Banu ŞenTarihin sıfır noktası Şanlıurfa

HABERİ PAYLAŞ

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa

İnsanlık tarihinin başından bu yana var olan kadim şehir Şanlıurfa, halk arasında “peygamberler şehri” olarak da biliniyor. Başta Balıklıgöl olmak üzere şehirde sayısız mistik, etkileyici yapı ve mekan bulunuyor. Bir defa gitseniz mutlaka içinizden bir ses sizi tekrar Urfa’ya çağırıyor. Şanlıurfa mutfağı her daim öne çıkarken, son zamanların en büyük keşfi Göbeklitepe ile kent dünyaya açılıyor.

GÖBEKLİTEPE BÜYÜLÜYOR

Kuşkusuz bugüne kadar en etkilendiğim yerlerin başında Göbeklitepe var. M.Ö. 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısı ve tarihin sıfır noktası olarak adlandırılıyor. Göbeklitepe’nin dünyada uyandırdığı hayranlık sürerken, Şanlıurfa’nın 60 kilometre doğusunda yer alan ve 12 bin yıllık geçmişe sahip Karahantepe’nin etkisinin çok daha büyük olacağı düşünülüyor. Karahantepe de Göbeklitepe kadar etkileyici.

Haberin Devamı

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa

İLK BUĞDAY TARIMI

İlk buğday tarımının yapıldığı yer de Urfa. Konik Harran Evleri ve islamiyetin ilk camilerinden Ulu Camii yine burada. En çok arkeolojik kazı yapılan kentlerden Urfa, şehir merkezi ve iki ilçe merkezinin kentsel sit alani ilan edildiği “müze şehir” olarak adlandırılıyor. Şehir; türbeleri ve camileri ile inanç turizmi, Kara Ali Kaplıcaları ile termal turizm, Karadag Kayak Merkezi ile kış turizmi, Tek Tek Dağları ve dogal güzellikleri sayesinde yayla ve av turizmi, Atatürk Baraji aktiviteleri ile su sporları turizmine ev sahipliği yapıyor. Turizmin yanı sıra tarımın da öne çıktığı kent; ülkemizde pamuk, antepfıstığı ve mercimekte birinci, buğday ve dane mısır üretiminde ikinci, badem üretiminde ise üçüncü sırada. Yağlı tohum ve tahıl üretiminde öne çıkan Şanlıurfa, sebze, meyve ve seracılık yatırımları için de cazibe merkezi.

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa

BİRLİKTE YAŞAMA GELENEĞİ

“Şanlıurfa’nın birlikte yaşama geleneğini çok iyi biliyoruz. Bu zengin mirası koruyarak, geleceğe taşımayı hedefliyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar; şehri inşa etmenin, insanı inşa etmekle paralel olduğunu söylüyor. Hacı Bayram Veli ve İbn Haldun’u referans veren Başkan Gülpınar, “İnsan, şehri inşa ederken aslında taşın toprağın arasında kendisini inşa eder. Şehirlerin bir ruhu vardır, insanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhuyla özdeş hale gelir. Şanlıurfa’nın daha yaşanabilir, insan dostu ve kimlikli bir şehir olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” sözleriyle kente dair bilgileri ve projelerini de aktarıyor.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AÇILIYOR

Başkan Gülpınar, Şanlıurfa’nın 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Balıklıgöl gibi kutsal mekanlara sahip olduğunu vurgularak, devam ediyor: “Şanlıurfa’yı geçtiğimiz yıl 770 bin kişi ziyaret etti. Bu sayının artması ve turizmin canlanması için çalışmalar yapıyoruz. Göbeklitepe, Karahantepe gibi taş tepelerde kazılar ilerledikçe çok farklı tarihsel bulgulara vesile olacağına inanıyorum. Bu sadece Urfa için değil ülkemiz için de çok büyük zenginlik, kentimizi bu zenginlikleriyle dünyaya tanıtıyoruz. Herkesin şehrimize gelmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.”

Haberin Devamı

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa

GENÇ NÜFUSUYLA EN DİNAMİK KENTLERDEN

Şanlıurfa’nın genç nüfusuyla Türkiye’nin en dinamik şehirlerinden biri olduğunu belirten Başkan Gülpınar, gençlerin hem eğitimde hem de kültürel ve sportif faaliyetlerde gelişimine katkı sağlamak için yapılanları aktarıyor: “Gençlik Merkezlerimizde robotik kodlamadan yüzme ve futbola kadar çok sayıda branşta eğitimler düzenliyoruz. Toplam 11 yüzme havuzumuz gençlere ücretsiz hizmet veriyor. 27 adet salonda 21 branşta 10 binden fazla kişiye bireysel spor eğitimi sunuldu. 15 ilden sporcuların katıldığı Göbeklitepe CUP 3 Açık Hava Ödüllü Okçuluk Turnuvası, Şanlıurfa’nın sportif faaliyetlerdeki iddiasını ortaya koydu. 9 kütüphaneye ek olarak 3 yeni kütüphane açılışı için çalışmalar devam ediyor. ‘Doğanın Kaşifleri’ adı altında düzenlenen ücretsiz yaz kampları, gençlerimizin doğayla iç içe olmasını sağlıyor.”

