Banu ŞenZamanın aşan şehir Konya
HABERİ PAYLAŞ

Zamanın aşan şehir Konya

Konya tam da başlıktaki gibi zamanı aşan şehir… Her huzur bulmak istediğimde Konya’dan geçiyor yolum. Her yolum düştüğünde de yazacak başka başka konularla karşılaşıyorum… Bu kadim şehrin belki de en belirleyici özelliği olan tasavvuf ve hoşgörü geleneği; yüzyıllardır olduğu gibi kucaklıyor her daim ziyaret edeni.. Mevlana Müzesi ilk akla geleni olsa da Konya, inanç turizmine olanak sağlayan pek çok kutsal mekâna sahip. Bir yanda Hıristiyan inancının ilk kıvılcımlarının yeşerdiği mabetler, diğer yanda islamiyete altın çağını yaşatan, mimarisi ile göz kamaştıran camiler, türbeler, mescidleri ziyaret etmek için defalarca gelmek gerek bu kente. Yalnızca şehrin değil, insanlığın da sembolü haline gelmiş büyük alim Hz. Mevlana’nın hoşgörüsü ile bunca inancın asırlardır iç içe varlığını sürdürdüğü Konya’ya binlerce yıldır insanlar ilahi güce yakın olma arzusu ile seyahat ediyor.

Haberin Devamı

Zamanın aşan şehir Konya

Her yıl düzenlenen Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri, Aşıklar Bayramı, Nasreddin Hoca Şenliği, Nevruz etkinlikleri, Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı etkinlikleri, Hz. Hadimi’yi Anma ve Bağ bozumu Şenlikleri, Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri de yurt içi olduuğu kadar yurt dışından da ziyaretçilerini ağırlıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da kentin zengin kültürel mirasının ve tarihi dokusunun her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi cezbettiğini belirterek, “Konya’mızı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken müzelerimiz, şehrimizin turizm potansiyelini artırıyor” diyor. Herkesi Konya’nın binlerce yıllık birikimiyle ortaya çıkan tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye davet eden Başkan Altay, “Konya Modeli Belediyecilik” anlayışıyla şehrin zengin tarihi ve kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlatıyor.

İKİ ÖNEMLİ KOLEKSİYON

Kılıçarslan Meydanı’nda hayata geçirdikleri Darülmülk Sergi Sarayı’nın, Türkiye’nin zengin kültürel mirasını ziyaretçilere sunan eşsiz bir sergi alanı olduğunu söyleyen Başkan Uğur İbrahim Altay, sergi sarayında “Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi” ve “Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi” başlıkları altında iki önemli koleksiyonun yer aldığı bilgisini de veriyor.

Haberin Devamı

Zamanın aşan şehir Konya

ŞEHRİN RUHUNU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Selçuklu dârülmülkü olan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın başta Mevlana Müzesi olmak üzere birçok değeriyle her yıl milyonlarca misafiri ağırladığını kaydeden Başkan Uğur İbrahim Altay, “Şehrimizin cazibesini ve turizm pastasından aldığı payı artırmak için önemli birçok projeyi hayata geçirdik. Bu kapsamda Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Dârülkmülk Sergi Sarayı, Taş Bina Dijital Tanıtım Merkezi, Konya Panorama Müzesi, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi, İstiklal Harbi Şehitler Abidesi ve Koyunoğlu Müzesi gibi tesislerimiz şehrimizin ruhunu ve tarihini gözler önüne seriyor. Yine, şehrimizde Mevlana Müzesi ve belediyemizin yaptığı tesislerin dışında; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, İnce Minare Taş Eserler Müzesi, Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi, Atatürk Müzesi gibi müzeler ve ören yerleri bulunuyor” bilgisini aktarıyor.

Haberin Devamı

ESKİ TEKEL BİNASI RESTORE EDİLDİ

Türkiye’nin en büyük ihya projesi “Darülmülk Projesi” kapsamında Eski Tekel Binası-Depo No: 4’ü başarılı bir restorasyon sürecinden geçirdiklerini anlatan Başkan Altay, yapının şehrin kültürel ve sosyal hayatına önemli katkıda bulunduğunu belirterek, “Dârülmülk İhya Projesi’nin şehrin kalbinde hayat bulan bir istasyonu olan Depo No: 4; sanat galerisi, kafe ve atölye birimleriyle büyük ilgi görüyor” diyor.

