Banu ŞenLavanta kokulu Mamak

HABERİ PAYLAŞ

Lavanta kokulu Mamak

Ankara il merkezine 3.5 kilometre uzaklıktaki Mamak, eskiden Çankaya ilçesine bağlı köylerden oluşan kırsal bir yerleşim alanıyken zamanla gelişerek bugün önemli merkez ilçelerden biri haline gelmiş. Ankara’nın en yeşil ilçelerinden biri olan Mamak; Bayındır Barajı, Kıbrıs Köyü SİT alanında bulunan kanyon, mağara ve oyma mezarları, Ortaköy SİT alanı, Ankara’nın en yüksek tepesinde bulunan ve tarihi 13. yüzyıla uzanan Hüseyin Gazi Türbesi ve Kayaş Eski Cami gibi değerlere sahip. Birçok zenginliği barındıran ilçede oluşturulan Lavanta Bahçesi ise görülmeye değer... Ekolojik Köy ile kırsal yaşamın canlandığı, kent içi tarım uygulamaları sayesinde hayata geçirilen sebze-meyve bahçeleri, topraksız tarımın da yapıldığı seraları ile dikkat çeken Mamak’ın Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ile projelerini konuşuyoruz... Başkan Şahin, sözlerine iki haber ile şöyle başlıyor: “İlk olarak Mamaklıların dört gözle beklediği Dikimevi-Natoyolu Metro ihalesinin iki ay içerisinde gerçekleşeceğinin müjdesini vermek isterim. Mamak yeni dönemde daha da değerli hale gelecek. 8 ayrı istasyondan oluşacak Dikimevi-Natoyolu Metrosu ulaşımda önemli bir kolaylık sağlayacak. Seçim vaatlerimizden biri olan Kızılcaköy’deki Sanayi Sitesi’nin tapularını da önümüzdeki aylarda törenle sanayicilerimize vereceğiz. Mamak’ın önemli sanayi bölgelerinden biri olan Kızılcaköy Sanayi Sitesi büyüme yolunda önemli bir adım attı. Genişleme ve modernleşme çalışmaları kapsamında sanayi sitesine yapılacak çalışmalar tüm hızıyla ilerlerken, 300 hektarlık alanda hayata geçirilen proje kapsamında sanayi alanları, imalathane, depolama alanları, konaklama tesisleri, çok katlı mağazalar, iş merkezleri ve yeşil alanlar yer alacak.”

Haberin Devamı

Lavanta kokulu Mamak

EKOLOJİK KÖY İLE KIRSAL TURİZM CANLANIYOR

Verimli çalışmaları ve çalışkan insanlarıyla farklı bir sosyal yaşantıya sahip Mamak’ta boş toprakları değerlendirdiklerini anlatıyor Başkan Veli Gündüz Şahin. Tarımsal projelere büyük önem verdiklerini söylüyor ve devam ediyor: “Geleneksel köy yaşamının sunulduğu ve kırsal turizmi canlandırmak için kurulan Ekolojik Köy’de deveci armududan şeftaliye, can eriğinden cevize toplam 510 ağaç bulunuyor. Yine 90 adet üzüm asması ile birlikte Lavanta Bahçesi’nde de 11 bin lavanta mevcut. Kırsaldaki istihdam ve üretim olanaklarını artırmakla beraber, yerli ve yabancı turistleri doğal, sağlıklı ve geleneksel üretim metotlarıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Ekolojik Köy, vatandaşların şehrin karmaşık, zor ve yorucu ortamından uzaklaşarak gürültüsüz bir ortamda, temiz havada, doğal köy ürünlerini tatmak, kırsal ve ekolojik turizm imkanlarıyla tanışmak, doğayla ve toprakla zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktası oldu.”

Haberin Devamı

Lavanta kokulu Mamak

KUTLUDÜĞÜN EKMEĞİ’NE COĞRAFİ İŞARET

Mamak Belediyesi’nin Kutludüğün’de bulunan fırınında kadınlar tarafından üretilen Kutludüğün Ekmeği’ne büyük talep olduğunu anlatan Başkan Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi de aldıklarını belirtiyor. Şahin, “Kutludüğün Mahallemizde inşa ettiğimiz fırında kadınlarımız hem Kutludüğün’e has ekmet üretiyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Mamak Kadın Kooperatifi’nin satış noktalarında tüketiciyle buluşan Kutludüğün Ekmeği, yalnızca kadınlar tarafından işletilen fırında tat kazanıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla fırının başına geçen ev hanımlarının yüzlerce yıllık tarifle hazırladığı ekmeklerin ünü ise sınırlarımızı aştı” diyor.

Haberin Devamı

DİLLERE DESTAN RAVAK YOĞURDU

Başkan Şahin, Kutludüğün Ekmeği’nin ardından ilçenin meşhur Ravak Yoğurdu için de “Coğrafi İşaret” başvurusu yapıldığını ekleyerek, “Mamak Kadın Kooperatifi tarafından üretilen Ravak Yoğurdu, ilçemiz ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yalnızca sütün yağından elde edilerek yapılan ve hiçbir katkı maddesi içermeyen Ravak Yoğurdu; yüksek besin değeri ile tam bir şifa kaynağı. 10 litre sütten sadece 1 kilo elde edilebilen bu özel lezzet, kadınlarımızın maharetli ellerinde geleneksel yöntemlerle üretimeye ve nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor” diye ekliyor.

LAVANTA TARLALARINA DAVET

Başkan Veli Gündüz Şahin, Mamak Belediyesi’nin vatandaşların hoş vakit geçirmesini sağlamak, alternatif tarım ürünlerini artırmak ve arazileri daha verimli değerlendirmek için Gökçeyurt Mahallesi’nde oluşturduğu Lavanta Bahçesi’nin öneminden bahsediyor. İlçeyi hem ekonomik hem de turizm yönünden canlandıran Lavanta Bahçesi’nin alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilebilirliğini artırmak ve kıraç arazilerin değerlendirilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu belirten Şahin, “Lavanta Bahçesi, eşsiz manzarasıyla doğal fotoğraf stüdyosunu anımsatıyor. Lavanta Bahçemiz mor çiçeklerin büyüleyici kokusu ve doğanın sakinliğiyle sizi karşılayacak. Mamak’ı daha güzel, daha renkli ve daha yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor. Yeni sezona düzenlenen Lavanta Şenliği ile ‘merhaba’ dediklerini anlatan Başkan Şahin, “Mamak’a yeni bir renk kattık” diye konuşuyor.

Lavanta kokulu Mamak

ANKARA’NIN İLK MÜZİK MÜZESİ

Ankara’nın ilk müzik müzesi olan Musiki Muallim Mektebi Müzik Müzesi’nin her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığını belirten Başkan Şahin, sanata ve tarihe ilgisi olan herkesi müzeye davet ederek, “Ziyaretçiler burada müziğin evrenselliğinde yolculuğa çıkıyor. Sanatseverlerin yanı sıra öğrenci gruplarının büyük ilgi gösterdiği müzemiz, zengin bir koleksiyona sahip. Yaklaşık 3 bin, 5 bin yıllık eserlerin yer aldığı müzede ziyaretçiler sanatı ve tarihi bir arada yaşıyor. Ortalama her gün 40’ın üzerinde ziyaretçisi olan müzede, 208 enstrüman sergileniyor. Farklı kültürlere ait müzikal değerler ve onlara ait çalgıların yer aldığı müzeye bağışçıların enstrüman bağışı yapmasıyla enstrüman sayısı da her geçen gün artıyor. Müzenin arşivine konulan eserler gereken düzenlemeler yapıldıktan sonra sergileniyor” bilgisini veriyor.

Lavanta kokulu Mamak

OKSİJEN DEPOSU KIBRIS KANYONU

Mamak’ın biyolojik çeşitliliğiyle, çok çeşitli flora ve faunasıyla öne çıkan, birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Kıbrıs Kanyonu, Mamak’ın göz bebeği. Adeta saklı bir cennet olan kanyon, tarihi mimarisi ve özgün tabiatıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Doğal güzelliği ile nadir mekânlar arasında yer alan ve yalnızca Mamak’a değil Ankara’ya hitap eden, şehir merkezine sadece 20 km uzaklıkta bulunan Kıbrıs Kanyonu, Mamak turizmini de canlandırıyor. Doğa sporlarının, tarihin ve doğanın buluştuğu, Karadeniz ikliminin hissedildiği, 8 km’lik kanyon görenleri kendisine hayran bırakıyor. Kanyon, birçok endemik bitki ve hayvan türünü de barındırıyor.

TOPRAKSIZ TARIM İÇİN SERA KURULDU

Tarım alanında stratejik adımlar ve modern yatırımlarla önemli hamleler yaptıklarını anlatan Başkan Şahin, bir ilke imza attıklarını söylüyor. “Tarımın cenneti Ekolojik Köy’de bir ilke daha imza atarak topraksız tarım serası kurduk. Bu kapsamda Ekolojik Köy’de bulunan seraya 480 adet marul ekildi. Dünyada artan kuraklık ve toprak kaybı nedeniyle son yılların gözde alternatif tarım yöntemleri arasında yer alan topraksız tarım; daha az su, gübre ve işçilik maliyetinin yanı sıra yüksek verim avantajlarıyla öne çıkıyor. Sürdürülebilir tarıma öncülük etmek amacıyla Ekolojik Köy’de kurulan seramızda dört mevsim iyi tarım koşullarına uygun olarak sebze üretiyoruz. Topraksız tarım topraklı tarıma göre daha ekonomik, hijyenik, sağlıklı olup el emeği azdır. İşin ekonomik kısmı ise daha kazançlı” bilgisini paylaşan Şahin, yerli ve milli tohum geliştirme çalışmaları kapsamında Üreğil Millet Bahçesi’nde 2 dönümlük alanda ata tohumlarından elde edilen fideleri toprakla buluşturduklarını da ekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder