YemekFırında ızgara sardalya balığı tarifi, malzemeleri ve inanılmaz faydaları...

Fırında ızgara sardalya balığı tarifi, malzemeleri ve inanılmaz faydaları...

Paylaş
Fırında ızgara sardalya balığı tarifi, malzemeleri ve inanılmaz faydaları...

Araştırmalara göre, uygun fiyata sahip olunabilen ve kolayca bulunan sardalya, tip 2 diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı oluyor. Biz de tam mevsimi gelmişken sizinle ızgarada sardalya balığı tarifini paylaşmak istedik.

Sardalya balığının tip 2 diyabetin başlama riskini düşürmeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Gelin birlikte araştırmanın detaylarına bakalım:

Haberin Devamı

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinin Barselona kentindeki Katalonya Üniversitesinden bilim insanları, sardalya tüketiminin tip 2 diyabete etkisini araştırdı. Bilim insanları, bir yıl boyunca 65 yaş ve üstü 152 kişinin sağlık verilerini inceledi. Çalışmada diyabeti önleyecek yemek programı uygulanan katılımcılardan yarısının haftalık diyetlerine 200 gram (yaklaşık iki kutu) sardalya eklendi.

1 YIL İÇİNDE TİP 2 DİYABET RİSKİNİ YÜZDE 37'DEN YÜZDE 8'E DÜŞÜRÜYOR

Bir yıl sonra, sardalya yiyen katılımcıların tip 2 diyabet riskinin yüzde 37'den yüzde 8'e kadar düştüğü görüldü. Araştırma ekibinden Dr. Diana Rizzolo, "Uygun fiyata sahip olunabilen ve kolay bulunan sardalya, tip 2 diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı oluyor." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Fırında ızgara sardalya balığı tarifi, malzemeleri ve inanılmaz faydaları...

Ayrıca, araştırmada, İngiltere'de diyabet tanısı konulan yaklaşık 4 milyon kişinin yüzde 90'ına tip 2 teşhisi de konulduğu bilgisi paylaşıldı. Genellikle aşırı kiloya sahip veya hareketsiz yaşam tarzı bulunan kişilerde tip 2 diyabet başlangıcı çok sık görülürken gerekli tedavi uygulanmazsa bu durum kalp rahatsızlığına, körlüğe ve uzuvların kesilmesine neden olabiliyor. Öte yandan, yağlı balığın kalp sağlığını destekleyen iyi yağlar içerdiği biliniyor.

İYİ BİLGİ: Gıda Mühendisi Dr. Ezgi Eylem Fadıloğlu, sardalya, hamsi gibi küçük balıkların kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı olduğunu ve kemik gelişimine fayda sağladığını belirtiyor.

Uzmanların faydalarının sıklıkla altını çizdiği balığın tam da mevsimi açılmışken sizlerle ızgara sardalya balığı tarifini paylaşmak istedik. İşte hem lezzetli hem de sağlıklı ızgara sardalya tarifi ve püf noktaları...

MALZEMELER

  • 1 kg sardalya balığı
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Servisi için:

  • 1 adet limon
  • 1 adet orta boy marul

IZGARA SARDALYA NASIL YAPILIR

  • Sardalyaları balıkçıda ayıklatmadıysanız, sardalya balığının pullarını elinizle ovuşturarak çıkardığınız sardalya balıklarının iç kısımlarını baş parmağınız ile çıkartın.
  • Ardından bol suda yıkayıp, kuruladıktan sonra deniz tuzu ile tuzlayın.
  • Sardalya balıklarını tel ızgara üzerine sıra sıra dizin. 
  • Zeytinyağı ve taze çekilmiş renkli tane karabiberi küçük bir kasede karıştırın.
  • Bir fırça yardımıyla balıkların üzerine hafifçe sürün.
  • Izgaraya aldığınız balıklarını arkalı önlü ters çevirerek kısa sürede pişirin.
  • Aralarda üzerlerini zeytinyağı ile yağlayın.
  • Bu sırada servis tabaklarını hazırlayın.
  • Limonu dilimleyin ve servis tabağının çevresine yeşillikleri dizin.
  • Servis ederken ızgara sardalyaları tabağın ortasına yerleştirin ve yanlarını dilimlenmiş limon ekleyin.

Afyet olsun.

PİŞİRME ÖNERİSİ

  • Sardalya balıklarını arzuya göre taze asma yapraklarına sarabilirsiniz.
  • Balıklarla birlikte ızgarada domates ve biber dilimleri pişirebilirsiniz.
  • Elektrikli ızgara ya da döküm tava kullanabilirsiniz.