Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Anne baba olurken
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk sahibi olmak her zaman ciddi bir karar olmuştur ve öyle de olmalıdır. Bazen normalden biraz daha fazla çaba gerektirirken bazen pat diye olur. Ama hayatımızda bu niyetle ya da niyetimiz yokken oluvermişse bile bu gerçekle yaşamaya başladığımız noktada, elbette bazı sorumluluklarımız, dikkat etmemiz gerekenler listesi var.

Anne baba olurken

KARDEŞİMİN KÜRÜNÜ UYGULASAM HAMİLE KALIR MIYIM?

SORU: Hocam, 5 yıllık evliyim ve artık çocuk yapmaya karar verdik. Kız kardeşim 3 yıl boyunca hamile kalamamış sonra beslenme düzenini değiştirip takviyeler alarak hamile kalmıştı. Yaşım ilerlediği için riske atmak istemiyorum ve direkt onun kürünü uygulamak istiyorum. Bir zararı olmaz, değil mi? Sonuçta faydalı şeyler tüketmişti.

Haberin Devamı

CEVAP: Sadece doğurganlıkla ilgili değil, genel olarak yanlış algılanan bir şey bu; size faydalı olan, sizin ihtiyacınız olandır. Dolayısıyla takviyeler, diyetler kişiye özel belirlenir. Demir depoları tıka basa dolu birine demir takviyesi verilmez mesela. Ayrıca besin takviyelerinin etkileri, kişinin yaşına, cinsiyetine, beslenme alışkanlıklarına ve en önemlisi kişisel değerlere, faktörlere bağlı olarak değişebilir. Meyve sebze yemek bile böyledir. Dolayısıyla önceliğiniz muayene olmak olmalı. Gerekli takviyeleri önerecek kişi doktorunuzdur. Evet çocuk sahibi olmak isteyenlerin aldığı takviyeler var. Faydalardan biraz bahsetmek gerekirse; folik asit, demir, çinko, selenyum, omega-3 yağ asitleri ve D vitaminine değineyim. Folik asit, gebelik öncesi dönemde alındığında, bebeğin nöral tüp defektleri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Demir ve çinko, sperm üretiminde önemli bir rol oynar ve erkeklerde doğurganlık üzerinde olumlu etkileri olabilir. Selenyum, erkeklerde sperm kalitesini artırmaya yardımcı olabilir ve omega-3 yağ asitleri, hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı olabilir. D vitamininin ise, hem kadın hem de erkeklerde doğurganlık üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Ancak bunlar başka ilaçlarla ve gıdalarla etkileşime girdiklerinde yan etkilere de neden olabilirler. Dolayısıyla doktorunuza mutlaka danışın. Ayrıca, doğurganlığı artırmak için en önemli faktörlerden biri, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet uygulamak, stresten kaçınmak, sigara, alkol ve diğer toksinlerden uzak durmak gibi.

Haberin Devamı

Anne baba olurken

EŞİMİN DE ALKOLÜ BIRAKMASI GEREKİYOR MU?

SORU: Hocam, ben de eşim de alkol alıyorduk ama ben hamilelik düşündüğüm için bıraktım. Eşimin de bırakması gerekiyor mu? Ereksiyon sorunu var, her zaman değil ama bazen oluyor. Alkolle ilgili olduğunu düşünüyorum bazen. Şimdi bebek isterken onun devam etmesi gebeliği zorlaştırır mı?

CEVAP: Buna genel olarak ayrıntılı yanıt vermek isterim. Alkol, cinsel hayatı çeşitli yollarla etkileyebilir. Öncelikle alkol, cinsel istek ve uyarılma düzeyini etkileyebilir. Başlangıçta cinsel istek düzeyini artırabilir ve bazı kişilerde inhibisyonu azaltarak cinsel davranışa daha yatkın hale getirebilir. Ancak, aşırı miktarda alkol almak, cinsel performansı genelde olumsuz etkiler. Alkol, cinsel uyarılma ve orgazm süresini uzatabilir veya zorlaştırabilir. Hatta bu olumsuz etkiye alıştırır ve normalinizin bu olduğunu zannedersiniz. Ve tespitiniz büyük oranda doğru olabilir; çünkü alkol, ereksiyon sorunlarına da neden olur. (Elbette alınan miktar ve sıklığı da önemli olmak üzere) Alkol, penisteki arterleri daraltarak kan akışını ve bu da doğal olarak ereksiyonu engelleyebilir ya da daha zayıf hale getirebilir. Cinsel işlev bozukluğu üzerine çalıştığımız erkek hastaların önemli bir kısmında uzun süreli, yoğun alkol kullanımı etkisine rastlıyoruz. Sizinle ilgisi yok ama alkol, cinsel ilişki sırasında kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin etkisini de azaltabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir cinsel hayat için aşırı miktarda alkol tüketiminden kaçınılması önerilir. Bu anlattıklarım ışığında kararı siz verirsiniz. Ancak en önemli noktayı sona bıraktım; bebek sahibi olmaya karar verdiniz ve oldunuz; eşinizin bebeğin bakımında da partneriniz olması gerekiyor. Dolayısıyla bilincinin açık ve davranışlarının tutarlı olmasını, tam sorumluluk alabilmesini bekleriz. Bebeğin sağlığı ve güvenliği için önemli. İşte alkolün miktarı da bu noktada çok çok önemli. Bebeğin koku aldığını da unutmayalım. Bu serüvende, kişisel zevklerimizi doğru konumlandırmalıyız.

Haberin Devamı

Anne baba olurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder