Ünlü Meksika sosu: Guacamole nasıl yapılır? Avokadolu dip sos guacamole tarifi ve sunum önerileri

Akşam veya hafta sonu misafirleriniz geliyorsa ve sofrada farklı bir lezzet olmasını istiyorsanız "guacamole" gibi nacos türü cipslerle, ekşi mayalı ekmeklerle şahane gidecek bir tarife ihtiyacınız var demektir. Türkiye'de avokadolu dip sos olarak da bildiğimiz ve önce şık restoranlarda görmeye başladığımız, ardından mahalle arası taze restoranların bile atıştırma tabaklarına giren guacamole, Meksika'dan tüm dünyaya yayılan bir lezzet ve bu sosun ana malzemesi avokado artık pazarlarda bile bulunabiliyor. Bu nedenle eğer bu aralar semtinizin pazarı varsa, bir ara uğrayın deriz. Hazırsanız, guacamole tarifini vermeye başlıyoruz! Tarifin sonunda sizler için farklı sunum seçenekleri de hazırladık. | Posta.com.tr Özel

Özellikle formunu korumak isteyen pek çok kişinin tükettiği sağlıklı yağlardan zengin besin avokado antioksidan miktarı yüksek bir yiyecek. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olduğu gibi içeriğinde bulunan düşük sodyum, yüksek potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığı için de çok faydalı. Bu anlamda beslenme günlüğündeki besinlerin hem faydalı hem de lezzetli olmasını isteyen gurmeler için şahane bir alternatif. Düşük şeker içerdiğinden kilo vermek isteyenler için de önerilen avokado, sahip olduğu yüksek lif oranı ile probiyotik etkiye de sahip.
Tüm bu güzelliklerinin yanında kültürel olarak da farklı bir tat. Meksika mutfağına özgü özel bir sos olan guacamole, en bilinen avokadolu dip sos. Özellikle farklı et yemeklerinin yanına çok yakışan bu özel sos, avokado, soğan ve jalapeno biberiyle hazırlanıyor ve baharatlarla lezzetlendiriliyor.
Meksika’da genellikle mısır cipsi veya çıtır tortilla ekmekleriyle birlikte sunulan bu özel sos, son günlerde sofralarımızda daha fazla yer edinmeye başladı. Salataları daha sağlıklı ve az kalorili hale getirecek bu sosun dışında avokadoyu sabah kahvaltılarında yumurtayla birlikte tüketerek dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz.
Ancak biz önce avokadonun en bilinen halini, Meksika usulü guacamole tarifini vereceğiz.

GUACAMOLE MALZEMELERİ (MEKSİKA USULÜ AVOKADOLU DİP SOS)
- 3 adet orta boy olgun avokado (Bu sos için avokadonun yumuşamış olması gerekiyor)
- 1 adet orta boy domates (Mevsiminde değilse, önceden hazırladığınız ev yapımı domates konservesini kullanın)
- 1 adet küçük boy kırmızı soğan (Kırmızı soğan yoksa standart soğan da kullanabilisiniz ancak tarifin orijinalinde kırmızı soğan kullanılıyor)
- 1 adet jalapeno biberi (Tarifin orijinalinde jalapeno biberi olsa da sizde yoksa köy biberi de kullanabilirsiniz)
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı lime-yeşil limonun suyu (Sarı limon da kullanabilirsiniz. Yeter ki hazır limon suyu olmasın. Taze limondan sıkılsın)
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber (damak tadınıza göre)
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş ya da maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

GUACAMOLE YAPILIŞI (MEKSİKA USULÜ AVOKADOLU DİP SOS TARİFİ)
- Olgun avokadoları bıçakla iki parça bölün.
- Çekirdeklere zarar vermeden çekirdekleri çıkarın. (Bu çekirdekleri atmayıp daha sonra avokado bitkisi yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Tarifini haberin sonunda anlattık)
- İkiye böldüğünüz avokadonun kabuğuna zarar vermeden bıçakla doğrayın ve bir kaşık yardımı ile derin bir kasenin içine alın.
- Kırmızı soğanı ince ince yemeklik doğrayın.
- Sarımsağı ezin ve soğanla birlikte avokadonun olduğu kaseye dökün.
- Domatesin çekirdeklerini çıkarmadan küçük küçük doğrayın veya mevsiminde taze olarak yaptığınız domates rendesini kullanın.
- Biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve diğer malzemeleri gibi küçük küçük kıyın.
- Baharatları, limon suyunu, kıyılmış maydanoz ve mümkünse kişnişi ve zeytinyağını kaseye aktarıp iyice karıştırın.
Sunum meselesine gelecek olursak...

