Dünyanın en iyi yoğurtlu yemeği seçildi! Çökertme kebabı nasıl bir yemek, hangi malzemeler kullanılır? Evde çökertme kebabı tarifi-yapılışı
Ülkelerin yemeklerini değerlendiren ve en iyiler kadar en kötülerin de listesini yapan Taste Atlas (Lezzet Atlası) bu sefer de en iyi yoğurtlu yemekleri değerlendirdi. Pek çok farklı ülkenin yemeğinin yer aldığı listede en iyi yoğurtlu yemek ise çökertme kebabı seçildi. Ege mutfağının özellikle Muğla ilinin en sevilen yemeklerinden olan bu eşsiz lezzet bir anda pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. İşte evde çökertme kebabı tarifi ile bu lezzet bombası hakkında detaylar…
Çökertme kebabı her ne kadar Ege mutfağına ait olsa da bugün Türkiye’nin hatta dünyanın pek çok bölgesinde severek tüketiliyor. Farklı malzemelerin farklı pişirme teknikleriyle bir araya gelmesi ağızları sulandıran bir lezzetin ortaya çıkmasına neden oluyor. Başlıca malzemeleri et, patates ve yoğurt olan çökertme kebabının tüm malzemelerini, tarifini ve yapılışını bir araya getirdik…
ÇÖKERTME KEBABI NASIL BİR YEMEK?
Çökertme kebabı, kızarmış patates üzerine kavrulmuş et ve sarımsaklı yoğurt ile hazırlanan yöresel bir yemektir.
ÇÖKERTME KEBABI MALZEMELERİ
Eti için:
300 gram dana kontrfile
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 çay kaşığı tuz
Eti marine etmek için:
1 tane rendelenmiş soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı soda
1/2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı (pişirmek için)
1,5 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için)
Kibrit patates için:
2 tane orta boy patates
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı pul biber
Servisi için:
4 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt
ÇÖKERTME KEBABI YAPILIŞI, TARİFİ
Çökertme kebabını yapmak için öncelikle etin yağlı kısımlarını ayırın ve eleriz un uzun kesin. Marine etmek için tüm mazlemeleri ekleyin ve et ile harmanlayın. Sonrasında da marine edilmiş etlerin üzerini streç filmle kaplayın ve buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakın.
Et dinlenirken, patatesleri soyun ve kibrit çöpü büyüklüğünde kesin.
Dilimlenmiş patatesleri bol su içinde yıkayın ve suyu süzüldükten sonra kağıt havlu içine alarak tamamen kurumasını sağlayın.
Derin bir tencerede sıvı yağ içinde patatesleri altın sarısı renginde oluncaya kadar kızartın.
Kızaran patatesleri yağının süzülmesi için kağıt havlu serilmiş tabağa alın.
Dolapta dinlenen etleri döküm bir tavada tereyağ ve sıvıyağ karışımı ile yüksek ateşte pişirin. Etlerin rengi değiştikten sonra tuz ve karabiberi ekleyin.
Sos yapmak için domatesleri rendeleyin, üzerine kırmızı biberi ekleyin ve küçük bir tavada tereyağda pişirin. Domatesin suyu azalınca ocağı kapatın.
Tüm pişirme işlemleri tamamlandıktan sonra, Çökertme kebabının malzemelerini servis tabağına alın.
Servis tabağını hazırlarken, en alta kızarmış kibrit patates, sarımsaklı yoğurt, domates sosu ve et şeklinde hazırlayın. Dilerseniz sarımsaklı yoğurdu patatesin üzerine koymak yerine etin üzerine de koyabilirsiniz.
Tabağı, kızarmış biber ve domateslerle süsleyebilirsiniz.
ÇÖKERTME KEBABININ PÜF NOKTASI
Çökertme kebabının etlerini eğer 1 saatten fazla marine etmişseniz etleri dolaptan çıkardıktan sonra oda sıcaklığı gelene kadar bekletmeyi unutmayın.
Kibrit patateslerin daha çıtır olmasını isterseniz, bol suda durulanıp, kağıt havlu ile kurulanan patatesleri az miktarda nişastayla harmanladıktan sonra da kızgın yağda ya da fritözde kızartabilirsiniz.