Son yıllarda, turizm sektöründe yeni destinasyonları keşfetmek daha da öne çıkıyor. Turizm pazarında turistlerin tercihleri ve talepleri her geçen gün artarken, alışılmış tatil anlayışı da yerini yeni deneyimlere bırakıyor. Turizm endüstrisinde yaşanan tüm bu gelişmeler ve fırsatlar farklı şehirlerin yeni turizm destinasyonları olarak ortaya çıkmasını sağlıyor.
Turizm aslında, uzun yıllar boyunca şehir yaşantısından bir kaçış yolu olarak görülüyordu. Şehir turizmi ise sadece iş ile ilgili seyahatlerle ilişkilendiriliyordu. Günümüzde ise şehirler ve yakın çevreleri, hem iş seyahatleri hem de eğlence ve geziler için yeni bir destinasyon olarak tercih edilir oldu. Tatil kavramı sadece deniz, kum, güneş olmaktan çıktı. Şehir turizmine olan ilgi tüm dünyada da hızla ilgi görmeye başladı. Şehir turizmi artık büyüyen bir turizm pazarı...
Kent yöneticileri de gelişen trende uygun projeler geliştirerek bu turizm çeşidinden pay almayı hedefliyor. Turizm sezonunu tüm yıla yayabilme özelliği cazip kılarken, Türkiye’deki şehirlerin özelliklerine baktığımızda, özellikle farklı kültürel değerlere ve çekiciliklere sahip şehirlerde bu tür çalışmalar öne çıkıyor. Kuşkusuz şehir turizminin dünyada da en ilgi çeken kenti, tarihi ve mekansal özellikleri nedeniyle İstanbul! Ama ülkemizde neredeyse her bölge şehir turizmine öyle yatkın ki...
Bayram ve ara tatilin birleştiği bu hafta henüz yaz da gelmemişken ilginizi çekebilecek, bilinen klasik tatil destinasyonlarından farklı; Ege, Marmara, Karadeniz ve Güney Doğu’dan alternatif şehir içi tatil rotalarını derledim.
ANKARA’YA GELENLER BU MÜZEYİ ZİYARET ETMELİ
Ankara’nın merkez ilçelerinden Etimesgut da şehir içi gezi rotasına farklı bir seçenek. Özellikle Etimesgut Belediyesi’nin 2021’de açılışını yaptığı Türk Tarih Müzesi ve Parkı da ilgi çekici. Ergenekon’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten günümüze Türk tarihindeki dönüm noktaları; heykel, rölyef, anıt, pano ve vesikalarla anlatılan müzede yer alan 210 heykel ise Etimesgut Belediyesi heykel atölyesinde yapılmış. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, müzeye bugüne kadar 1 milyonu aşkın ziyaretçinin geldiğini söyleyerek, “Bayramda Ankara’da olan, Ankara’ya gelen herkes bu müzeyi görmeli. Ziyaret etmeyen çok şey kaçırıyor. Müze Ankara’nın turizmine de büyük katkı sağlıyor. Anıtkabir’in ardından Ankara’yı gezecek olanlara tavsiyem gezi rotalarına mutlaka Etimesgut’u eklemeliler” diye belirtiyor.
GÖBEKLİTEPE AVRUPA KÜLTÜR ROTASINDA
Peygamberler şehri Şanlıurfa, 2023 İslam Dünyası Turizm Kenti ilan edildi. Dünyanın en büyük çanak neolitik çağ eserlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzesi, Balıklıgöl’ü, tarihi Urfa Kalesi’ndeki kazıları, kümbet evleri ile Harran Harabeleri, sakinliği ve Karagöl’ü ile Halfeti, turistlerin uğrak noktası Takoran Vadisi, medeniyetin beşiği tarihin sıfır noksatı Göbeklitepe ve Göbeklitepe’den daha eski olduğu öngörülen Karahantepesi ile Şanlıurfa yerli ve yabancı turistlerin gözbebeği. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Göbeklitepe’nin Avrupa ülkelerinde benzer kategorideki anıtları bir araya getiren “Avrupa Megalitik Kültür Rotası’na dâhil edilmesiyle daha fazla yabancı ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Yapılan her kazı Şanlıurfa’da bir yenilik oluyor. Göbeklitepe sırlar ve gizemlerle dolu. Şanlıurfa uzun süre dünyanın gündeminde kalmaya devam edecektir. Ortaya çıkan kalıntılar ve eserler günümüzde turist akınına uğruyor. Şehrin en ünlü yerlerinden Balıklıgöl de önemli turizm merkezlerimizden” diye konuşuyor.
GEÇMİŞLE GELECEĞİN HARMANI BURSA
Osmanlı İmparatorluğu’na 150 yıl başkentlik yapan Bursa, 8 bin yıllık tarihiyle bir kültür kenti. Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mekânsal ve mimari özellikleriyle az bulunur kültür ve tarih mirasını taşıyan Bursa, birçok yeniliğin de doğum yeri olmuş. İlk şadırvanlı minare, ilk mescit, ilk ipek fabrikası, Anadolu’nun ilk müzesi örneklerden sadece birkaçı. Bursa’nın en fazla tercih edilen rotalarından biri Osmanlı Padişahları Turu rotası. UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer alan rota, Hüdavendigar Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Hanlar Bölgesi (Orhan Külliyesi çevresi), Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi ve Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi olarak düzenlenmiş durumda.
MYSİA YOLLARI YENİ TURİZM ROTASI
Bursa’nın Nilüfer Belediyesi ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu’nun yapacağı işbirliğiyle de Mysia Yolları Tarih ve Kültür Rotaları kapsamında yeni turizm destinasyonları belirlenecek ve kırsal turizm desteklenecek. Marmara Denizi’nden Uludağ’a uzanan 850 kilometrelik ve 5 ilçeyi kapsayan 44 parkurlu rotaların işlevselliği artırılacak. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bursa, doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli açısından önemli. Bu kenti tüm yönleriyle iyi tanıtıp dünya turizminden hak ettiği payı almasını sağlamalıyız. Ziyaretçiler sayesinde hareketlilik artacak. Bursa, büyükşehirlerden turist çeken bir bölge. İnsanlar yakın yerlerde farklı deneyimler sunan mekanlar arıyor. Mysia Yolları ziyaretçilerine zengin bir içerik sunacak” diyor.
İNANÇ VE KÜLTÜR TURLARININ ADRESİ KONYA
Mevlâna ve Nasreddin Hoca gibi tarihin önemli isimlerine tanıklık etmiş, İpek Yolu’nun geçtiği Konya, Türkiye’de en dikkat çeken şehir turizmi destinasyonları arasında. Türkiye’de inanç ve kültür turlarının en önemli adresi Konya’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük Neolitik Alanı gibi önemli kazı alanlarının yanı sıra 13. yüzyıl Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş mimariler de bulunuyor. Konya, ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlâna Müzesi, her yıl yüz binlerce insanın dua etmek için gittiği Mevlana Türbesi ve Şems-i Tebrizi Türbesi, Alaaddin Camii ve Sultan Selim Camii gibi onlarca hazinesiyle ünlü. Tuz Gölü’nün flamingolarının yanı sıra Leylekler Vadisi, Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü gibi doğal güzellikleri de bulunuyor. Konya’nın en güzel vakti lale tarlalarının renklendiği nisan ve mayıs ayları. Ayrıca, her yıl aralıkta da Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümü törenleri oluyor. Bu Mevlevi Sema törenleri, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde. Konya’nın 10 bin yıllık yemek kültürü de bulunuyor. 60 coğrafi işaretli ürünü olan; etli ekmekten tirite, bamya çorbasından furun kebabına, yağ somunundan höşmerimine kadar Konya’nın yöresel lezzetleri de mutfağını öne çıkarıyor. Kadınlar Pazarı, Bedesten Çarşısı, İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi, Tropikal Kelebek Bahçesi, Kyoto Japon Parkı, Konya Bilim Merkezi, Ecdat Parkı, Tınaztepe Mağarası, Karapınar Kumulları, Meram Hamamı, Eflatun Pınarı da Konya’da gezilecek yerler arasında.
KARADENİZ’İN ÖZETİ AMASYA
Yeşilırmak Vadisi üzerinde, şehzadelerin şehri olarak bilinen Karadeniz güzelliğinin özeti Amasya, 7000 yıllık geçmişiyle tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden. Her köşede yüzlerce yıllık camiler, türbeler ve medreseler var. Yeşilırmak kıyısını süsleyen Yalıboyu Evleri ile yılın her mevsimi fotoğrafçıları kendine çeken şehirde Harşena Dağı’na oyulmuş kaya mezarlarının yanı sıra Ferhat ve Şirin efsanesinin simgesi olan Roma Dönemi su kanalları da en çok ziyaret edilen yerler arasında. Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti ve Aynalı Mağara gibi tabiat harikalarına ev sahipliği yapan şehirde Amasya Kalesi’nin surlarından şehri panoramik olarak görmek mümkün. Şehrin en güzel yapılarından biri olan Hazeranlar Konağı da Osmanlı dönemine yolculuğa çıkarıyor.
4 MEVSİM SELÇUK EFES
8600 yıllık Efes Selçuk, 4 mevsim tarihi ve doğal güzellikleriyle son yıllarda öne çıkıyor. Dünyanın en büyük açık hava müzesi olan ve aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti, Dünyanın 7 Harikası’ndan biri Artemis Tapınağı, Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’nın Evi, İncil’in yazarı St. Jean’ın mezarı ve kilisesi ile dünyayaca ünlü köy Şirince bu topraklarda bulunuyor. Efes Selçuk tarihi ve arkeolojik rotaları arasında şunlar da bulunuyor; Tarihi Selçuk (Ayasuluk) İstasyonu, Bizans Su Kemerleri, Mr. Carpouza Cafe, Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi ve Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii ve Hamamı, Efes Arkeoloji Müzesi, Pollio Su Kemeri, Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, Çamlık Atatürk Evi, Belevi Mozolesi, Belevi Keçi Kalesi, Zeytinköy Kazan Gölü, Klaseas Şelalesi, Dutlu Yol.
MARDİN’DE TARİHE YOLCULUK
Mardin’in daracık sokaklarında yürürken her an tarihi bir yapıyla karşılaşmak mümkün. Kente gelen ziyaretçileri 600 yıllık Kırklar Kilisesi karşılıyor. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Artuklu dönemine ait 13. yüzyıl yapısı Latifiye Camisi, Zinciriye Medresesi ile 1. Cadde’de ustaların maharetli ellerinden çıkan telkari gümüş çalışmaları görülmeye değer. 200 yıllık ve hala postane binası olarak kullanılan tarihi yapı, hemen karşısında Şehidiye Medresesi, Hz. Muhammed’in ayak izinin bulunduğu Sıttiradviye Medresesi, Ulu Cami ve Deyrulzafaran Manastırı görülmesi gereken yerler arasında. Dara Harabeleri ile Kasımiye Medresesi’nde tarihle iç içe gün batımı izlenebiliyor. Mor Gabriel Deyrulumur Manastırı da dünyada üçüncü büyük manastır olarak tarihe geçmiş. Yöresel yemekler arasında kaburga, ıkbebet (haşlanmış içli köfte), incasiye (erik yahnisi) ve peynir helvası yenilebilir.
TARİHİ VE MÜZELERİYLE ESKİŞEHİR
İçinden geçen Porsuk Çayı ile Eskişehir, Osmanlı evleri, yöresel yemekleri ve hızla artan genç nüfusu ile eski ve yeninin buluştuğu bir şehir. Osmanlı mimarisi renkli nostaljik evleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı, Kurşunlu Cami, Reşadiye Camii, Nasrettin Hoca Evi, Han Yeraltı Şehri, Pessinus Antik Kenti, Yunus Emre Türbesi, Havacılık Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi, Midas Anıtı, Tülomsaş Müzesi, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Hayvanat Bahçesi ve Eti Sualtı Dünyası Parkı, Balıkdamı Kuş Cenneti, Gürleyik Şelalesi, Sakarıılıca Kaplıcaları görülmeye değer.
Turizm konusunda toplumda farkındalığı artırmak ve turizm bilinci oluşturmak, iç turizmi canlandırmak, doğal, tarihi ve kültürel varlıkları sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda değerlendirmek ve halkın turizm hareketlerine daha etkin katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15 Nisan ile 22 Nisan arası “Dünya Turizm Haftası” olarak kutlanıyor. Hafta boyunca turizmin önemini belirten yayınlar ve etkinlikler yapılıyor.