RAMAZAN AYINDA HELVA SOHBETLERİ
"Osmanlı İmparatorluğu döneminde, en görkemli helva sohbetlerinin Lale Devri’nde yapıldığını belirten Yalçınkaya, dönemi şu şekilde açıklıyor:
"Bu dönemde Padişah III. Ahmed ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın dışında konaklarda, zengin evlerinde helva sohbetleri düzenlenir, dönemin ünlü insanları bu sohbetlere davet edilirdi.
Lale Devri’nin ünlü şairi Nedim de Sultan III. Ahmed’in ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın tertiplediği bu çok özel helva sohbetlerinde yer alırdı.
Tarihçilere göre Nedim’in edebiyat tarihinde önemli bir şair olarak anılmasında sarayda düzenlenen bu helva sohbetlerinin de büyük etkisi var."
Bu dönemde büyük saz gruplarının konserleri, ünlü şairlerin doğaçlamaları Ramazan gecelerine renk katarmış. Dönemin ünlü şairleri; padişahı, sadrazamı, diğer vezirleri överler ve bunun karşılığında ödül alırlarmış.
Sadrazam Damat İbrahim Paşa, Osmanlı zenginliğini ve gücünü göstermek amacıyla zaman zaman yabancı elçiler onuruna da helva sohbetleri düzenlermiş.
1913’de esnaf loncalarının kaldırılması, II. Abdülhamid dönemindeki toplantı yasağı süreci ve Batılı hayat tarzının alışkanlıklarını değiştirmesi sonucu helva sohbetleri de gözden düşmüş.