Yemekleri besin değerini kaybetmeden pişirmenin yolları
Sağlığımız için faydalı birçok sebze ve meyveden yarar sağlayabilmemiz için yıkamadan, pişirmeye pek çok kurala dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde yararları kayboluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiğini 9 adımda anlatıyor.
1) SEBZELERİ DOĞRAMADAN ÖNCE YIKAYIN
Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkamayın. Hızlı akan su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini düşürüyor. Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın. Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz. Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye çok fazla su eklemeyin. Sebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin.
2) SEBZELERİ PİŞİRMEDEN ÖNCE BÜYÜK PARÇALARA BÖLÜN
Sebzeleri pişirmeden hemen önce, büyük parçalar halinde elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor.
3) SEBZE VE MEYVELERİ KISA SÜREDE PİŞİRİN
Eğer pişiriyorsanız mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin. B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, enginar, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli.
4) SEBZE VE MEYVELERİ PİŞİRİRKEN TENCERENİN KAPAĞINI AÇMAYIN
Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor.
5) PİŞİRME SUYUNU DÖKMEYİN
Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara, yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın.
6) SEBZELERİ PİŞİRİRKEN SODA EKLEMEYİN
Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden oluyor.
7) SEBZE VE MEYVELERİN YENİLEBİLEN KABUKLARINI SOYMAYIN
Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az.
8) TATLIYA PİŞTİKTEN SONRA ŞEKER EKMEYİN
Sütlü tatlı pişirirken şekerini ocaktan alırken ekleyin. Pişirme sırasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşuyor.
9) YOĞURDUN SUYUNU DÖKMEYİN
Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden oluyor. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamin. Bu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalı.
- Masterchef'te ödülü kazanan yarışmacı belli oldu! Yarışmada Erim'in talihsiz kazası ve günün en iyi yemeği
- Burcu Esmersoy'dan estetik açıklaması!
- Nil Karaibrahimgil'in enteresan kostümüne ünlü isimlerden yorum!
- Galatasaraylı Lucas Torreira'nın doğup büyüdüğü evi Devrim Özkan paylaştı!
- Sihirli Annem'in Ceren'i Gizem Güven'den nostaljik paylaşım!