Guacamole sosunu nasıl servis edebilirsiniz
- Guacamole sosu dilerseniz ekmek üstü lezzet olarak, dilerseniz nacos ile servis edebilirsiniz.
- Sosumuz yeşil renkte enfes bir sos olduğundan, koyu renkli seramik küçük kaselerde çok şık durur.
- Sofranızda ekmek üstü veya kıtır anasonlu ekmek üstüne labneli füme somon gibi lezzetler varsa, bunların yanında yer bulmasını sağlayabilirsiniz.
- Bu sos aynı zamanda marketlerde ayrıca satılan kereviz saplarıyla şahane giden bir sostur. Bu kereviz saplarını alıp iyice yıkayıp kuruttuktan sonra şık bir bardakta galeta gibi guacamole sosun yanında sunabilirsiniz.
- Guacamole sosun çok yakıştığı bir başka lezzet ise pancar cipsidir. Hazır da alabileceğiniz pancar cipsini, evde de fırında kolayca yapabilirsiniz.

AVOKADO NASIL BÜYÜTÜLÜR?
Avokado çekirdeği ile bir şey yapmak istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz, kendi avokado ağacınızı denemek ve büyütmek için bu avokado çekirdeğini kullanmaktır. Sorun şu ki, avokadolar kolay büyümez ve çok fazla ısıya, güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyarlar. Bakımı zor olsa da hazır elinizde kocaman 3 adet çekirdek varken neden onu değerlendirmeyesiniz?
Avokado sos yaparken ona hiç zarar vermede çıkardınız değil mi? Çıkardığınız çekirdeği bol suyla yıkayıp üzerindeki kalıntıları temizleyin ve 5 dakika kadar temiz bir suyun içinde çekirdeği bekletin.
Çekirdeğin hafif sivri sayılabilecek kısmı üste gelecek şekilde daha yuvarlak ve tombul olan kısmı aşağıda kalan çekirdeğin orta-alt kısımlarına 2 ya da 3 kürdan girecek şekilde kürdanla delikler açın ve Posta.com.tr'de gördüğünüz bu fotoğrafta gördüğünüz şekilde kürdanları yerleştirin. Bu işlem sayesinde çekirdek suyun içinde kalıyor ve filizlenmesi daha kolay hale geliyor.
Avokado bu şekilde en az 1 ay bekleyecek. Bu süre içinde çekirdeği koyduğunuz bardağı cam kenarı, güneş ışığı gelen bir yerde tutun, ara ara bardakta azalan suyun üzerine su ekleyerek suyunu tazeleyin.
Yaklaşık 1-1,5 ay sonunda önce çekirdeğin altında saçaklanmalar (köklenmeler) oluşmaya başladığını göreceksiniz. Ardından çekirdeklerin üst kısmından ufak bir filiz çıkmaya başlayacak.
Çekirdekten yükselen filiz güçlenip 15 cm boyuna gelene dek bu şekilde bekletmeye devam edin. Filizin üst kısmında çok yapraklanma olursa bitkinin daha hızlı ve kolay güçlenebilmesi için yaprakları dikkatlice budayın.
Artık boyu uzayan ve güçlenen filizi orta boy bir saksıya dikebilirsiniz.
- Saksının 20-30 cm çapında olması, toprağın ise zenginleştirilmiş toprakta seçilmesi önemli.
- Ekerken çekirdeği tamamen toprakla kapatmayın. Çekirdeğin üst kısmı toprağın yaklaşık 2-3 santimetre üzerinde kalsın.
- Bakımı sırasında toprağının mutlaka nemli olmasına dikkat edin. Ne ıslak ne de kupkuru...