SIRA GECELERİ UNESCO LİSTESİNDE

Urfa’nın müzik kültürünün simgelerinden biri olan Sıra Geceleri’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındığını hatırlatan Başkan Gülpınar, “Köklü tarihimizin ve zengin kültürel mirasımızın bir parçası olan müziğimizi, uluslararası sahnede daha görünür kılmak üzere büyük bir adım attık” diyerek şöyle devam ediyor: “UNESCO Müzik Şehri ünvanına sahip olmak için 2026’da düzenlenecek UNESCO Müzik Şehirleri toplantısına ev sahipliği yapmak arzusundayız. Ülkemizi temsilen Kansas City (ABD), Belfast (Kuzey İrlanda) ve Da Lat (Vietnam) gibi şehirlerle yarışıyoruz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olduğumuz bu dönemde, heyecan verici ilk adımı 23 Ekim’de Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde düzenlediğimiz lansman ile taçlandırdık. Şanlıurfa, sadece medeniyetlerin buluşma noktası değil, aynı zamanda müziğin de binlerce yıllık tarihinin yazıldığı kadim bir şehir. İnsanlık tarihine ışık tutan bu topraklar, müziğin de evrensel dilini tarihin derinliklerinden günümüze taşıyor.”

Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa

BİLİM MERKEZİ GÜN SAYIYOR

Bilim alanındaki çalışmaları aktaran Başkan Gülpınar, “Birçok kâşif yetiştiren ve dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu Şanlıurfa’da, gençlerin teknoloji çağında bilimle yakından ilgilenip yeni bilim insanlarının yetişmesine olanak sağlayacak Şanlıurfa Bilim Merkezi’nde sona geldik. TÜBİTAK iş birliğiyle önümüzdeki ay açılışını planladığımız merkezde; farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturmayı, deneysel ve uygulamalı etkinlikler ile bilim ve teknoloji alanında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” bilgisini paylaşıyor.

URFA MUTFAĞI GASTRONOMİ MERKEZİ’NDE

Şehrin gastronomi alanındaki potansiyelini arttıracak Cumhuriyet Gastronomi Merkezi’nin hizmete girdiğini belirten Başkan Gülpınar, “Her bir detayı titizlikle tasarlanan merkezde, kentimizin yöresel yemekleri hazırlanıyor. Şanlıurfa’nın kültürel ve tarihi zenginliklerini mutfak kültürüyle birleştiren bu projenin kent turizmine önemli ölçüde katkı sağlamasını bekliyoruz. Cumhuriyet Gastronomi Merkezi, yerel ve otantik lezzetlerimizi modern bir ambiyansla sunuyor. Şanlıurfa’nın kendine has mutfak kültürü ve damak çatlatan eşsiz lezzetlerini tatmak isteyen misafirlerimize, unutulmaz bir gastronomi deneyimi sunuyor” diye ekliyor.

BİLİM İNSANLARI DÜNYA NEOLİTİK KONGRESİ’NDE BULUŞTU

Şanlıurfa’nın yapılan arkeolojik kazılarla tarihin yeniden yazılmasına vesile olan, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adeta “Açık Hava Müzesi” olduğunun altını çizen Büyükşehir Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, ev sahipliği yaptıkları Dünya Neolitik Kongresi’ni anlatıyor: “Kongremiz, 64’ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın katılımcıyı ağırladı. Dünyanın dört bir yanından arkeologlar, tarihçiler ve bilim insanları, Neolitik döneme dair araştırmalarını ve bulgularını paylaştı. Şanlıurfa, tarih boyunca birçok medeniyeti bağrında yaşatmış, zenginliğini farklı kültürlerden beslenerek kazanmış mozaik bir şehir. Bu zengin mirasa karşı büyük bir sorumluluğumuz var.”

FİDELER BELEDİYEDEN

Türkiye’nin tahıl ambarı Şanlıurfa’nın bu potansiyelini tüm dünyaya tanıtma çabası içinde olduklarını belirten Başkan Gülpınar, ‘’Şanlıurfa, hem tarım arazisi büyüklüğü hem de tarımsal üretim değerleri açısından Türkiye’de ilk üçte yer alıyor. GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da çiftçilerin tohum, fide ve fidanlarla desteklenmesi amacıyla belediyemize ait seralarda fide yetiştirerek üreticilerimize dağıtıyoruz. Tarımın içinden gelen, üreticiliği bilen ve geçimini çiftçilikle sağlayan biri olarak ‘Fide Bizden Üretim Sizden’ projesine büyük önem veriyorum” diyor.

KİTAP FUARINA BÜYÜK İLGİ

Başkan Gülpınar, kültür ve sanat etkinliklerine önem verdiklerini belirterek, 7. Şanlıurfa Kitap Fuarı’nı anlatıyor: “Fuarı 8 gün boyunca 493 bin 748 kitapsever ziyaret etti. 125 kadar yayınevi, 72’si yerel olmak üzere 200’e yakın yazar katıldı. Toplamda 8 bin öğrenciye kitap hediye çeki dağıtıldı. Kültür şöleninin yaşandığı Şanlıurfa Fuar Merkezi’ne gelenler, sevdikleri yazarları ve şairleri görme, kitaplarını imzalatma imkanı buldu. Yoğun ilgi gören etkinlik, sadece Şanlıurfa’dan değil, çevre illerden de pek çok katılımcıyı bir araya getirdi.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder