Banu ŞenNasreddin Hoca şehri Akşehir
HABERİ PAYLAŞ

Nasreddin Hoca şehri Akşehir

Masmavi gökyüzüne yükselen Sultan Dağları’nın yemyeşil ovayla ve gölle buluştuğu; tarihin derinliklerinden gelen efsanelerin ve destanların kenti ‘Gülmece Başkenti’ Akşehir. Konya’nın ilçesi Akşehir, tarihi ve kültürel yapısıyla eşsiz güzelliklere sahip bir yer. Tarih boyunca önemli bir yerleşim, ticaret, kültür merkezi olan Akşehir’e ait ilk arkeolojik bulgular Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Akşehir’in her sokağı, geçmişi bugüne taşıyan bir köprü adeta. Bu köprü, köklü bir tarihe ayna tutarken, birçok medeniyetin de izlerini yansıtıyor. Her bir köşesinden Nasreddin Hoca nüktedanlığı karşınıza çıkan, tarihi sokakları ve anıt gibi evleri, medreseleri, kiliseleri, hamamları ile adeta bir açık hava müzesi olan Akşehir; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 9 ay 10 gün Batı Cephesi Karargahı kurduğu ve Büyük Taaruruz planlarını yaptığı dönüm noktası kentlerimizden biri aynı zamanda…

Haberin Devamı

Nasreddin Hoca şehri Akşehir

Cumhuriyet döneminden günümüze kadar gelen ve Türk kültürünü yansıtan sivil mimarlık eserleri ile el sanatları da ilçenin simgeleri arasında. Bugün artık Türkiye’ye mal olmuş ve büyük bölümü tescilli Akşehir Evleri, ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ ile restore edilerek günümüze taşınmış. Akşehir’in bereketli topraklarında tahılların yanı sıra; pancar, mısır, haşhaş ekimi yapılıyor. Ve meyvecilik; yerli yabancı pazarlarda çok tutulan elma, armut, erik, üzüm ve çileğin yanı sıra Akşehir Kirazı da bu ilçeyle özdeşleşmiş aynı zamanda tescilli bir ürün. Akşehir Belediye Başkanı A. Nuri Köksal hikayesi olan bir başkan… Babası Cevdet Köksal; 1968-1977 arasında Akşehir Belediye Başkanlığı yapmış ve ilçede önemli izler bırakmış. Nasreddin Hoca Şenlikleri onun döneminde uluslararası boyut kazanmış. Başkan Nuri Köksal da merhum babasının izinden giderek Akşehir’e hizmet etmek için kolları sıvamış.. Başkan Köksal ilçede 1990’lardan kalma bordo Şahin marka makam aracıyla ve sanatsal yönüyle tanınıyor. Köksal, aynı zamanda şair ve yazar. Ziyaretim sırasında şiirlerinden oluşan ‘NâÇare’ ismini verdiği kitabını imzalayarak hediye eden Köksal, edebiyat alanında da kalıcı bir eser bırakmış. Başkan Köksal ile gönül verdiği belediyecilik ve ilçede fark yaratacak çalışmalarını konuşuyoruz.

Haberin Devamı

NASREDDİN HOCA MİZAH YOLU İLE TARİHE YOLCULUK

1208’de dünyaya gelen ve Akşehir’e yerleşerek burada zamanın ünlü bilginleri Seyyid Mahmut Hayrani, Seyyid Hacı İbrahim Veli’den ders alarak bilgi ve birikimini geliştiren Nasreddin Hoca ile başlıyor sohbetimiz. Sadece ülkemizde değil, bütün dünyada tanınan ünlü halk filozofunun Akşehir kültürünün önemli bir parçası olduğunu söyleyen Başkan Nuri Köksal, Nasreddin Hoca adına düzenlenen şenlikler ve Nasreddin Hoca Mizah Yolu’nu şöyle aktarıyor: “Temmuzda 65’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği, Türkiye’nin en eski şenliklerinden. Uluslararası nitelik kazanan şenliğimiz; tiyatro gösterilerinden konserlere, konferanslardan sergilere, söyleşilerden yarışmalara kadar çok çeşitli dallardaki etkinliklerle günümüze kadar geldi. Şenlik kapsamında bu yıl hayata geçirdiğimiz Nasreddin Hoca Mizah Yolu da Türkiye’de bir ilk. Şenlik süresince Nasreddin Hoca’nın yaşadığı dönemin canlandırıldığı Mizah Yolu’nda ziyaretçiler bin 200 yıl öncesine giderek tarihte yolcuğa çıkma imkanı buldu. Profesyonel oyuncu kadromuz günün belli saatlerinde temsili olarak Nasreddin Hoca’yı canlandırarak tiyatral etkinlikler gerçekleştirdi. Adeta zamanda yolculuk hissi veren Mizah Yolu’nu tüm yıla yaymak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Nasreddin Hoca şehri Akşehir

SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖNE ÇIKIYOR

“Vatandaşların sosyal refahını artırmak, dezavantajlı gruplara destek olmak, sosyal hizmetlere erişimi kolaylaştırmak ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik” diyen Başkan Köksal, sosyal belediyecilik çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor: “Belediyemiz bünyesinde hizmet veren Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde çeşitli yaş gruplarından yüzlerce öğrenciye yüzme, basketbol, voleybol, futbol, tenis, jimnastik, zumba eğitimleri veriliyor. Bunların yanı sıra her yıl düzenli olarak farklı kademelerden öğrencilere Türkiye’nin milli ve manevi değerler taşıyan noktalarını görmelerine olanak sağlıyoruz. İlçemizi temsil eden Akşehirspor ve 1854 Akşehir Belediye Spor Kulübü’ne de desteklerimiz sürüyor. Bu destekler sayesinde ülke çapında birçok madalyayı Akşehir’e kazandırdık.”

Nasreddin Hoca şehri Akşehir

KADINLAR İSTİHDAMA KATILIYOR

Akşehir’de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle el sanatları, kişisel gelişim, dil, bilişim, spor, yüzme, gastronomi, kuaförlük ve cilt bakım hizmetleri ile muhasebe işlemleri gibi alanlarda açılan kursların büyük ilgi gördüğünü anlatan Başkan Köksal, şunları aktarıyor: “Kurslara katılan kadınlarımızın ekonomik hayata katılmaları sağlanıyor. Özel veya resmi kurumlarda istihdam edilmenin yanı sıra çok sayıda kadınımız, kişisel girişimlerine de katkı koyuyor. Kursların toplum yaşamına en önemli etkileri; vaktini verimli geçirme, sosyalleşme ve çeşitli meşguliyetlerle ruh sağlığına katkıda bulunması. Her geçen yıl kursiyer sayısında artış yaşanması eğitimlerin olumlu sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.”

KİRAZ, LOKUM VE PİDEYE COĞRAFİ İŞARET

Halkın büyük bir kısmının tarım ile geçindiği Akşehir’de belediye üreticinin yanında. Başkan Nuri Köksal, “Meyvenin ve sebzenin bol olduğu bereketli topraklara sahibiz. Ürünlerimiz arasından en önemlisi şüphesiz Tescilli Akşehir Kirazımız. Halk arasında bilinen 0900 Ziraat ve Napolyon çeşitlerinden daha dayanıklı, gevrek, sulu, lezzeti ve aroması ile renk farkından dolayı Türk Patent Enstitüsü’nce ‘Akşehir Kirazı’ olarak tescillenmiştir. Belediyemizin girişimleri ile tescil edilen diğer ürünlerimiz ise Akşehir Kirazı, Akşehir Lokumu ve Akşehir Tahinli Pidesi. Ayrıca her yıl kiraz üretiminde üreticimizin mevcut durumunu değerlendirip gelecek hedeflerini belirlemek ve yaşanabilecek sorunlara erken önlem alabilmek amacıyla Kiraz Çalıştayı düzenliyoruz” bilgisini paylaşıyor.

Nasreddin Hoca şehri Akşehir

AKŞEHİR SEMALARI YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE RENGARENK

Akşehir’de 2006’dan beri Türkiye Açık Yamaç Paraşüt Şampiyonası düzenlendiğini söyleyen Başkan Köksal, şampiyonaya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sporcunun katıldığını belirterek, “Etkinliğimiz uluslararası basında geniş yer buldu. Sultan Dağları’nın şehir merkezinin yakınında bulunması, konaklama, ulaşım ve sağlık imkanlarının çok iyi olması Akşehir’i yamaç paraşütü sporu için çok elverişli kılıyor. Yamaç paraşütü sporunun yapılabilmesi için şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta 550 metrelik bir pistte sahibiz. Yine şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta 670 metrelik çok güzel bir pist daha ilave edildi. Bu pist uçmaya o kadar elverişli ki güney rüzgarı hariç her rüzgarda uçma kolaylığı sağlıyor. Dağlarımızın sıradağ olması yelken uçuşunu, ovalarımızın genişliği ve arazi yapısı termik uçuşlar için en ideal bölge. İniş yerleri ise açık yemyeşil çim bir saha gibi” diyor.

CAN DOSTLAR İÇİN MAMAMATİK

“Can dostalarımıza daha güvenli ve konforlu bir yaşam alanı sunmak için çalışıyoruz” diyen Köksal, belediye tarafından hayata geçirilen ve yerel ustalar tarafından üretilen Mamamatikler hakkında şunları söylüyor: “Akşehir sanayisinde yerel sanayicilerimiz tarafından muadillerine göre çok daha uyguna mal edilen mamamatikler, güneş enerjisi ile çalışıyor. Üzerinde bulunan sensörlerle her 30 saniyede bir mama kabındaki mama miktarına göre besleme yapıyor. Böylece mamamatiğin konulduğu bölgede bulunan sokak hayvanlarımız için sürekli beslenme imkanı sağlanıyor. Mamamatikleri, can dostlarımız için kurulan besleme noktalarının yerine yaygınlaştırmayı planlıyoruz.”

ONUR GÜNÜ’NDE MİLLİ MÜCADELE RUHU YAŞATILIYOR

“Kurtuluş Savaşı’nın Garp Cephesi Karargah Binası, Millî Mücadele Dönemi’nde yapılan hazırlıkların en önemli tanığıdır” diyen Başkan Köksal, “24 Ağustos ise Akşehirliler için ‘Bağımsızlık Mücadelesi’ni anımsatan bir tarihtir. Bu nedenle her yıl 24 Ağustos Akşehir Onur Günü olarak kutlanır. Bu yıl da kutlamalarda Milli Mücadele ruhunu yaşatacak Temsili Atatürk ve tarihi canlandırmalar, ordunun temsili yürüyüşü ve halkın dualarla uğurlaması, panel, kitap imza günü, sergi, konserler yapılacak. Geleneksel Tarihi Futbol Maçı anısına futbol müsabakası gibi etkinlikler düzenlenecek. Tarihin pek çok alanında boy gösteren ilçemizde gerçekleştirilecek Akşehir Onur Günü etkinliklerine herkesi bekliyoruz” şeklinde ekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder