'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (19 Mayıs 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak un çorbası tarifi, semizotu salatası, soteli çanak tarifi, eski Rum mezesi soğanlı mercimek ezmesi ve ev yapımı limonata tarifi...

SEMİZOTU SALATASI TARİFİ VE MALZEMELERİ
Semizotu salatası nasıl yapılır? Semizotu salatası tarifi, malzemeleri, püf noktaları bugün ne pişirsem diyenler için hazırladığımız günün menüsü listesinde...
SEMİZOTU SALATASI MALZEMELERİ
- 1 küçük bağ semizotu
- 10 adet orta boy çilek
- 5-6 yemek kaşığı lor peyniri
- 2 tam ceviz içi
- Yarım limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
SEMİZOTU SALATASI YAPILIŞI
- Semizotunun saplarını kesin.
- Ardından yaprak kısımlarını yıkayıp, kurulayın.
- Cevizleri küçük parçalar haline getirin.
- Lor peyniri, zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın.
- Üzerine keten tohumu ilave ederek servis edebilirsiniz.

SOTELİ ÇANAK MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 3 tane patates
Sos için;
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
İç harç için;
- 1 soğan
- 1 parça tavuk göğsü
- 1 kırmızı biber
- 1 yeşil biber
- 2 diş sarımsak
- 1 domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- Karabiber, pul biber, tuz
Beşamel sos için;
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz, karabiber
- Üzerine kaşar

SOTELİ ÇANAK YAPILIŞI
- Soyulan patatesler ortadan ikiye ayrılır, orta kısımları çay kaşığı ile oyulur.
- Sos malzemeleri karıştırılıp patatesin her yerine sürülüp patatesleri borcama dizip 200 derece önceden ısınmış fırında kızartın.
- Bu arada soğanları, biberleri, tavuğu, domatesleri, sarımsağı sırası ile doğrayıp tek tek kavurun.
- Kavrulan iç harcın üzerine salça ve baharatlarda eklenip kavurup altını kapatın.
- Fırından alınan patateslerin içini harç ile doldurun.
- Bir tavaya tereyağı ile un alınıp kavrulur, kavrulan unun üzerine süt eklenip karıştırılıp kaynayıncaya kadar pişirilir.
- Pişen beşamel sosa tuz ve karabiber eklenip patateslerin üzerine eklenir, kaşarları da ekleyip fırına verin.
- Kaşarlar kızardığında yemek hazır.

SOĞANLI MERCİMEK EZMESİ MALZEMELERİ
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2,5 su bardağı oda sıcaklığında su
- Yarım mor soğan
- Yarım limon
- Bir tutam maydanoz
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı üzerine süslemek için
- Yarım çay kaşı tuz
- Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı kadar pul biber
- Çay kaşığının ucuyla karabiber

ESKİ RUM MEZESİ SOĞANLI MERCİMEK EZMESİ YAPILIŞI
- Mercimeği yıkayıp küçük bir tencereye koyun.
- Üzerine yarım çay kaşığı tuz koyup bir miktar su ilave edin.
- Kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca altını tamamen kısın. Üzerindeki beyaz köpükleri alın.
- Tencerenin kapağını yarım kapatın.
- Kendi halinde pişmeye bırakın.
- Pişerken suyu az gelirse azar azar su ilave edebilirsiniz .
- Mercimek tamamen pişecek, üzeri göz göz olacak.
- Pişince ocaktan alın.
- Derin bir kaba koyup sıcakken tereyağını ilave edip güzel karıştırıp soğumaya bırakın.
- Sonra baharatları ilave edin.
- Soğanı piyazlık doğrayıp az tuzla acısı çıkana kadar ovalayın.
- Mercimek ezmesine ilave edin.
- Maydanozu ince doğrayıp ilave edin.
- 2 yemek kaşığı zeytin yağ ilave edin.
- Yarım limon suyunu koyun.
- Güzel karıştırıp servis tabağına alın.
- Üzerine zeytinyağı gezdirip hafif pul biber serpin.

EV YAPIMI ZENCEFİLLİ LİMONATA TARİFİ VE MALZEMELERİ
EV YAPIMI ZENCEFİLLİ LİMONATA MALZEMELERİ
- 5 adet dal limonu
- 5 bardak su (1 bardağı ılık olacak)
- 1 bardak toz şeker
- 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi (İsteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı gül suyu (İsteğe bağlı)
EVDE ZENCEFİLLİ LİMONATA YAPILIŞI
- Limonların sarı kabuklarını ince rendeleyip şeker ile ovuşturun.
- İçine zencefili de ekleyip 1 bardak ılık suda şeker çözülene kadar ara ara karıştırarak bekletin.
- Limonların suyunu sıkıp içine ekleyin.
- Bu karışıma kalan 4 bardak su ve gül suyunu ekleyip karıştırın.
- Süzgeçten geçirerek sürahiye alın.
- Taze nane ile servis edin.