Ramazan'ın 5. günü için iftar ve sahur menüsü (6 Nisan 2022)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın beşinci günü için iftar ve sahur menüsü ile karşınızdayız. Ramazanın beşinci günü için iftar menüsünde süzme yoğurtlu yayla çorbası, püre yatağında güveçte köfte, semizotu salatası, pırasalı kiş ve kadayıf sarma tarifleri var. Sahurda ise basitçe hazırlanacak ve oruç tutarken daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak, daha az susatacak besleyici bir menü hazırladık. İşte ramazanın 5. günü için Posta.com.tr'den iftar ve sahur menüsü...

YAYLA ÇORBASI TARİFİ VE MALZEMELERİ
İftar sofrasında, başlangıç olarak su, zeytin, hurma, midenizi yemeğe hazırlamak için nar ekşisi ile tatlandırılmış zeytinyağı ve pide veya lavaş gibi ekmeklerle sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Ardından yemeğe çorba ile başlayabilirsiniz.
İMSAKİYE İÇİN BURAYA TIKLAYIN.
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve nane
YAYLA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçleri tencereye alın.
- Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın suyu birlikte iyice çırpın.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışımı çorbaya ekleyin.
- Kaynayana kadar karıştırın.
- Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk daha pişirin.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorbamız piştikten sonra ocağın altını kapatın.
Şık bir sunum istiyorsanız,
- Çorbayı kaselere alın.
- Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın ve nane ile karıştırın.
- Kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirin.
- Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.

PÜRE YATAĞINDA GÜVEÇTE KÖFTE MALZEMELERİ
- 2 adet büyük patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı krema
- 300 gram dana kıyma
- Yarım adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 100-150 gram kaşar peyniri
- 1-1 buçuk yemek kaşığı galeta unu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- Kimyon, tuz ve karabiber

PÜRE YATAĞINDA GÜVEÇTE KÖFTE YAPILIŞI
- Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
- Ocağa alın ve pişirin.
- Patates piştiği zaman suyunu süzün ve bir kabın içerisine alın içine tereyağı, krema tuz ilave edin.
- Blender yardımıyla patates püresi kıvamına getirin.
- Kıvamı çok yoğun olursa süzdüğünüz sudan biraz ekleyebilirsiniz.
- Köfte harcına geçiyoruz. Kıymayı rondoya alın içine yarım soğanı kesip ve bir diş sarımsağı ekleyip rondodan çektirin.
- Karışımın içine 1 tatlı kaşığı karbonatı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, galeta unu, kimyon, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar çektirin.
- Bu karışımı elinizle misket köfteler haline getirin.
- Bir tavaya ayçicek yağını alıp kızdırın.
- Misket köftelerini çok fazla kızartmadan kenara alın.
- Sosa geçin. Ufak bir tava alın içine bir yemek kaşığı zeytinyağının içine ince kıyılmış sarımsağı ekleyin ve çevirin.
- Salçaları ve tuz karabiber ilave edin.
- Güzelce karıştırıp bir çay bardağı su ilave edip pişirin.
- Güveçlerin içine 3-4 yemek kaşığı püre koyun en alta.
- Üzerine 4-5 adet misket köfte ve bunun üstüne bir kaşık sosu koyun.
- En üste rendelenmiş kaşar peynirinden ekleyip 180 dereceye 20-30 dakika fırına verin.

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI TARİFİ VE YAPILIŞI
- 1 bağ semizotu
- 1 kase yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI TARİFİ
- Semizotunu ilk önce bol sirkeli suda yıkayıp suyunu süzün.
- Doğrayıp kaseye alın.
- İçine tuz, yoğurt ve ezilmiş sarımsağı koyup güzelce karıştırın.
- Üzerine yağda kızdırıp hafif sotelediğiniz pul biberi ekleyin.
- Misafirlerinize soğuk olarak servis yapın.

PIRASALI KİŞ MALZEMELERİ�
Sadece iftarda değil, kalanının sahurda da tüketebileceğiniz ve sofranıza renk katacak pırasalı kiş malzemeleri ve tarifini aşağıda görebilirsiniz.
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 adet yumurta beyazı
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
İç harcı için:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 500 gram pırasa (küçük doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta
- 1 adet yumurta sarısı (hamurunda kullanılan yumurtadan kalan)

PIRASALI KİŞ TARİFİ�
- Pırasalı kiş yapmaya harcını hazırlayarak işe başlayın.
- Zeytinyağını kızdırdığınız tavanın içine doğradığınız pırasaları ilave edip tuz ve pul biberini ekleyin.
- Güzelce karıştırıp pişirdikten sonra ocaktan alıp soğutun.
- Soğuyan harcın içine yumurta ve unu da ilave edip karıştırın ve bir kenarda bekletin.
- Hamur için tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, 1 yumurta, 1 yumurta beyazı ve tuzu bir kaba aktarıp karıştırın.
- Son olarak azar azar un ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurun.
- Hamuru ikiye bölüp yarısını merdaneyle yuvarlak bir taban olarak açın.
- Bu tabanı pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirip üzerine çatalla delikler açın.
- Kalan hamurunu da ince-uzun şekilde şekillendirip halat şekli verin.
- Tabanın çevresini bu hamur halatıyla sarın.
- Üzerine pırasalı harcı yayın.
- Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
- Afiyet olsun!

TEL KADAYIF SARMA TARİFİ VE MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 650 gr kadayıf
- 400 gramA yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince ne de çok iri)
- Kadayıf sarma üzeri için
- 200 gr margarin
- 100 gr tereyağı
- Kadayıf sarma şerbeti için
- 6 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Yarım limon
- 1 kaşık margarin (parlak olması için)
TEL KADAYIF SARMA YAPILIŞI
- Sarma işlemine başlamadan önce kadayıflarımızı tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içimize alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi saralım.
- Margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye sarma işlemi bitip tepsiniz doluncaya kadar devam edelim.
- Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verelim.
- Kızarmaya yakında derecesini 150 ye düşürelim.
- Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonra önceden hazırladığımız şerbetini ılık olarak dökelim.
PÜF NOKTALARI
Tatlı soğuk, şerbet sıcak olmalı... Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlı da şerbeti de elimizi yakmayacak şekilde ılık olmalı.
Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar işte o an kaşığınızı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa şerbet olmuş demektir.
