Yemek Günlerce bayatlamıyor! Bir kez tadını alan bir daha vazgeçemiyor, yedikçe yediriyor! Rize'den tüm Türkiye'ye yayılıyor

Günlerce bayatlamıyor! Bir kez tadını alan bir daha vazgeçemiyor, yedikçe yediriyor! Rize'den tüm Türkiye'ye yayılıyor

Paylaş
Günlerce bayatlamıyor! Bir kez tadını alan bir daha vazgeçemiyor, yedikçe yediriyor! Rize'den tüm Türkiye'ye yayılıyor

Günlerce bayatlamayan bu ekmek, görenleri hayrete düşürüyor! Son derece sağlıklı malzemelerden yapılan bu gıda, bir kez tadına bakanların vazgeçilmezi oluyor. Tadı ve yumuşacık kıvamıyla damaklarda eşsiz bir tat bırakan bu lezzet Rize'den tüm Türkiye'ye yayılıyor. İşte eşi benzeri olmayan o lezzet...

Rize'de üretilen ve tüm Türkiye'ye ismini duyurmayı başaran baston ekmeği, özel formülüyle pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Pratik bir şekilde hazırlanabilen baston ekmeği, bir hafta boyunca tazeliğini koruyor. Hem yemeklerin yanında hem de tereyağıyla tüketilebilen ekmek, son derece besleyici olmasıyla da pek çok kişinin vazgeçilmezi oluyor. Peki, Rize'ye özgü baston ekmeği nasıl yapılır? Baston ekmeği tarifi nedir? Ekmek kaç gündür bayatlamadan saklanabilir? İşte merak edilenler..

Haberin Devamı

SADECE BU YÖREYE AİT!

Rize'nin coğrafi işaretli yöresel lezzeti baston ekmeği, fırınlardan çıktıktan sonra 10 güne kadar bayatlamama özelliği taşıyor.
Rize'nin nemli bir iklime sahip olmasından ötürü yörede yaşayan insanlar normal ekmeklerin yanı sırada daha yavaş bayatlayan bir ekmek üretimine başladılar. Nesiller boyu üretimi gerçekleştirilen Rize baston ekmeğinin, hamur kazanında yaklaşık 45 dakika boyunca yoğurulması bekleniyor. Yoğurulma işleminin ardından hamur ustalar tarafından elleriyle ince, uzun ve rulo şekline getirerek mayalanmak üzere beklemeye alıyorlar. Yaklaşık 2 saat süren mayalanma işlemini geçen ekmekler üçer ve dörder adet birleşik bir şekilde fırınlara veriliyor. Yaklaşık 2 saat de fırında pişen ekmek, sofralarda yerini almak üzere hazır hale geliyor. Geç bayatlama özelliğine sahip olan bu ekmek yaklaşık 1 hafta ile 10 gün arasında bayatlıyor. Rize baston ekmeğinin, 26 Mart 2018 tarihinde coğrafi işaret tescili alabilmek için başvurusu yapılırken 26 Haziran 2019 tarihinde de coğrafi işaretini aldı. Rize baston ekmeği hala daha yörenin vazgeçilmez ürünü olarak tüketiliyor.

Haberin Devamı

"Baston ekmeği yöremizin ustaları tarafından bu yöreye özgü olarak yapılmıştır"

 

GÜNLERCE BAYATLAMIYOR!


Baston ekmeğinin en büyük özelliğinin geç bayatlaması olduğunu belirten fırıncı Yunus Emre Dilmaç, "Baston ekmeği yöremizin ustaları tarafından bu yöreye özgü olarak yapılmıştır. Normal ekmekler daha çabuk bayatladığı için baston ekmeğinin mayası, işleyişi ve şekli ile geç bayatlıyor. Baston ekmeği 2'li, 3'lü ve 4'lü şekilde fırına verilir. Daha sonrada vatandaşa sunulur. Rize engebeli bir arazi. Türkiye Cumhuriyeti'nin de etrafı bir ateş çemberi. Türkiye Cumhuriyeti gibi o ateş çemberinin ortasında dimdik durmanın hamur bulmuş halidir bu ekmek. Yaylalara insanlar çıkıyor. Yaylada da her zaman un çıkarmadığın için sıkıntı oluyor. Bundan 20-30 tane alıyorlar. Bu ekmekler onlara 2-3 hafta yetiyor. Çünkü geç bayatlıyor" ifadelerini kullandı.

 

1 HAFTA TAZELİĞİNİ KORUYOR!

"Rize'ye özgü ekmek ise 1 haftadan fazla tazeliğini koruyabiliyor"


Normal ekmeklerin yanı sıra baston ekmeğinin 1 haftadan daha fazla tazeliğini koruyabildiğine vurgu yapan fırıncı Muharrem Çelik, “45 dakikalık bir hamur sürecimiz var. Havaların sıcak olmasından ötürü buz kullanıyoruz. Suyumuz tamamen doğal bir su. Mayayı çok az kullanıyoruz. Sonrasında işleme yerine alıyoruz. Orada şeklini veriyoruz. 2 saat mayalanması sürüyor. Fırına verdikten sonra yaklaşık 2 saat içeride kalıyor. Bunun özelliği de bu. Bıçak kesinlikle atmıyoruz. Bıçak atmamamızın nedeni de 1 hafta 10 gün civarında bu ekmek bayatlamıyor. Diğer ekmek 20 dakikada pişiyor. Bu 1 buçuk saatte pişiyor. Normal ekmek 1 günde bayatlıyor. Rize'ye özgü ekmek ise 1 haftadan fazla tazeliğini koruyabiliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı