Un helvası Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve çok kolay yapılabilen tatlılardan biri... Hemen hemen her yörede aynı şekilde pişirilen ve genellikle kimsenin hayır diyemediği tatlılardan biri olan un helvasının tarifi çok merak ediliyor. Özellikle düğünlerde, cenaze gibi törenlerde ikram dilen un helvası, aynı zamanda kalabalık öğle ve akşam yemeklerinin de kurtarıcısı olan tatlılardan biri. Çünkü hem az malzeme ile yapılıyor hem de kısa sürede kavruluyor.
Un helvasının iki önemli detayı var; doğru ölçü ve pişirirken yanından ayrılmamak ve ocağın mutlaka başında durmak. Bu nedenle genellikle bu tatlıyı yaparken genellikle iş, un helvasının ustasına bırakılır. Eğer siz de en iyi ve lezzetli un helvasının ustası olmak istiyorsanız Posta.com.tr için yazdığımız bu tarifteki ölçülere ve yapım aşamalarına dikkat edin. Böylece misafirleriniz için hem pratik hem de çok lezzetli bir tatlı sunabilirsiniz.
İşte beş çaylarında, kalabalık akşam yemeklerinde ve dilerseniz Ramazan'ın bereketli iftar sofralarında sunabileceğiniz un helvasının malzemeleri ve yapılış aşamaları...
UN HELVASI MALZEMELERİ NELERDİR?
- 100 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz
Un helvası şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı sıcak su ya da süt