yumurta büyüklüğünde doğrayın.
- Tencerede sadeyağı eritin, yarım ay şeklinde ince doğranmış soğanları ekleyip kavurarak iyice öldürün.
- Etleri ilave edikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırın ve tencerenin kapağını kapatın.
- Etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.
- Suyu çekilmiş etlere iki bardak su ilave edip suyunu çekinceye kadar tekrar pişirin.
- Pişen etleri kuşhaneye (*) alın.
- Pirinçleri yıkayıp süzün.
- Başka bir tencerede 6 kaşık sadeyağı kızdırıp pirinci ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kavurun.
- 4 bardak kaynar et suyunu veya suyu ilave edin.
- Kıyılmış ve suda bekletilmiş safranı, önceden haşlanmış nohutu, ince kıyım portakal kabuğunu ve tuzu ekleyip suyunu çektirin.
- Kapağı kapalı halde yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
- Pilavı tabağa alın üzerine yahni etlerini yerleştirerek servis edin.
(*) Kuşhane: Kuşhane, Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerinin pişirildiği mutfağa deniyor. Şef Yalçınkaya tarifinde buraya gönderme yapıyor. Çünkü Osmanlıların ekmek sepeti olarak kullandığı kaplara veya kapaklı tencerelere de kuşhane adı veriliyor.
Hicaz pilavının nereden geldiğini öğrenmek için bu haberimize göz atabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ VE MALZEMELERİ
Sadece zeytinyağlısı değil, kıymalısı da sofralara çok yakışan taze fasulyenin en makbulü zeytinyağlısı. Özellikle mevsiminde, çalı fasulye, zeytinyağlı taze fasulye yapmak için en ideali. Ancak siz etli etli fasulye seviyorsanız, zeytinyağlıda ayşekadın fasulye de kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE MALZEMELERİ
- Yarım kilo taze fasulye (Normalde etli/kıymalı fasulyede ayşekadın fasulye, zeytinyağlısında ise çalı fasulye kullanılır ancak zeytinyağlı fasulyenizin daha da lezzetli olmasını istiyorsanız ayşekadın fasulye kullanın)
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 küçük domates (ya bir adet büyük domates. Pembe domates olursa, çok daha lezzetli olur)
- Yarım yemek kaşığından biraz az domates salçası (Zeytinyağlılarda özellikle yazın salça kullanmazsanız, sebzenin lezzeti daha iyi ortaya çıkar)
- İsteğe göre pul biber (ayrıca taze fasulyeye toz kırmızı biber de çok yakışıyor)
- 1 su sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker (eğer seviyorsanız şekeri de 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. zeytinyağılılara yakışıyor)
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞI
- Fasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın. Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.
Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın. - Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.
- Domatesleri küçük küp küp doğrayın.
- Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)
- Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.
- 1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)
- Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyeceğiz.
- Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.
- Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.
- Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.

ÇOBAN SALATASI TARİFİ VE MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 4 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
ÇOBAN SALATASI NASIL YAPILIR?
- Domatesleri ince ince doğrayın.
- Salatalıkların kabuğunu soyduktan sonra domatesler gibi küçük küpler halinde kesin.
- Biberleri ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde kesin.
- Kuru soğanı ince ince doğrayın ve maydanozu incecik kıyın.
- Kuru soğan hariç bütün malzemeleri salata kabında karıştırın.
- Salata tabağına aldığınızda üzerine kuru soğanları ekleyin.
- Tuzu, zeytinyağını ve taze limon suyunu üzerine ekleyip servis edin.

HAMSİKÖY SÜTLACI TARİFİ VE MAALZEMELERİ
MALZEMELER
- 1 lt tam yağlı süt
- 65 gr pirinç (1/2 su bardağı)
- 80 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
- Bir tutam tuz
- Üzeri için
- Tarçın
- Fındık kırığı ya da fındık tozu
HAMSİKÖY SÜTLACI YAPILIŞI
- Bir tencerede sütü kaynatın.
- Sıcak su ile yıkadığınız pirinci ekleyin.
- Arada bir karıştırarak, taşmasını önleyecek kadar kısık ateşte pişirin.
- Pirinçler şişip kıvam almaya başlayınca toz şekeri ve tuzu ilave edin.
- 10 dakika daha pişirmeye devam edin (nişasta eklemeyin bekledikçe koyulaşacak).
- Pişen sütlacı toprak kaselere alın ve soğuması için bir süre bekleyin.
- Ardından fırına atarak üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu süre 5 dakikayı geçmemelidir.
- Sütlacın üzerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyip servis yapın.