Sağlıklı diye bol bol yiyoruz! Şeker hastalığını tetikliyor: Vücudu mahvediyor
Ambalajlı kurutulmuş meyveler, sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi gibi görünse de bazı noktalarda dikkatli tüketilmesi gereken bir seçenektir. Bu ürünlerin bazıları, işlenme sürecinde değişik uygulamalara tabi tutulur; bu da onları her zaman beklenen doğallıkta bırakmayabilir. Raf ömrü uzatılması için uygulanan işlemler, ambalajlı meyvelerin içeriklerinde değişime yol açabilir. Dolayısıyla doğal bir atıştırmalık arayışında olanlar için ambalajlı seçeneklerin avantajları kadar bazı dezavantajları da göz önünde bulundurmak önemlidir. Tüketiminde denge sağlamak faydalı olabilir. Ambalajlı kurutulmuş meyvelerin zararları nelerdir?
Tanem Erdem
Her ne kadar meyve bazlı bir seçenek olsa da işleme ve ambalajlama süreçleri sırasında çeşitli değişiklikler yaşanabilir. Dolayısıyla doğal içerikler arayanlar için bu tür ürünlerin yapısal özellikleri, beklenenden farklı olabilir. Sağlıklı beslenmeye önem verenlerin ambalajlı kurutulmuş meyveleri tüketirken potansiyel etkilerini göz önünde bulundurması faydalı olacaktır.
AMBALAJLI KURUTULMUŞ MEYVELERİN ZARARLARI
- Yüksek Şeker İçeriği:
Birçok ambalajlı kurutulmuş meyveye lezzetini artırmak için ekstra şeker eklenir. Bu da gereksiz kalori ve kan şekeri dalgalanmalarına yol açabilir. Yüksek şeker içeriği, kan şekerinde ani yükselmelere yol açarak enerji dalgalanmalarına, uzun vadede ise insülin direnci ve diyabet riskine neden olabilir. Fazla şeker, kilo alımını ve diş sağlığını olumsuz etkiler.
- Koruyucu ve Katkı Maddeleri:
Kurutulmuş meyveler, gıdaların raf ömrünü uzatmak için eklenir; ancak Özellikle sülfür dioksit gibi maddeler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, astım gibi solunum sorunlarına ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Doğal alternatifler tercih edilmelidir.
- Besin Kaybı:
kurutma sürecinde özellikle c vitamini gibi hassas besin öğeleri azalır, bu da kurutulmuş meyvelerin besin değerini düşürür. vücudun ihtiyaç duyduğu bazı vitaminler eksik kalabilir.
- Kalori Yoğunluğu:
Kurutma işlemi ile su içeriği azalan meyveler, taze halleriyle kıyaslandığında daha yoğun kalori içerebilir. Bu da, fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir.
- Sindirim Sorunları:
Kurutulmuş meyveler lif açısından zengin olsa da fazla tüketildiğinde şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
alori yoğunluğu, besinlerin az miktarda fazla kalori içermesi durumudur. Kurutulmuş meyvelerde su içeriği azaldığından kaloriler yoğunlaşır, bu da fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir.
- Bizim Hikaye'nin Kiraz'ıydı! Son halini gören gözlerine inanamıyor
- Gül Onat'tan Serenay Sarıkaya itirafı! 'Çok tutuktu'
- Yüzünü gerdirmek için Türkiye'ye gelmiş, olay çıkarmıştı! Katie Price'tan yeni pozlar
- Burcu Özberk'in 29 Ekim coşkusu! 'Bu duyguyu yaşamadan olmaz'
- Kırmızı halıda fırtına estirdiler! Göz kamaştıran tören