YemekGaziantep'in yemekleri kadar ünlü içeceği: Menengiç kahvesi

Gaziantep'in yemekleri kadar ünlü içeceği: Menengiç kahvesi

Paylaş
Gaziantep'in yemekleri kadar ünlü içeceği: Menengiç kahvesi

Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Gaziantep, yemekleri kadar ünlü "menengiç kahvesi"yle de damakları tatlandırıyor. Hem çocuklar hem de hamileler tarafından tüketilebilen menengiç kahvesinin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen menengiç kahvesi, farklı aroması, lezzeti ve faydaları dolayısıyla favori içecekler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.

Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor.

Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.

Gaziantepin yemekleri kadar ünlü içeceği: Menengiç kahvesi

Kafein içermiyor ve antiseptik özelliği var

Tahmis Kahvesi işletmecisi Mehmet Hilmi Bağcı, menengiç kahvesinin kafein içermediğini ve antiseptik özelliğinin bulunduğunu söyledi.

Bağcı, kahvenin, halk arasında "çitlembik", "çedene" ve "çıtlık" gibi isimlerle de anılan menengiç ağaçlarından elde edildiğini ve tamamen doğal olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Gaziantepin yemekleri kadar ünlü içeceği: Menengiç kahvesi

Menengiç kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor

Menengiç ağaçlarının aşılanarak Antep fıstığına dönüştürüldüğünü ifade eden Bağcı, şunları dile getirdi:

"Antep, yaratıcı bir şehir olduğu için kahve olarak da tüketmeye başlamış. Doğal olduğu için sağlığa faydaları saymakla bitmez. Boğaz ağrısına, midedeki ülsere iyi geliyor. Çocuklar, hamile kadınlar için de tavsiye edilen bir madde. Hiçbir yan etkisi yok. Kafein etkisi olmadığı için rahatlıkla içilebilir. Gaziantepliler sütsüz içer. Tadı koyu, özü fazla olduğu için misafirlerimizin alışabilmesi için sütle yapıyoruz. Yarım yağlı sütle karıştırıyoruz. İsteğe göre şekersiz veriyoruz."

AA