Dünyaca ünlü Pamukkale’yle Türkiye’nin ‘beyaz cenneti’ Denizli, son yıllarda adeta ‘yeşil devrim’ yaşıyor. Bin 779 park bulunan Denizli, Avrupa standardının iki katından fazla kişi başı yeşil alana ulaştı.
İncilipınar’ın ardından Çamlık ve Adalet Parkı’nın da Yeşil Bayrak ödülü kazanmasıyla Türkiye’deki 5 yeşil bayraklı parktan üçünün Denizli’de olması kentin gururu.
Denizli’yi 2-3 güne sığdırmak zor. Ne zaman Denizli’yi ziyaret etsek her gittiğimizde yeni güzellikleriyle karşılaşıyoruz. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın hoş sohbeti de yanına ekleniyor... Geçen haftaki ziyaretimizde Başkan Zolan’la yine uzun uzun sohbet ettik. Büyükşehir’in hedeflerinden biri yeşil ve altyapı sorununu çözmüş bir şehir. Başkan Zolan yeşil alan çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Örnek yeşil alan çalışmaları yaptık. Denizli’de bin 779 parkımız var. Kişi başına 18 metrekare yeşil alan düşüyor. Avrupa standardı 8 metrekare. Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylamızın yanında kent ormanımız bulunuyor. İncilipınar Parkı’mızın ise Türkiye’nin ilk ‘Yeşil Bayrak’ ödüllü yeşil alan unvanı bulunuyor.”
HER MEVSİM BAŞKA
Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylalarına biz de hayran kalıyoruz. Başkan Zolan, “Yayla turizminde büyük yatırımlar yaptık. Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, 4 mevsim cazibe merkezi. Yazın sıcaktan bunalanlar, kışın kar görmek isteyenler akın ediyor” diye konuşuyor. Ciğerlerimize ve zihnimize mis gibi havayı, kekik ve endemik bitkilerin kokularını doldurup, yeşile doyarak ayrılıyoruz.
ALTYAPI SORUNU BİTTİ
Altyapı çalışmalarına gelince... Başkan Osman Zolan şu bilgileri ekliyor: “2008 yılında; Denizli Belediyesi döneminden itibaren yapılan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının 9 bin kilometreyi geçti. Denizli’den Japonya’yı geçen bir altyapı hattı döşedik. Bugün şehrimizin büyük bir kısmında altyapı sorununu çözdük. 2014’de ‘büyükşehir’ statüsüne kavuşan 30 kentin altyapı yatırımları sıralamasında kişi başına en çok yatırım yapan belediye olduk. Bu bir rekordur.
SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Denizli’nin önümüzdeki 50 yıl içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan dev proje hizmete girdi. Denizlililer Türkiye’nin en temiz suyunu içmeye devam edecek. Şehrimize kazandırdığımız bu dev proje ile Denizli’mizin 50 yıllık su sorunu çözüldü. Honaz ilçemizdeki Akbaş Barajı’ndan 70 km’lik hat ile Denizli merkeze getirilen içme suyu kentteki su depolarına ulaştı. Denizli Merkez İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin bitirilmesiyle proje tamamlandı. Gelecekte su sıkıntısı yaşamamak için Denizli’ye devasa bir yatırım kazandırdık.
PEKİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
En uzun ötüşlü horozun Denizli horozu olduğunu biliyor musunuz?
Antik çağlardan bugüne Denizli’nin sembolü olan ‘Denizli Horozu’, ilk bakışta renk ve vücut yapısıyla diğer horoz türlerinden ayrılır. Parlak tüyleri ve sürmeli gözleri ile asil bir duruşa sahip olan Denizli Horozu, dünyanın en uzun öten horozudur. Türkiye’nin en büyük cam heykelinin Denizli’de olduğunu biliyor musunuz? Binlerce yıldan bu yana cam sanatının önemli merkezlerinden biri olan Denizli’ye Türkiye’nin en büyük cam heykelini kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu alanda önemli bir ilke imza attı. Cam Horoz, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Dünya’daki ilk ihracatın Denizli’den yapıldığını biliyor musunuz?
Tekstil ve dokumacılıktaki başarısını ticarette de gösteren Laodikeia ve Hierapolis kentleri, ürettikleri birbirinden kaliteli dokuma ünleri dünyanın dört bir yanına göndererek dünyayı ihracatla tanıştırmıştır.
Şifa kaynağı kırmızı suyun Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Karahayıt’ta bulunan ve sıcaklığı 23 ile 57 arasında değişen kırmızı termal su tam bir şifa kaynağı. Travertenlerin altında oluşan çamur çilt hastalıklarının tedavisinde kullanılırken termal su da eklem hastalıklarına karşı etkilidir.
Termal turizmin merkezinin Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Geçmişten günümüze uzanan zaman dilimi içerisinde sahip olduğu termal su kaynakları ile önemli bir sağlık merkezi olan Denizli, bu alanda faaliyet gösteren tesisleri ile de termal turizmde marka bir kenttir.
Güney Şelale’sinin Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Tepesinden akan suyun eşsiz zarafeti ile görenleri kendisine hayran bırakan Güney Şelalesi, adeta gizli kalmış bir cenneti andırır. Güney Şelalesi’nin marifetli suları, bitkilere hayat vermesinin yanında sarkıt ve dikitlerin oluşmasını sağlamıştır.
Flamingolar diyarı Acıgöl’ün Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl, Türkiye’nin tek, dünyanın da ikinci büyük sodyum sülfat havzasıdır. Eşsiz doğal yaşam alanıyla Flamingolara mekanlık eden Acıgöl, kuş gözlemciliği açısından oldukça elverişlidir.
Dokumanın başkenti Buldan’ın Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Binlerce yıldır Buldan’da hayat bulan dokuma ürünleri, kalitesi ile diğer dokumalardan ayrılır. Tarih boyunca bir çok ünlü ismin elbisesini hazırlayan Buldanlı dokumacılar, Buldan bezini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır.
Ege’nin en uzun teleferiğinin Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Denizli Teleferik, 1.400 metre uzunluğu ile Ege Bölgesi’nin en uzun teleferiğidir. Bu teleferikle 1400 rakımdaki Bağbaşı Yaylası’na ulaşılmaktadır.
Çeşm-i Bülbül’n sadece Denizli’de üretildiğini biliyor musunuz?
Üzerinde bulunan desenlerin zarafetinden dolayı bülbülün gözüne benzetilen çeşm-i bülbül eserler Türkiye’de sadece Denizli’de üretilir. 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan ve tamamı el yapımı çeşm-i bülbüller, Denizli’nin simgeleri arasında yer alır.
Türkiye’nin ilk cam festivalinin Denizli’de yapıldığını biliyor musunuz?
Binlerce yıldan bu yana camın merkezi olan Denizli, Türkiye’nin ilk uluslararası cam festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu festivale, dünyaca ünlü cam ustaları katılmaktadır.
En lezzetli tandır kebabının Denizli’de yapıldığını biliyor musunuz?
Denizli Kebabı, yaşını doldurmamış erkek kuzudan yapılır. Bayramyeri Meydanı ve civarında bulunan kebapçılar tarafından yapılan bu kebabın önemli özelliklerinden biri de çatal ve bıçak kullanılmadan, elle yenmesidir.
Ege’nin en büyük parkının Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
320 bin metrekarelik alanı ile Ege Bölgesi’nin en büyük parkı olan Çamlık Parkı, hayvanat bahçesi göleti, süs havuzları, piknik alanları, koşu yolu ve spor alanları ile Denizlilerin vazgeçilmez mekanları arasında yer alır.
Kleopatra’nın güzellik sırrının Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Şifalı suları ile ünlü Pamukkale’nin sağlık merkezi olan Antik Havuzu, cilt ve eklem hastalıklarının tedavisinde son derece etkilidir. Antik Havuz, ‘Kleopatra’nın güzellik sırrı’ olarak da efsanelere konu olmuş.
Jeotermal sera merkezinin Denizli olduğunu biliyor musunuz?
Jeotermal seracılığın Türkiye’deki önemli merkezlerinden biri olan Denizli, bu seralarda yetiştirdiği birbirinden kaliteli ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç ederek ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.
Ege’nin en uzun kanyonunun Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Geniş coğrafyası içinde irili ufaklı pek çok kanyona sahiptir. Yer yer 200 metre yüksekliğe ulaşan bu kanyonda rafting, tırmanış, trekking ve kano sporları yapılmaktadır.
Yamaç paraşütünün kalbinin Denizli’de attığını biliyor musunuz?
Uygun iklim ve coğrafik koşulları ile dünyadaki birçok uluslararası yamaç paraşütü organizasyonuna ev sahipliği yapan Denizli; Pamukkale, Çökelez Dağı ve Honaz Dağı’ndaki pistleri ile bu sporun merkezi durumundadır.
Yatağan bıçaklarının Denizli’de yapıldığını biliyor musunuz?
3 kıtaya nam salan Osmanlı Devleti’nin kuşandığı asil kılıçların mekanıdır Yatağan... Bu şirin mahallede tamamen el işçiliği ile paslanmaz çelikten imal edilen bıçak, pala ve kılıçlar 800 yıllık bir geleneğin ürünüdür.
Dünyaca ünlü Honaz Kirazı’nın Denizli’de yetiştiğini biliyor musunuz?
Eşsiz lezzeti ve kalitesi ile dikkat çeken Honaz Kirazı, ihracat rakamları açısından dünyada ikinci sırada yer alır. Her yıl yaklaşık 7 bin ton üretilen Honaz Kirazı’nın büyük bir kısmı Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilir.
Gençlik iksiri Çivril elmasının Denizli’de yetiştiğini biliyor musunuz?
Dünyanın en ünlü elma çeşitleri arasında yer alan Çivril Elması, içindeki zengin demir minerali sayesinde vücudu dinç tutarken, kanda alyuvar oluşumunda da önemli bir rol oynar.
Üzümün ana vatanının Denizli olduğunu biliyor musunuz?
Üzümün ana vatanı olan Çal’da yetiştirilen üzümler, bağlarda toplandıktan sonra dünyanın dört bir yanına ihraç edilir. Sadece Çal’da yetiştirilen Çal Karası Üzümü, eşsiz bir tada ve kokuya sahiptir.
Hitit el sanatı Terra Kota’nın Denizli’de yaşatıldığını biliyor musunuz?
Hititlerden kalma bir sanat olan Terra Kota, Tavas İlçesi’nde yaşayan Savcı Ailesi tarafından yaşatılmakta ve gelecek nesillere aktarılmakta. Terra Kota ürünlerinde Denizli yöresinin kırmızı toprağı ve doğal kök boyaları kullanılmaktadır.
Amatör tiyatronun başkentinin Denizli olduğunu biliyor musunuz?
Uluslararası tiyatro çevreleri tarafından ‘Dünya Amatör Tiyatroları Başkenti’seçilen Denizli’de 31 yıldan bu yana düzenlenen Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali, birbirinden renkli oyunlara sahne olur.
En kaliteli tekstil ürünlerinin Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Antik Çağ’dan bu yana dünyanın en kaliteli tekstil ürünlerini üreten Denizli, bu alanda bir dünya markasıdır. Bugün Denizli’de üretilen ev tekstili ürünleri, başta Avrupa ürünleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir.
Travertenin ana vatanının Denizli’de olduğunu biliyor musunuz?
Binlerce yıl önce travertenlerle tanışan ve o günden bugüne üretiminde devam eden Denizli, bu sektörde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı merkezlerinden biridir. Türkiye’nin en nadide mermer rezervleri Denizli’de bulunmaktadır.
Türkiye’deki leblebinin yüzde 70’inin Denizli’de üretildiğini biliyor musunuz?
Ülkemizde her ne kadar leblebisiyle ünlü başka şehirler olsa da, Türkiye’deki leblebinin yüzde 70’i Denizli’de üretilmektedir. Denizli’de leblebi denildiği zaman ilk gelen yer ise güzeller güzeli Serinhisar ilçesidir.
NASA’nın kullandığı bakır kablonun Denizli’de üretildiğini biliyor musunuz?
Bakır kablo sektöründe bir dünya markası olan Denizli, modern tesislerinde ürettiği ürünleri ile uluslararası pazarda önemli bir yere sahiptir. Denizli’de üretilen bu ürünler, başta NASA olmak üzere dünyanın pek çok önemli kuruluşuna satılmaktadır.