Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, patlıcan kapama tarifi, havuç tarator tarifi, şekerpare tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ Ezogelin çorbası malzemeler2 çay bardağı mercimek3 yemek kaşığı pirinç2 yemek kaşığı bulgur1 adet soğan1 tatlı kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı tereyağı6 su bardağı sıcak su1 tatlı kaşığı nane1 tatlı kaşığı tuzEZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞISıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Patlıcan kapama malzemeler4 adet patlıcan1 çay bardağı sıvı yağı (patlıcanları kızartmak için)1 çorba kaşığı tereyağı1 çorba kaşığı sıvı yağ1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)3-4 adet sivri biber200 gram dana kıyma2 diş sarımsak (kıyılmış)1 tatlı kaşığı domates salçası1 tatlı kaşığı biber salçası1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kırmızı toz biber1 kase maydanoz (kıyılmış)Pilavı için;3 çorba kaşığı tereyağı1,5 su bardağı baldo pirinç3 su bardağı tavuk suyuBir tutam tuzBir tutam karabiberPATLICAN KAPAMA YAPILIŞIÖncelikle pirinçlerin üzerine ılık su ekleyip bekletin.Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun ve boylamasına dilimleyin.Geniş bir tavaya sıvı yağ ekleyip yağ kızdıktan sonra dilimlenmiş patlıcanları önlü arkalı kızartın.Kızaran patlıcanları havlu kağıt serilmiş yere alın.Başka bir tavada tereyağı ve sıvı yağ ekleyip soğanları kavurun.Daha sonra kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.Kavrulan kıymanın üzerine sarımsak, salçayı ve baharatları ilave edip 1-2 dakika karıştırın.Son olarak maydanoz ekleyip karıştırıp kenara alın.Pilavı için ılık suyun içinde beklettiğiniz pirinçleri iyice yıkayıp süzün.Bir tencereye tereyağı ekleyip soğanları kavurun ve üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.Üzerine sıcak tavuk suyu tuz ve karabiberini ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Piştikten sonra üzerine havlu kağıt kapatıp dinlendirin.Yuvarlak geniş bir kabın içine zeminin ortasını boş bırakacak şekilde kızarttığımız patlıcanları yan yana kabın kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizin.Kıymalı hazırladığınız harcınızı kabınızın ortasında kalan kısma gelecek şekilde zeminine yerleştirip üzerine pişirdiğiniz demlenen pilavınızı ekleyin.Kenarlardan sarkan patlıcanları pilavın üstüne doğru gelecek şekilde kapatın.Sonrasında üzerine sunum yapacağınız tabağı yerleştirip dikkatlice ters çevirin.Ters çevirdikten sonra üzerini dilediğiniz yeşilliklerle süsleyin. Havuç tarator malzemeler6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç3 diş sarımsak1,5 su bardağı yoğurt3 yemek kaşığı sıvı yağ1 çay kaşığı tuzHAVUÇ TARATOR YAPILIŞIRendelenmiş havuçları bir tencereye alıp üzerine sıvı yağ dökülür.Yumuşayana kadar kısık ateşte kavrulur.Suyunu salıp tekrar çekmeye başlayan havuçların içine ince doğranmış sarımsaklar eklenir.4 - 5 dakika daha kavrulan havuç ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.Yoğurtun içerisine tuz eklenerek iyice çırpılır.Soğuyan havuçla yoğurt karıştırılır servis etmeye hazırdır.İpucuSarımsak arzuya göre yoğurda eklenebilir.Kokusu ve tadı daha yoğun olacaktır.Arzuya göre içerisine çekilmiş ceviz ve üzerine patates cipsi koyulabilir. Şekerpare malzemeler2 su bardağı un125 gram oda sıcaklığında tereyağı1 çay bardağı ayçiçek yağı4 yemek kaşığı irmik4 yemek kaşığı toz şeker1 adet yumurta1 paket kabartma tozu1 paket vanilyaŞekerpare üzeri için:20 adet fındık içiŞekerpare şerbeti için:2,5 su bardağı toz şeker2,5 su bardağı su1 dilim limonŞEKERPARE YAPILIŞITatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın. Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limon ve suyunu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin. Tatlının hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın. Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın. Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun. Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün. Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına fındık içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin.