Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti saklama yöntemleri
Kurban Bayramı yaklaştıkça birçok evde kurban hazırlıkları başladı. Gerek bayram temizliği gerek tatlı hazırlıkları gerekse buzluklar boşaltılıp kurban eti için yer açılmaya başlandı. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti saklarken nelere dikkat edilmeli? İşte, kurban eti saklama yöntemleri...
Kurban Bayramı'nda kurban kesecekler için kurban etinin kesilmesinde saklanmasına kadar birçok araştırma yaptık. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti saklarken nelere dikkat edilmeli? İşte, kurban eti saklama yöntemleri...
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor.
Koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemli. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.
Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.
KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR?
Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.
Özellikle bu tip gıdalara pişme derecesinin 70 ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabilir.