Pekmezli ayva dolması farklı tatların bir araya getirilerek yapıldığı bir saray yemeği. Sakarya yöresine ait olduğu belirtilen bu yemekte ayvanın içi kıymalı özel bir harç ile dolduruluyor. Kuşbaşı etle yapılacaksa, kuşbaşı kuzu eti ile, kıymalı yapılacaksa kıymanın kuzu etinden çekilmiş veya olması önemli. Ancak elinizde kuzu eti değil de dana eti varsa, sorun değil. Dana etinden de yapabilirsiniz. İç harcın alamet-i farikası ise kuş üzümü, badem ve fıstık içinde saklı... MasterChef mutfağına da giren pekmezli ayva dolması tarifini yapmak istiyorsanız, gelin birlikte pekmezli ayva dolması nasıl yapılır, alternatif tarifleri nelerdir, aşama aşama ilerleyelim.
PEKMEZLİ AYVA DOLMASI TARİFİ VE YAPILIŞI
Pekmezli ayva dolması Osmanlı mutfağına ait özel bir yemek. Bu yemekte ayvaların içleri oyuluyor, etli harçla dolduruluyor, ardından yemek pekmezle buluşuyor ve fırınlanıyor.
Bugün size pekmezli ayva dolmasının iki farklı tarifini vereceğiz.
Kıymalı ilk tarifimizde, pekmezli ayva dolmasında badem, fıstık içi, kekik ve biberiye kullanacağız. İkinci tarifimizde ise kuşbaşı kuzu eti ile yapacağımız pekmezli ayva dolmasına farklı bir aroma katacağız... İlk tarifimizle başlayalım...