OLDUKÇA FAZLA ALIYORUZ
Alışverişe çıktığımızda her şeyden fazla fazla alıyoruz. Sonra yenmeyenler, kullanılmayanlar bozuluyor, çürüyor ve çöpe gidiyor. Hem israf hem de ziyan oluyor.
Hele söz konusu peynir olduğunda bu bozulma, çürüme daha olası. "Kahvaltıda bol bol yeriz, gece acıkınca ekmek arası yapar yeriz, tepsi böreği yapar yeriz, salatanın içine koyar yeriz" diye düşünüp ihtiyaçtan fazla peyniri eve istiflemeyin. Peynirin çokça tüketildiği bir evde yaşıyorsanız bile peyniri az miktarda, daha sık aralıklarla satın alarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
KENDİNİZİ TUTAMADINIZ VE YİNE DE FAZLA PEYNİR ALDIYSANIZ...
Kalan peynirler bozulmadan föndü yapın. Peynir fondü, eritilmiş peynire beyaz şarabın eklendiği, bu karışıma uzun çubuklar yardımıyla ekmek batırılarak yenen lezzetli bir İsviçre yemeği. Ancak siz mutlaka şarap eklemek zorunda değilsiniz. Föndü yapmak için hem taze hem de eski peynirlere ihtiyacınız var. İdeal bir föndü için en az 3 çeşit peynir iyi olacaktır.
Föndü setiniz varsa, işler çok daha kolay ancak yoksa fazla kalan peynirleri rendeleyin ve iyice ufalayın. Ardından benmari usulü eritin. (Peynirlerin kesinlikle kaynamasına izin vermeyin) Eriyen peynirleri mısır unu ile karıştırın. Tencerede tereyağını eritin. Bu arada sarımsakları ezin veya çok küçük doğrayın ve tencereye ilave edin. Sarımsaklar da harmanlandıktan sonra erittiğiniz peynirleri ekleyin. Dilerseniz baharatlar da ekleyebilirsiniz. Yaklaşık on dakika kadar bu şekilde pişirin ancak kaynatmayın. Sonra ocaktan alıp şık bir servis tabağına alın; dilerseniz sarımsaklı kıtır ekmekle, dilerseniz galeta ile servis edin.