Orta Asyalıların sırrı: Çaya şeker değil, tereyağı katın
Tereyağı ve çay ikilisi günümüzde pek tercih edilmese de eski dönemlerin bir numaralı karışımıydı. Yüzyıllardır kullanılan bu yöntem, çayın hem daha lezzetli hem de sağlıklı hale gelmesine yarıyor.
Esilay Kaya - Posta.com.tr / Eskilerin sıklıkla kullandığı bu kombinasyon sağlık için birçok fayda barındırıyor. Öyle ki, çayın içerisine eklenen süt tozu, yapay tatlandırıcılar ve krema gibi maddelere göre tereyağı, oldukça faydalı bir tercih olabilir. Yemek yedikten sonra içilen çaylar, midedeki besinlerin emilimini azaltır. Bu durum da mide problemlerine yol açabilir. Aksine tereyağlı çay ise emilim probleminin önüne geçer.
Katıldığı programlarda şeker tüketiminin zararlarından fazlasıyla söz eden Prof. Dr. Canan Karatay da tereyağlı çayı öneriyor. Özellikle bağırsaklara olan faydasından bahsediyor. Çaya atılan şekerin vücuda devamlı zarar verdiğini anlatan Canan Karatay "Çaya tereyağı koyun" diyerek eski dönemlerde bu karışımın çok fazla tüketildiğinden bahsetti. Orta Asya'da sevilerek tüketilen tereyağlı çayın eski tarihlerinden söz eden Canan Karatay: " Orta Asya'da, Moğolistan'da eskiden şeker yokken tereyağlı çay içilirdi. Ben illa tereyağlı çay için demedim. Şeker yerine tereyağı daha faydalı. Çayı ve kahveyi şekersiz için. Bizi şişmanlatan da hastalandıran da şekerdir" diye konuştu.
Şekeri tüm hastalıkların altında yatan bir neden olarak tanımlayan Canan Karatay, tereyağlı çayın bağırsakları çalıştırmada bir numara olduğunu anlattı. Eğer çayınıza şeker yerine tereyağı katarsanız bağırsak floranız için harika bir alışkanlık edinmiş olursunuz.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'