Kıymalı biber dolması nasıl yapılır? Kıymalı biber dolması tarifi, gerekli malzemeler ve püf noktası
Dolmalık biberin kendisi oldukça besleyicidir. Dolmalık biber antioksidanlarla doludur. Çok yüksek miktarda C vitamini içerir. Dolmalık biberin kansere karşı potansiyel faydaları vardır. Hal böyle olunca hem lezzetli hem de faydalı biber dolmasını her mevsim tüketiyoruz. Her mevsim severek yiyeceğiniz kıymalı biber dolması tarifi, hem çok lezzetli hem de oldukça besleyici bir tarif. Peki, kıymalı biber dolması nasıl yapılır? 7'den 70'e herkesin severek yediği kıymalı biber dolması tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Birçok kişinin severek yediği kıymalı biber dolması tarifi, hem kolay yapılıyor hem de oldukça lezzetli. Peki, kıymalı biber dolması nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız kıymalı biber dolma tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
KIYMALI BİBER DOLMASI TARİFİ
Kıymalı biber dolma malzemeler
- 15-16 adet orta boy dolmalık biber
- 2 orta boy kuru soğan
- 150 gram kıyma
- 2 adet domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- Maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:
- 1 adet domates
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıcak su
KIYMALI BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Biberlerin kapakları çıkartılarak içleri boşaltılır.
- Yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgece alınır.
- İç harcını ben pişirerek yapıyorum, dilerseniz çiğden tüm malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz.
- Tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur.
- Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
- Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dakika kavrulur.
- Salça, pul biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
- Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır, bekletmeden ocaktan alınır.
- Biberlerin içleri doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir.
- Sos için salça sıcak su ile çözdürülür.
- Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür.
- Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır.
- Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirilir.
BİBER DOLMASININ FAYDALARI
Dolmalık biber esas olarak su ve karbonhidrattan oluşur. Karbonhidratların çoğu, glikoz ve fruktoz gibi şekerlerdir. Dolmalık biber de iyi bir lif kaynağıdır.
Dolmalık biberler C vitamini bakımından çok yüksektir ve tek bir biber RDI'nin %169'unu sağlar. Dolmalık biberdeki diğer vitamin ve mineraller arasında K1 vitamini, E vitamini, A vitamini, folat ve potasyum bulunur.
Diğer meyve ve sebzeler gibi, dolmalık biberin de birçok sağlık yararı olabilir. Bunlar, göz sağlığının iyileştirilmesini ve anemi riskinin azalmasını içerir.
BİBER DOLMASININ BESİN DEĞERLERİ
B6 vitamini. Piridoksin, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için önemli bir besin ailesi olan B6 vitamininin en yaygın türüdür.
K1 vitamini. Filokinon olarak da bilinen bir K vitamini formu olan K1, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir.
Potasyum. Bu temel mineral kalp sağlığını iyileştirebilir
Folat. B9 vitamini olarak da bilinen folat, vücudunuzda çeşitli işlevlere sahiptir. Hamilelikte yeterli folat alımı çok önemlidir.
E Vitamini. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini , sağlıklı sinirler ve kaslar için gereklidir. Bu yağda çözünen vitaminin en iyi besin kaynakları yağlar, kuruyemişler, tohumlar ve sebzelerdir.
A Vitamini Kırmızı dolmalık biber, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü pro-vitamin A (beta karoten) bakımından yüksektir
- Bergüzar Korel'e yapay zekalı sürpriz!
- Zara'dan çarpıcı açıklamalar! 'O rollerin çoğu bana teklif edildi'
- Şükran Ovalı'dan oyunculuğu deneyen eşine övgüler!
- Mehmet Günsür'ün babalık savaşı! 'Hikayenin gerçekliği beni çok etkiledi'
- Ünlü çift arasında sular durulmuyor! Mauro Icardi'nin menajerinden Wanda Nara için olay sözler