Ramazan'ın 28. günü için iftar ve sahur menüsü (29 Nisan 2022)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın yirmi sekizinci günü için iftar ve sahur menüsü ile karşınızdayız. Ramazanın yirmi sekizinci günü için iftar menüsünde erişte çorbası, hünkar beğendi, patlıcan salatası ve baton kek tarifleri var. Sahurda ise basitçe hazırlanacak ve oruç tutarken daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak, daha az susatacak besleyici bir menü hazırladık. İşte ramazanın 28. günü için Posta.com.tr'den iftar ve sahur menüsü...

ERİŞTE ÇORBASI TARİFİ
Erişte çorbası malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 400 gram yoğurt
- 1 su bardağı erişte
- 2 çay kaşığı nane
- Bir tutam tuz
ERİŞTE ÇORBASI YAPILIŞI
- Derin bir tencereye erişte miktarına uygun su koyun ve kaynatın.
- Eriştenizi kaynayan suya bırakın ve orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir kaba yoğurdu alın ve tuzu ekleyip çırpın.
- Ayran kıvamından biraz daha koyu olana dek soğuk su ekleyin ve karıştırın.
- Tencerede haşlanan erişteleri biraz soğuduktan sonra süzüp yoğurt karışımına ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Küçük bir sos tenceresine tereyağını alın ve eridikten sonra naneyi ekleyin.
- Servis tabaklarına aldığınız çorbanın üzerine tereyağı sosunu ekleyebilirsiniz.

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ
Hünkar beğendi malzemeler
- 4 dolu yemek kaşığı yağ
- 2 adet soğan
- 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
- 2 diş sarımsak
- 1 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 3 bardak su
Beğendi malzemeleri;
- 1 çay bardağı (100 ml) yağ
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1,5 kg bostan patlıcanı
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
- 1 tutam tuz
- 1 tutam rende muskat
- 2,5 bardak ılık süt
HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI
- Sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.
- Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.
- Soğanların üzerine etleri ilave edin.
- Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.
- Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin.
- Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.
- Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
- Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
- Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
- Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin.
- Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
- Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin.
- Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
- Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın.
- Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.

PATLICAN SALATASI TARİFİ
Patlıcan salatası malzemeler
- 3 orta boy patlıcan
- 1 büyük boy soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 3 orta boy domates
- 5 adet yeşil biber
- 1/3 demet maydanoz
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
PATLICAN SALATASI YAPILIŞI
- Patlıcanlar yıkanır ve kurulanır daha sonra ocakta közlenir.
- Közlenen patlıcanların kabukları soyulur ve sapları kesilip ince ince kıyılır.
- Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır.
- Yağla birlikte bir tencereye koyulur kapağını kapatıp kısık ateşte 4 - 5 dakika kavrulur.
- İçine patlıcanlar eklenir 1 - 2 kere karıştırılır ve sonra ocaktan alınır.
- İçerisine sarımsak soyulup ezilir ve ilave edilir.
- Diğer sebzeler yıkanır, biberlerin sap ve çekirdekleri ayrılır, maydanoz ayıklanıp ince ince kıyılır.
- Biber ve domatesler ince ince kıyılır, limon suyu, tuz ve baharatla birlikte patlıcana eklenir.
- İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır.
- Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenir servis edilir.

BATON KEK TARİFİ
Baton kek malzemeler
- 1 su bardağı şeker
- 3 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 2-2,5 su bardağı un
BATON KEK YAPILIŞI
- Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
- Baton kek kalıbınızı tereyağı veya sıvı yağ ile yağlayın.
- Yumurtaları derin bir kaba kırın ve şekeri üzerine serpin.
- Köpük köpük olana kadar mikser ile çırpın.
- Süt ve yağı ekleyin.
- Çırpmaya devam edin. Kısa bir süre sonra kabartma tozu, vanilin ve unu eleyerek ekleyin.
- Çırpmaya devam edin.
- Tereyağı veya sıvı yağ ile yağlanmış baton kek kalıbını yağlayın.
- Hazırladığınız kek harcını içine boşaltın.
- Önceden ısıtılmış fırınına keki verin ve pişmeye bırakın.
- İlk 25 dakika fırının kapağını açmayın ve kürdan testi ile kekinizin pişip pişmediğini kontrol edin.
- Kekiniz piştikten sonra fırından alın ve ılımaya bırakın.
- Dilimleyerek servis edebilirsiniz.
