YemekFaydaları saymakla bitmiyor! Kalp hastalığından, idrar yolu enfeksiyonuna! Derde deva Kızılcığın bilinmeyen yararları...

Faydaları saymakla bitmiyor! Kalp hastalığından, idrar yolu enfeksiyonuna! Derde deva Kızılcığın bilinmeyen yararları...

Paylaş
Faydaları saymakla bitmiyor! Kalp hastalığından, idrar yolu enfeksiyonuna! Derde deva Kızılcığın bilinmeyen yararları...

Kızılcık faydalarını duyunca sizde şaşıracaksınız! Kalp sağlığından cilt bakımına kadar birçok faydasıyla doğal bir şifa kaynağı olan ve genellikle meyve suyu formunda tüketilen bu mucizevi besinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte Kızılcık faydaları...

Mustafa EFE/ Posta.com.tr - Kızılcık, ekşi ve acımsı tadıyla tanınan ve genellikle meyve suyu olarak tüketilen bir meyvedir. Bu meyve, kalp hastalığından idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Doğal bir antioksidan deposu olan kızılcığın saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kızılcıklar çoğunlukla karbonhidrat ve lif içerir ve yaklaşık %90 oranında su ihtiva ederler. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini ve manganez gibi vitamin ve mineraller açısından zengindirler.

Bu güçlü bileşenler, serbest radikalleri azaltarak kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer kronik rahatsızlıkların riskini düşürebilir.

Taze kızılcıklar ekşi olduğu için genellikle çiğ olarak yenmez ve çoğunlukla meyve suyu formunda tüketilir. Kızılcık suyunun en etkili olduğu rahatsızlık ise idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İçerdiği A tipi proantosiyanidinler, mesanedeki E. coli bakterisinin bağlanmasını engelleyerek enfeksiyonları önlemede etkilidir.

Yüksek miktarda antioksidan içeren kızılcıklar, özellikle koyu rengini veren antosiyaninler ve flavonoidler sayesinde iltihap giderici özelliklere sahiptir.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre, kızılcık ağızdaki zararlı asitleri kontrol altına alarak diş çürümelerini, diş eti hastalıklarını ve ağız kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek ve kolesterol seviyelerini iyileştirmek gibi kalp sağlığına da olumlu etkileri vardır.

Kızılcıklar, HDL (iyi) kolesterolü artırarak lipid profilini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebilir. Bağırsak sağlığını da çeşitli şekillerde destekleyebilir; örneğin, kolon ve gastrointestinal kanserlerle bağlantılı safra asitlerini seyreltici etkileri vardır. Et, süt ürünleri ve şeker tüketiminin yüksek olduğu diyetlerde sindirim sistemine iyi bakteriler kazandırabilir.

C vitamini açısından zengin olan kızılcık, cilt sağlığı için de önemlidir. Kolajen seviyelerini artırmak, iltihabı azaltmak, koyu lekeleri aydınlatmak ve UV ışınlarından korumak için C vitamini oldukça değerlidir.