İçli köfte tarifi, yapılışı ve malzemeleri! En güzel içli köfte nasıl yapılır?
İçli köfte kokusuyla iştah kabartıyor, lezzetiyle tadını damakta bırakıyor. İçli köfte Arap mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Herkesin severek yediği ve asla hayır diyemediği içli köftenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Kendine has şekli ile yapımı çok da kolay olmayan içli köfteyi daha önce yapmadıysanız hemen deneyin. "İçli köfta tarifi nasıl yapılır" diye merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka göz atın. Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız içli köfte tarifi, yapılışı ve malzemeleri! En güzel içli köfte nasıl yapılır?
İçli köfte, bol kıymalı ve cevizli içeriğiyle herkese parmak ısırtıyor. Lezzetiyle baş döndüren içli köfteyi herkes severek yiyor. Çoğumuzun şeklini tutturamamasına rağmen yapmak için çok çaba gösterdiği içli köfte, tadıyla herkes mest ediyor. Peki, İçli köfte nasıl yapılır? İçli köfte kaç dakikada pişer? Haşlama içli köfte tarifi, hazırlanışı, yapılışı, malzemeler ve püf noktası...
HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE TARİFİ
Haşlama içli köfte malzemeler;
- 1,5 su bardağı köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı toz biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
İçli köftenin iç harcı için:
- 300 gram orta yağlı dana kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 4-5 dal maydanoz
- 1 çay bardağı ceviz içi
İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
Yağları tencereye alıp eritin. Erimiş yağın üstüne kıymayı ekleyip kısık ateşte kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirin. Tencereye iri iri doğranmış soğanları ilave edin. Devamında soğanlar da birazcık kavrulunca salça ve tuz hariç baharatları da ekleyerek kıymayı kavurun. Kıyma kavrulup ocağın altı kapanınca tencereye kıyılmış maydanoz, tuz ve doğranmış ceviz ekleyin ve hepsini harmanlayın. Arada sırada karıştırmayı unutmadan iç malzemeyi iyice soğutun, buzdolabına kaldırın. Tencereye bulguru, irmiği ve baharatları koyup üstüne de 2 bardak sıcak su ekleyip malzemeyi şöyle bir karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın (su bulgurla aynı seviyede olmalı). 10-15 dakika bulgurun kabarmasını bekleyin. Devamında köfte dış malzemesi yazan un, salça ve yumurtayı da kabarmış bulgura ekleyerek harcı iyice yoğurun. Harcı 10 dakika daha yoğurun; harcı yoğururken, ellerinizi arada sırada ıslatmayı ya da arada sırada harcın üstüne su serpmeyi unutmayın ki harç kolay yoğurulsun. Harç macun kıvamında bir hamur olmalı ve yoğurma kabından kolay ayrılmalı. Yağladığınız elinizle köfte dış hamurundan küçük parçalar kopartarak hamuru poğaça yapar gibi parçalara ayırın. Avuç içinde hamurları yuvarlayın sonra yanınıza bir tabak içinde su alın, elinizi suya batırın. Baş parmağınızı hamurun tam ortasına batırın diğer kalan 4 parmak hamurun dışında olacak diğer el de hamuru alttan tutarak bunlara destek verecek. Kısaca baş parmak hamurun tam ortasında olacak siz dışta kalan parmaklarınız ile hamuru hafiften tutup bastıra bastıra çevirerek nazikçe inceltin. Hamura bardak şekli verin. Daha önceden hazırlanan soğuyan köfte iç harcından ikişer tatlı kaşığı kadarını hamurların içine doldurun ve yine ıslattığınız ellerinizle köftelerin ağızlarını büzerek kapatın. Avuç içinde yuvarlayarak köfte şekli verin. Haşlama suyu kaynayana kadar siz hazır olan köftelerinizi 10-15 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. Su kaynayınca içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve biraz da tuz atın. Köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın. Köfteler tuzlu suda su yüzeyine çıkınca en fazla 4-5 dakika daha haşlayın. Sıcak servis edin.
İÇLİ KÖFTEYİ KOLAY ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN...
İçli köfteye şekil vermekte zorlanıyorsanız, kolay şekil vermek için bazı tekniklerden yararlanabilirsiniz. İçli köfteye şekil vermekte zorlanıyorsanız limon sıkacağından yardım alabilirsiniz. İçli köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak streç film yardımıyla limon sıkacağına koyun. Daha sonra yanlarına bastırarak inceltin. Ortasına iç harcından koyun ve yan kısımları üzerine kapatın.