İRFAN MEDENİYETİ ARAŞTIRMA VE KÜLTÜR MERKEZİ

“İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi, medeniyetimizden bizlere miras kalan güzelliklerin korunması ve aslına uygun şekilde ihya edilmesiyle cemiyete faydalı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir kuruluştur” diyen Başkan Altay, “Geleneksel Türk İslam sanatına uygun şekilde bir külliye olarak inşa edilen merkezde Konya Panorama Müzesi, Semâhâne, konferans salonu, atölye ve derslikler yer alıyor. Bünyesinde semâ’ talimi, tekke musikisi meşki, enstrüman imalatı vb. eğitimlerin verilerek, atölyeler tertip edildiği gibi panel ve seminerler düzenleniyor” diye de ekliyor.

ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’ün canlanması ve ziyaretçilerini etkili bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ni hayat geçirdiklerini belirten Başkan Altay, “Tesisimiz, misafirleri ağırlama, bilgi sunma ve kültürel deneyimlerini zenginleştirme hedefiyle tasarlandı. Merkez ayrıca Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olma özelliğini de taşıyor” diyor.

Zamanın aşan şehir Konya

BÜYÜLEYİCİ PANORAMA MÜZESİ

Başkan Altay, Mevlana Müzesi karşısında, Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Panorama Müzesi için de şunları söylüyor: “2017’de hayata geçirdiğimiz, içinde Hz. Mevlana’nın hayatı, yaşadığı bazı sembol anlar ile 1200’lü yılların Konya’sının canlandırıldığı müze alanı, sergi alanı ve dünyadaki 25 mevlevihanenin maketinin yer aldığı iç avlu görülmeye değer.”

RUMİ’NİN İNSANLIĞA AÇIK KAPISI: MEVLANA MÜZESİ

Dünyada “Rumi” adıyla bilinen Türk ve İslam aleminin mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının ardından yaptırılan türbesi, günümüzde de milyonların buluşma noktası olmaya devam ediyor. Türk ve İslam aleminin büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 17 Aralık 1273’te vefatının ardından yaptırılan türbesi, günümüzde Mevlana Müzesi adıyla asırları aşan “gel” çağrısının simgesi olarak milyonların buluşma noktası oluyor. Eserlerinde sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajlarının işleyen Mevlana’nın metfun bulunduğu Konya Mevlana Müzesi, 383 bin 392 kişi ile bu yılın ilk çeyreğinde en çok ziyaret edilen müze oldu.

AZİZ ŞEHİTLERİMİZ ANISINA İSTİKLAL HARBİ ŞEHİTLERİ ABİDESİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, vatanımızda huzuru tesis etmek için canını veren binlerce şehidimize saygı göstermek ve onların gelecek nesiller tarafından da bilinip tanınması açısından İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’ne büyük önem verdiklerini söylüyor. Altay, “İstiklal Harbi’nde şehit olan ecdadımızın aziz hatırası için yaptırdığımız İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’nin iç avlusunda başta İstiklal Harbi olmak üzere 1. Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve iç güvenlik sırasında vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizin isimleri yer alıyor” bilgilerini veriyor.

Zamanın aşan şehir Konya

PROGRAM YAPMADAN ÖNCE MUTLAKA ZİYARET EDİN UNESCO

Dünya Mirası Listesi’ndeki Eşrefoğlu Camii’nin hemen yanında bulunan Beyşehir Turizm Tanıtım Merkezi’nde; Beyşehir’in tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri tanıtıldığını anlatan Başkan Uğur İbrahim Altay, “Merkezde, ziyaretçilerin Beyşehir, çevresindeki ilçeler ve Konya il merkezinde mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerler, tatmaları önerilen lezzetler ile yol güzergâhları hakkında bilgi aktarılıyor” diyor.

TİPİK KONYA EVİ ÖRNEĞİ

Koyuncuoglu Müzesi de belediyenin hayata geçirdiği bir diğer cazibe merkezi. Müzede arkeolojik eserler ile etnografik eserlerin sergilendiğini belirten Başkan Altay, “Müze bahçesindeki İzzet Koyunoğlu’na ait evi restore ederek tipik Konya evi örneği olarak ziyarete açtık. Binada eski ve yeni sivil mimari tarzı bir arada bulunuyor” diyerek müzenin, yazma ve basma eserler bakımından çok zengin olduğunu da ekliyor.

DİJİTAL MERKEZDE KENT TANITIMI

1922’de tamamlanan ve uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılan daha sonra da yıllarca rektörlük binası olarak kullanılan yapıyı devralarak restore ettiklerini belirten Başkan Altay, “Taş Bina adıyla hizmete sunulan binada, Konya’nın tanıtıldığı dijital bir merkez, kültür-sanat alanları, konferans salonu bulunuyor” diye kaydediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder