Arzu Çekirge PaksoyÖrnek dayanışma

HABERİ PAYLAŞ

Örnek dayanışma

Büyük depremin 2’nci yıldönümünde bölgedeki yaşamın iyileştirilmesi için sürdürülebilir dayanışmaya ihtiyaç var. Uzmanlar depremlerin 700 bin çalışanın geçim kaynağını etkilediğini, 400 binden fazla kişinin halen konteyner alanlarında yaşamını sürdürdüğünü, 220 binden fazla işyerinin kullanılamaz hale geldiğini belirtiyor. Afetin ilk gününden beri özel sektör kuruluşları, STK’lar ve gönüllüler örnek bir dayanışma içinde bölgedeki yaşam koşullarını geliştirmeye çalışıyor. Yıllardır bölgede aktif çalışan sivil toplum gönüllüsü Ayşe Kırımlı “Özellikle kadınlar, çocuklar, gençler ve yaşlılar durumdan çok etkileniyorlar. Bu sorunların çözülebilmesi için kurumların dayanışması çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

AFET GÖNÜLLÜLÜĞÜ EĞİTİMİ

Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki konteyner kentlerde açtığı 10 merkezde 200 binden fazla kişiye destek olan TOG, gönüllülere eğitim verecek yeni bir program başlattı. İlki Antalya’da yapılan ve 81 ilde 18-29 yaş arasındaki 2 bin gence ulaşılması hedeflenen eğitimlerde katılımcıların acil durumlar ve afetler özelinde riskleri azaltmak için hazırlık yapmaları, müdahale süreçlerinde gönüllü olarak yer almaları için gerekli deneyimi kazanmaları amaçlanıyor.

YARININ KÖYLERİ

Trendyol Yarının Köyleri projesinin kapsamına Hatay’ın Kurtlusoğuksu köyünü de aldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliği ile yürütülen projede, teknoloji bilgi ve olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi amaçlanıyor.

GENÇLERİN YANINDA

Akbank’ın Güzel Yarınlar Hareketi 5 ilde 10 binden fazla gence ulaştı. Malatya, Adıyaman ve Gaziantep Üniversitesi’nde sanat, teknoloji ve iletişim odaklı 275 atölyede 5 bine yakın öğrenci ile buluştu. Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç “2025 yılı boyunca toplamda 12 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz, yeni durağımız Hatay olacak” dedi.

Örnek dayanışma

YAPAY ZEKA

TEGV’nin 4 Ateşböceği eğitim tırına sponsor olan MediaMarkt Türkiye, ‘Eğitimle Daha İyiye’ projesiyle bir yılda 5 bin çocuğa ulaştı. Yapay zekâ eğitimlerini tüm çocuklar için erişilebilir yapmayı hedefleyen kurum 3 yıl içinde 25 bin çocuğa daha ulaşmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Ayhanlar Holding 2 prefabrik dikiş atölyesi kurdu. Çocuklara oyuncak dikimi ve kırkyama dikiş ve tasarım atölyesi olarak fason üretim yapan atölyelerde onlarca kadın iş sahibi oldu.

Tüyap Fuarcılık Grubu ve İhtiyaç Haritası, ‘Kitap iyileştirir’ diyerek Kahramanmaraş’ta öğrenciler için kütüphane kurdu.

Hayata Destek Derneği, konteyner kentlerde, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, mesleki eğitimler, psikososyal çalışmalar ve eğitim destekleri ile afetzedelerin yanında oldu.

TEV Adıyaman’da bir ilkokul, Malatya’da bir anaokulu ve Hatay’da iki ilkokulun yapımını tamamlarken Kahramanmaraş ve Osmaniye’de iki yeni okulun yapımını da sürdürüyor.

Örnek dayanışma

KALICI YAŞAM MERKEZLERİ

Deprem bölgesinde 9 konteynerden oluşan Hatay Yaşam ve Gelişim Kampüsü’nü açan Uludağ Elektrik, bu merkezde çocuklar için sanat ve eğitim atölyeleri, kadınlar için mesleki gelişim kursları ve genel psikolojik destek hizmetleri sunuyor.

Haberin Devamı

Karadeniz Holding’in bölgeye gönderdiği iki Lifeship’ten (Yüzer Yaşam Kenti) Süheyla Sultan’da 12 bin’den fazla kişi misafir edildi. Lifeship Rauf Bey ise, İskenderun’lu öğrenciler için yatılı okul olarak görev yapmaya devam ediyor. Ayrıca Karadeniz Holding yüzer yaşam kentinde eğitim gören tüm öğrencilere eğitim hayatları boyunca burs veriyor.

30 bin 840 metrekare büyüklüğündeki İbrahim Çeçen Vakfı Yaşam Alanı’nda, 1500 kişi kapasiteli konaklama imkanının yanı sıra anaokulu ve kadınlar için mesleki eğitim alanları bulunuyor. Vakıf kadınların sosyal ve ekonomik hayata adaptasyonunun desteklenmesi amacıyla ‘Yaşam Atölyeleri’ni hayata geçirdi. Ayrıca çocukların eğitimden geri kalmaması için 500 öğrenci kapasiteli Nezahat Çeçen İlkokulu’nun ve 120 çocuk kapasiteli bir anaokulunun yapımını üstlendi.

Örnek dayanışma

E-TİCARET EĞİTİMİ

Hepsiburada’nın Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü programındaki desteklerle 6 binden fazla yeni işletme e-ticarete başladı. Adana, Hatay, Kahramanmaraş’taki e-ticaret İhtisas Merkezleri’nde ise KOBİ ve esnafa destek olunuyor. Programdan yararlanarak e-ticaret yapan girişimci kadın ve kadın kooperatiflerinin sayısı 4 bini aşarken satış hacimleri yaklaşık 675 milyon TL oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder