"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (21 Temmuz 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem? " diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak fasulye çorbası tarifi, içli köfte tarifi, körili tavuklu pilav ve piyaz tarifi...

MALZEMELER
- 250 gram kuru fasulye
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 buke garni ( maydanoz kökü, defne yaprağı, kekik sapı vb.)
- 4 sap kereviz
- 2 ince sap pırasa
- 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
- 4 orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Fasulyeleri ayıklayıp 4-5 saat soğuk suyla ıslatın. Suyunu süzüp 2 ½ litre sıcak suyla ateşe koyun.
1 adet soğan, sarımsak ve buke garniyi katin. Kereviz ve pırasayı küçük parçalar halinde doğrayıp 1 kaşık yağla kısık ateş üzerinde pişmeye bırakın. Domatesin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp doğradıktan sonra karışıma ekleyin.
Fasulye yumuşayınca içinden soğan ve buke garniyi çıkartıp domatesli karışıma katin. Sonra da püre makinesinden geçirin, tekrar ateşe koyup yeterince tuz katin.
Servisten önce yumurta sarisini 2-3 kaşık çorbayla alıştırarak sulandırın ve kalan 1 kaşık yağla birlikte çorbaya katin.
Yağda kızdırılmış ekmeklerle servis yapın.

İÇLİ KÖFTE TARİFİ
MALZEMELER
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı irmik
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağından biraz az un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1, 5 su bardağı sıcak su
İçli köfte içi için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 500 gram kıyma
- 5 orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
İçli köfte kızartmak için;
- Sıvı yağ
YAPILIŞI
Tavaya sıvı yağ eklenir ve kıyma eklenip üstünü kapatıp kıymanın suyunu bırakması beklenir.
Soğanları rondodan geçirıip suyunu çeken kıymanın üzerine eklenir ve 1 yemek kaşığı daha sıvı yağ eklenerek 10 dakika kadar kıymayla birlikte pişirilir.
Daha sonra salça eklenir 3 dakika daha kavrulur. Tuz, ceviz, istenilen baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
İnce bulgur 1, 5 bardak sıcak su ile kısır yapar gibi ıslatılır. Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar ılık su eklenip iyice yoğurulur. Ortalama yarım saat yoğurulur. Daha sonra un eklenir 5 dakika daha yoğurulur.
Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa kıvamı olmuştur. Ele yapıştığında eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır.
İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır. Derin bir tencerede, bol kızgın yağda içli köfteler kızartılır.

KÖRİLİ TAVUKLU PİLAV TARİFİ
- 2 küp tavuk suyu bulyon
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 200 gram tavuk göğsü
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 2 adet havuç
YAPILIŞI
Geniş tabanlı bir pilav tenceresine ayçiçek yağını ekleyin. Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye alın.
Şeritler halinde doğranmış tavuğu ekleyin. 1-2 dakika orta ateşte kavurun. Kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış havuçları da ekleyip 2 dakika kadar kavurun.
Köriyi ekleyin. 2 küp Tavuk Suyu Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin.
Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.

PİYAZ TARİFİ
MALZEMELER
1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
2 orta boy soğan
1 orta boy domates
2 adet yeşil biber
Yarım demet maydanoz
Piyaz sosu için:
Yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı sirke
Tuz
YAPILIŞI
Haşlanmış fasulyeleri salata tabağına alın. Piyazlık doğranmış soğanları ve ince ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın. Domatesleri ufak küpler halinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp doğrayın. Fasulyeye sırasıyla soğanı ekleyip karıştırın.
Daha sonra domateslerin ekleyip karıştırın ve son olarak biberleri ekleyip karıştırın.
Sirke, limon suyu ve zeytinyağından yaptığınız sosu üzerinde gezdirin. Tuzu ekleyip servis edin.