Yavru muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi hakkında bilmeniz gerekenler

Muhabbet kuşları, daha hiç evcil kuş sahibi olmamış ve çenebaz arkadaşa sahip olmak isteyenler için mükemmel başlangıç kuşlarıdır. Genellikle neşeli bir yapıya sahiptirler, daha büyük kuşlar kadar talepkar değildirler ve nispeten dayanıklıdırlar. Yavru muhabbet kuşunuz için bakım ve eğitim önerileri...

Muhabbet kuşları aslen papağan ailesinden gelir ve Avustralya kökenlidir.
Muhabbet kuşları vahşi doğada sürü kuşlarıdır, bu nedenle sizinle etkileşime girecek bir muhabbet kuşu istiyorsanız, kafeste yalnızca bir kuş tutmalısınız. Amaç, kuşun sizi "sürü" olarak görmesidir.
Yalnız yetişen yavru muhabbet kuşları iyi arkadaş olurlar ve sahipleriyle etkileşime girmekten keyif alırlar. Kafesini paylaşan başka kuşlar varsa, muhabbet kuşunuz öncelikle sizden ziyade onlarla bağ kuracaktır.

Muhabbet kuşları, çoğunlukla tohum, taze meyve ve sebzelerle beslenen küçük, kanca gagalı kuşlardır. Onlara iyi bakarsanız, genellikle on iki ila on dört yıl yaşarlar.
İşte evinize gelen yavru kuşunuz için bilmeniz ve yapmanız gerekenler

KUŞUNUZU YALNIZ MI BÜYÜTECEKSİNİZ?
Muhabbet kuşları zeki küçük yaratıklardır ve konuşmaları ve küçük numaralar yapmaları öğretilebilir. Bir kez daha, konuşmayı öğrenebilmesi veya numaralar yapabilmesi için kuşu özellikle yavruyken kendi başına tutmak gerekecektir.

MUHABBET KUŞUNUN CİNSİYETİ NASIL BELİRLENİR?
Muhabbet kuşlarının , burun deliklerinin bulunduğu gaganın tepesindeki küçük bant cere olarak adlandırılır. Yavru muhabbet kuşunuz bir kaç haftalık olduğunda ceresindeki renk belirginleşmeye başlar ve cinsiyeti ceresinin rengine bakılarak belirlenir.
Yavru muhabbet kuşunuzun ceresinin rengi belirginleşmeye başladıysaMuhabbet kuşunun cinsiyeti nasıl anlaşılır? öğrenebilirsiniz.

YAVRU MUHABBET KUŞUNUZ İÇİN KAFES
Yavru kuşunuz için hazırlıkları tamamlayın.
Kuşunuz için alacağınız en önemli şey kafesidir. Zamanının çoğunu burada geçireceği için, kafesin kuşun serbestçe hareket edebilmesi için yeterince geniş olması gerekir. Kuşunuz için güzel ve geniş bir ev seçin.
- Hangi boyutta kafes alırsanız alın, çubukların birbirinden12 mm'den fazla olmadığından emin olun.
- Çubuklar ince çubuklu kafeslerde kolayca bükülme eğiliminde olduğundan, ağır telden yapılmış çubukları bulmaya çalışın.
- Pas oluşumunu engellediği için çubuklar üzerinde toksik olmayan bir kaplamaya sahip bir kafes en iyisidir.
- Kuşunuz için gerekli diğer donanımlar, bir mürekkepbalığı veya mineral taşı, bir kafes eteği ve oyuncaklardır. Kaktüs kemiği ve mineral kabaca aynı amaca hizmet eder, bu da kuşunuzun gagasının uygun uzunlukta kesilmesini sağlamaktır.
- Kafes eteği kuşun değil sizin yararınıza. Tüm evcil kuş türleri gibi, muhabbet kuşları da biraz dağınık olabilir, bu nedenle kafesin dışında bir etek olduğunda kafesin içindeki pisliği tutmak daha kolaydır.

YAVRU MUHABBET KUŞUNUZ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİ
Oyuncaklar bir muhabbet kuşunun varlığının önemli bir parçasıdır.
Sıkılmış bir kuş mutlu bir kuş değildir. Muhabbet kuşunuzun sizinle etkileşime girmesini istiyorsanız, aynalı oyuncaklardan kaçının çünkü kafeste başka bir kuş olduğunu düşünecek ve "ayna kuş" şirketini tercih edecektir.
Muhabbet kuşlarının sevdiği bazı iyi oyuncaklar küçük toplar, döner oyuncaklar, yüzükler, çiğneme oyuncakları ve zillerdir. Muhabbet kuşum zilleri sever ve bu yüzden oyuncaklarının neredeyse tamamında zil vardır.
Kuşunuz yeni bir oyuncağa düşmanmış gibi bakarsa şaşırmayın.
Muhabbet kuşu önce kafesine yeni eklenen şeyin onu yemeyeceğinden emin olur ve genellikle en geç 2-3 gün içinde yeni oyuncağına ısınır.

YAVRU MUHABBET KUŞUNUZUN BESLENMESİ
Evcil hayvanınız için iyi bir muhabbet kuşu maması satın almak çok önemlidir.
Muhabbet kuşları için piyasada tohum ve pelet çeşitleri vardır ve her ikisinin de artıları ve eksileri vardır.
Mevcut tüm seçeneklere rağmen, yavru muhabbet kuşu satın aldığınızda kuşun "zaten beslendiği" mamasına bağlı kalmaya özen gösterin. Bu yeni yuvasına geldiği için oldukça heyecanlı olan kuşunuzun stresini azaltmaya yardımcı olabilir.

YAVRU MUHABBET KUŞUYLA İLK GÜNLER
Her kuşun karakteri farklıdır ancak ürkek bir bebeğiniz varsa ona bir kaç gün zaman verin.
Bebek muhabbet kuşlarının çevrelerinde kendilerini rahat hissetmeleri gerekir. Bir veya iki gün kafesine ve oramına alışmasına izin verin.
Kafesinin yanında sessizce oturabilir ve onunla konuşabilir, ona biraz darı sunabilir ve sadece davranışını gözlemleyebilirsiniz.

EĞİTİM İÇİN ACELECİ DAVRANMAYIN
Muhabbet kuşunuz onunla çalışmaya başlamadan önce yemeli, içmeli, kafesini keşfetmeli ve oyuncaklarını incelemelidir.
Kuş zaten parmak eğitimliyse ve kanatları kırpılmışsa, onu kolayca kafesten çıkarabilir ve tanışmaya başlayabilirsiniz. Kanatları kırpılmış ancak parmak eğitimi almamışsa, kuşa parmağınıza "adım atmasını" öğretmek sadece biraz zaman ve ısrar gerektirir.
Kuşunuz yeni yuvasına alıştıktan sonra onunla etkileşime geçebilirsiniz.

YAVRU MUHABBET KUŞUNU ELİNİZE ALIŞTIRMAK
İlk olarak, kuşa yukarıdan değil aşağıdan yaklaşarak elinizi yavaşça kafese sokun
Bazı kuşlar kafese elinizi sokmanızı hiç sevmezler ve bunu ciddi bir tehdit olarak görebilirler. bu yüzden ilk bir veya iki gün, minik kuşunuza elinizin bir tehdit olmadığını göstermeniz ve bunun için sabırlı olmanız gerekebilir.
- Yavaş hareketler oldukça önemlidir.
- Yeterince sakinleşmesini bekleyerek hareket edin
- Kısa ve sık sık antrenman yapın
- İlk etapta ona dokunmaya çalışmayın

PARMAK ALIŞTIRMASI
Kuşunuzun kafesini içindeki eliniz konusunda tedirginliği geçtiğinde, işaret parmağınızı kuşun ön tarafına, ayaklarının hemen üstüne hafifçe yaklaştırın. Bunu yaparken, yumuşak bir sesle bir komut verebilirsiniz.
Parmağınıza alışınca, üzerine çıkması için ayaklarının önüne dokundurabilirsiniz. Bu alıştırma kuşunuzun parmağınıza atlamasını öğrenmesini sağlayacaktır

ELLER OKŞAMAK İÇİN, HAVLU YAKALAMAK!
Bunu yapmanın birçok yolu var. Birçok insan için işe yarayan biri aşağıdaki gibidir:
- Günün sessiz bir saatini seçin - en az 30 dakika boyunca kesintiye uğramayacağınız veya aceleye getirilmeyeceğiniz bir saat.
- Sakin olun, küçük bir el havlusu alın ve yumuşak bir sesle konuşurken muhabbet kuşunuzun kafesine yaklaşın.
- Kafes kapısını açın ve el havlusunu muhabbet kuşunun üzerine yerleştirin.
- Onu kafesten çıkarırken kuşu nazikçe tutmak için havluyu kullanın.
- Eller, küçük kuşunuzu kafesin etrafında kovalamak için değil, oynamak ve sarılmak için olmalıdır. Havluyu elinizle değil, tutulmayla ilişkilendirecektir.

ZAMAN VERİN VE FAZLA YORMAYIN
Muhabbet kuşları bu numarada genelde bir günde ustalaşabilir, ancak kuşunuzla bundan daha fazla zaman alabilir. İlk gün öğrenmiyorsa zorlamayın, dinlendirip ertesi gün tekrar deneyin.
İlk kez kuş sahiplerine, kanatları kesilmedikçe muhabbet kuşlarını kafesten çıkarmalarını tavsiye edilmez Sizden kaçarsa, bir şeylere çarparak kendini kolayca yaralayabilir.

YAVRU MUHABBET KUŞUNUN EĞİTİMİ
Kuşunuz ilk kez memnuniyetle parmağınıza bastığında, muhabbet kuşunuzu ona yeni numaralar öğretmek için eğitmeye devam edebilirsiniz!
Antrenman seanslarını günde iki veya üç kez tekrarlamalısınız. Amaç, kafesi açabileceğiniz, parmağınızı sokabileceğiniz ve muhabbet kuşunuzun parmağınızın üzerine çıkmasını isteyebileceğiniz noktaya ulaşmaktır.
Bunu yapmaktan çekinmemelidir, çünkü “kafes dışı zaman” oyun ve kucaklaşma zamanı olacaktır.
Çoğu genç muhabbet kuşunun parmak eğitimi sadece bir hafta kadar sürer.
İstediği gibi gelip gitmesi için kafesin kapısını açık bırakmayın! Ne zaman girip çıkacağına kendi karar verebilen bir muhabbet kuşunu eğitmek daha zordur ve yerde sizi aramak için dolaşırsa üzerine basılabilir veya kaybolabilir.

ONU GAGASINDAN ÖPMEYİN
Kuşunuzla etkileşim halindeyken asla yapmamanız gereken şeylerden biri onu gagasından öpmektir.
İnsan tükürüğü muhabbet kuşları için zehirlidir. Ayrıca kuşun çevresinde aerosoller veya başka tür spreyler kullanmaktan da kaçınmalısınız; muhabbet kuşunun ciğerleri hassastır ve bu tür şeyleri solumak evcil hayvanınız için zararlı olabilir.

SİZİNLE KONUŞMASINI İSTİYORSANIZ
Aranızdaki bağ ne kadar yakınsa, kuşunuz yeni sürü liderinin dilini öğrenmek için o kadar motive olacaktır (o sizsiniz!).
Yavru kuşlar tüm bebekler gibidir, uyumak ve yemek yemek için çok zamana ihtiyaçları vardır. Antrenman sürelerinizi ikiniz için kısa, hareketli ve eğlenceli tutun.

Unutmayın, kuşların kendilerini sağlıklı ve iyi hissetmeleri için temiz ve güvenli ortamlara ihtiyaçları vardır.
- Su kaplarını günde iki kez yıkayın ve değiştirin
- Her gün yiyecekleri değiştirin ve doldurun,
- Her gün kafes kağıtlarını değiştirin
- Kuşunuza haftada birkaç kez banyo/duş verin.