Kocaeli denince akla sanayisiyle ekonominin bel kemiği, bir uçtan bir uca denizi ile doğal bir liman şehri, tarihi ve doğal güzellikleriyle kültür ve turizmin gözbebeği bir kent geliyor. Marmara’nın incisi şehir, geçmişten ve doğasından aldığı mirasla; sanayi, kültür, sanat, turizm ve birçok alanda Türkiye’nin destinasyon haritasında yerini koruyor. Sırtını Marmara Denizi’ne, göğsünü Karadeniz’e yaslıyor kent… Üretim ve emeğin kalbinin de attığı Kocaeli’nde Sanayi Odası’na bağlı yaklaşık 3000 sanayi kuruluşu bulunuyor. Ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’ini barındıran kent, kişi başına düşen yıllık milli gelirde son 15 yıldır Türkiye birincisi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de önemli yatırımları hayata geçiriyor. “Sürdürülebilir işler yapmaya ve hayalleri gerçeğe dönüştürmeye; daha iyisinden öte en iyisine ulaşmaya gayret ediyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile projelerini konuşuyoruz.
SADECE İZMİT KÖRFEZİ’Nİ DEĞİL TÜM MARMARA’YI ETKİLEYECEK PROJE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen “Dip Çamuru Temizliği” projesi ile İzmit Körfezi’ni dipten temizleyerek adeta akvaryuma dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Büyükakın, şunları anlatıyor: “Müsilaj ve iklim değişikliği etkileri ile artış gösteren kirliliği önlemeyi amaçlıyoruz. Körfezin en doğu kısmındaki yaklaşık 3.8 milyon mekreküp çamur temizlenmeye başlandı. Mavi bayraklı plajları, 1 milyon metrekarenin üstünde yenilenen sahil şeridi, artan balık popülasyonu ile İzmit Körfezi; Kocaeli’nde büyük hayallerin gerçeğe dönüşebildiğini gösteriyor. Biyolojik arıtmada yüzde 100’lere, ileri biyolojik arıtmada yüzde 75’lere ulaştık. Islah çalışmaları ve derelere bariyer sistemi, atık alma gemileri, deniz denetim uçağı ve bu proje ile hayal ettiğimiz körfeze kavuşuyoruz.”
SANAYİİ KENTİNDE PLAJLARDA MAVİ BAYRAKLAR DALGALANIYOR
Denizin temizliği için yaptıkları hamlelerin, şehrin hayalini bile kuramadığı hedeflere ulaştığını anlatan Büyükakın; “Bir zamanların sanayi kenti artık 9 mavi bayraklı plaja sahip. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemini, plajların hijyenini ve güvenilirliğini uluslararası anlamda teyit eden “Mavi Bayrak”, Kandıra ilçemizde bulunan Cebeci, Bağırganlı, Kerpe, Kumcağız, Miço Koyu Kadınlar, Kovanağzı ve Seyrek halk plajları ile Karamürsel ilçesindeki Altınkemer ve Ereğli Kumyalı halk plajlarında gururla dalgalanıyor” diyor.
TURİZMDE YENİ CAZİBE MERKEZLERİ KARTEPE TELEFERİĞİ VE KUZUYAYLA TESİSİ
Kocaeli için gelecek planlarını yaparken, kentin turizmdeki avantajlı konumunu da göz önünde bulundurduklarını belirten Başkan Büyükakın, şöyle devam ediyor: “Oksijen deposu dağları, yemyeşil ormanları, mavi bayraklı plajları, gölleri, parkları ve mesire alanlarıyla dört mevsim yerli ve yabancı turistleri çeken kentimizin turizm potansiyelini daha da artıracak çok önemli bir adım attık. Şehrimizi teleferik ile tanıştırırken 50 yıllık hayali de gerçekleştirdik. Derbent ile Kuzuyayla’yı birbirine bağlayan Kartepe Teleferik hattı ve Kuzuyayla sosyal tesisi ile yaz aylarında yayla turizmi büyük bir ivme kazanırken, kış aylarında kayak tutkunları için cazibe merkezi haline geldi. Teleferiği kullanan vatandaşların ulaştıkları en üst nokta olan Kuzuyayla’da Kartepe’nin doğasına uygun iki katlı tesis inşa ettik. Ziyaretçilerine dinlenme, yemek yeme ve doğanın tadını çıkarma imkânı sunan sosyal tesis, Kartepe’nin doğal güzelliklerine erişimi de kolaylaştırıyor. Yürüyüş ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için ideal bir başlangıç veya bitiş noktası Kuzuyayla’daki sosyal tesis, hafta içi ve hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor.”
TIBBİ AROMATİK BİTKİLER KAZANDIRIYOR
Tarımın iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve sürdürülebilmesi için çalıştıklarını anlatan Başkan Tahir Büyükakın, vizyon bir projeyi daha hayata geçirdiklerini belirterek devam ediyor: “Birçok alanda desteklediğimiz çiftçilerimizin katma değeri yüksek ürünlerle daha çok kazanmasını istiyoruz. Bunun kent ve ülke ekonomisine yansıması, büyük pazarda yer edinebilmesi için tıbbı aromatik bitki üreticiliğine önem veriyoruz. Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi (TABİP) ile farklı bitki deseni oluşturarak katma değeri yüksek bitkiler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Satın alma garantili ürünlerle çiftçilerin kazancını artırmayı, ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 848 dekar alana yaklaşık 5 milyon biberiye, tıbbi nane ve oğul otu fidesi dikimi yapıldı. Alım garantili ve sözleşmeli üretim yapılan projeye yaklaşık 74 milyon 210 bin TL değerinde destek verdik. TABİP kapsamında organik olarak yetiştirilen biberiye, tıbbi nane, melisa, lavanta, kekik gibi bitkilerden elde edilen hammaddeleri; kozmetik, tıbbi aromatik çay, uçucu yağ ve şekerleme üretiminde kullanılabilir hale getiriyor. ‘Ormanya’ markasıyla satışa sunulan kaliteli, temiz içerikli ve organik ürünler arasında ekstraktlar, uçucu ve soğuk sıkım yağlar, gıda takviyeleri, tıbbi ve aromatik çaylar, şekerlemeler, kolonyalar, ağız ve saç bakım ürünleri, oda kokuları, hidrolatlar, duş jelleri, mumlar, sabunlar ve temizlik ürünleri gibi toplam 100 kalem ürün bulunuyor ve ürün yelpazesi gün geçtikçe genişliyor.”
HEDEF HER İLÇEYE MİLLET BAHÇESİ
Yeşile ve doğaya önem verdiklerini belirten Başkan Büyükakın, “Halkımızın sosyo-kültürel hayatına renk katmak, şehrin nefes alacağı noktaların sayısını artırmak için çalışıyoruz. ‘Her ilçeye bir millet bahçesi’ projesinde büyük yok aldık. Gebze, Seymen, Çayırova ve Darıca’da millet bahçeleri kurduk. TOKİ iş birliği ile Körfez İlimtepe, Derince ve İzmit’te de millet bahçeleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu büyük projelere ek olarak kenti adeta yeşil bir örtüyle donattık. Bugüne kadar dikilen 9 milyona yakın ağaç ve 28 milyon metrekarelik alanda yaptığımız çalışmalarla kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 13.58’e yükseldi. Özellikle son 5 yılda çevre alanında yatırımlara hız verdik. Son 5 yılda 16 sahil düzenlemesi, 17 adet mesire alanı, 25 adet park, 22 km uzunluğunda bisiklet yolu, 28 km uzunluğunda yürüyüş yolunu kentimize kazandırdık” diye belirtiyor.
HIZIR 41 AFETLERE ‘HIZIR’ GİBİ YETİŞECEK
“Afetleri engellemek mümkün olmasa da afetlerle birlikte yaşamayı öğrenmek ve vereceği zararları en aza indirmek gerekir” diyen Büyükakın, bu konuda yapılanları şöyle aktarıyor: ”Kentsel dönüşüm, deprem risk analizleri, deprem ölçüm cihazları, rezerv alanları oluşturma, arama kurtarma çalışmaları gibi önemli yatırımlara imza attık. Stratejik bir adım daha atarak Marmara bölgesine hizmet verebilecek kapasiteye sahip Hızır 41 Afet Mutfağı’nı hizmete açtık. Hızır 41; afet mutfağı, gıda üretim tesisi ve mobil afet TIR’ları ile acil durumlarda vatandaşların temel yiyecek ihtiyaçlarını güvenle karşılayabildiği üretim merkezi olacak. Toplam 10 bin 350 metrekarelik tesisimizde; sıcak yemek, ekmek, et işleme, sebze, unlu mamuller, pastörize yemek, paketleme, mal kabul, kuru gıda ve sarf malzeme depolama üretim ve alanları bulunuyor.