Regl dönemini ağrılı geçirmenizin sebebi bu besin olabilir! Tüketirken bir daha düşünün
Dismenore olarak da bilinen adet sırasında ağrı, adet gören birçok kişi tarafından yaşanan yaygın bir semptomdur. Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş dismenore türlerini ve bu durumun yaygın sebeplerini posta.com.tr okuyucuları ile paylaştı.
Regl dönemi ağrıları, birçok kadının ortak kabuslarının başında gelir. Ağrıların artması, kişilerin günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Dismenore de denilen bu rahatsızlığın iki türü vardır:
Birincil dismenore: Bu tür adet sancısı başka herhangi bir tıbbi durumla ilişkili değildir ve tipik olarak rahim kaslarının normal kasılmalarından kaynaklanır. Menstrüasyon sırasında rahim, astarının dökülmesine yardımcı olmak için kasılır. Bu kasılmalar, rahim kaslarına giden kan akışı ve oksijen kaynağı geçici olarak azaldığında ağrıya neden olabilir. Bu oksijen eksikliği de prostaglandin adı verilen ağrıya neden olan kimyasalların salınımını tetikleyebilir. Birincil dismenorenin şiddeti hafif rahatsızlıktan şiddetli, zayıflatıcı ağrıya kadar değişebilir.
İkincil dismenore: Bu tür adet ağrısı, endometriozis, fibroidler, pelvik inflamatuar hastalık veya adenomyozis gibi altta yatan tıbbi bir durumla ilgilidir. Bu durumlarda ağrı tipik olarak daha şiddetlidir ve ağır kanama, düzensiz dönemler ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi diğer semptomlarla birlikte görülebilir. İkincil dismenore vakalarında ağrıyı hafifletmek için genellikle altta yatan durumun tedavi edilmesi gerekir.
Dismenorenin yaygın semptomları arasında bel ve uyluklara yayılabilen alt karın krampları, bulantı, kusma, ishal ve baş ağrısı yer alır. Ağrı tipik olarak adet kanamasından bir veya iki gün önce başlar ve birkaç gün sürebilir. Menstrüasyon sırasında bir miktar rahatsızlık normal olsa da, aşırı veya zayıflatıcı ağrı bir sağlık uzmanıyla görüşülmelidir. Ağrının nedenini teşhis etmeye yardımcı olabilir ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler, hormonal doğum kontrol yöntemleri, yaşam tarzı değişiklikleri veya ikincil dismenore durumunda daha özel tedaviler veya ameliyatı içerebilecek uygun tedavileri önerebilirler.
Menstrüasyon sırasında bir miktar ağrı yaygın olsa da, bunun günlük hayatınızı önemli ölçüde aksatacak bir şey olmadığını unutmamak önemlidir.
Birçok kadın adet dönemlerinde rahatsızlık ve ağrı yaşar. Doğru beslenme tek başına adet sancısını tamamen ortadan kaldırmasa da, bazı semptomları hafifletmeye ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir.
Adet sancısını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı diyet ve beslenme ipuçları:
Çeşitli meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir diyet uygulayın. Bu, vücudunuza genel sağlığı desteklemek için gerekli besinleri sağlayacaktır. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabilir ve genellikle menstrüasyonla ilişkili şişkinlik ve kabızlığı azaltabilir. Yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya), keten tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar, iltihaplanmayı azaltmaya ve adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Süt ürünleri, yapraklı yeşillikler ve güçlendirilmiş bitki bazlı süt gibi kaynaklardan yeterli kalsiyum tüketmek kas kramplarını ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Fındık, tohumlar, bitter çikolata ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum açısından zengin gıdalar kasları gevşetmeye ve krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. Yeterli D vitamini seviyeleri genel sağlık için önemlidir ve ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. D vitaminini güneş ışığına maruz kalarak ve zenginleştirilmiş süt ürünleri gibi gıdalardan veya takviyelerden alabilirsiniz.
Zerdeçal, anti-enflamatuar özellikleriyle bilinen kurkumin içerir. Diyetinize zerdeçal eklemek veya zerdeçal takviyesi almak ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Zencefil çayını deneyin veya yemeklerinize taze zencefil ekleyin. Papatya, nane ve ahududu yaprağı çayı gibi bitki çayları, adet krampları üzerindeki yatıştırıcı etkileri nedeniyle sıklıkla tavsiye edilir.
UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR
Yüksek şekerli ve yüksek sodyumlu yiyecekler şişkinliği ve iltihabı şiddetlendirebilir, bu nedenle tüketimlerini sınırlamak en iyisidir. Kafein kan damarlarını daraltabilir ve potansiyel olarak krampları kötüleştirebilir. Özellikle regl döneminizde kafein alımınızı azaltmak yardımcı olabilir. Aşırı alkol vücudu susuz bırakabilir ve adet semptomlarını kötüleştirebilir. Regl döneminiz boyunca alkol tüketiminizi sınırlayın. Bu diyet değişikliklerine verilen bireysel tepkilerin değişebileceğini unutmayın. Vücudunuzu dinlemeniz ve diyetinizi sizin için en iyi olana göre ayarlamanız önemlidir.
- Dünya Erkek Güzellik Yarışması'na katılan Ege Karabenli Zeybek performansıyla dikkat çekti
- Berrak Tüzünataç'tan 'özel hayat' itirafı! 'Bilinçli bir karar'
- Mustafa Ceceli'den dikkat çeken açıklama! 'Hak ettiğimi düşünmüyorum'
- Ozan Akbaba Cihan'ı anlattı: Adalet duygusunu bastıramıyor, her insanın içinde biraz Cihan olmalı
- Ahu Yağtu yeni bir aşka yelken açtı! Aşkını sosyal medya hesabından duyurdu