Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBebeğim olacak mı dersiniz?

HABERİ PAYLAŞ

Bebeğim olacak mı dersiniz?

Hamile de kalırsınız, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza da alırsınız. E biraz dikkat, biraz gayret, biraz doktor sözü dinleme derken su gibi akar ömür.

Bebeğim olacak mı dersiniz

LUPUSLUYUM, ATAKLARIM ARTTI HAMİLE KALABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, yoğun saç dökülmesi nedeniyle gittiğim doktorda lupus hastası olduğumu öğrendim. Son 2 yıldır da ataklarım çok arttı. Hamile kalmayı düşünüyordum ama çok korkuyorum. Bu şekilde hamile kalabilir miyim?

CEVAP: Bilmeyeni çoktur diye tahmin ediyorum. Lupus, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı kronik bir hastalık. Bu nedenle hamilelik sırasında hastalığın seyri ve bebeğin sağlığı dikkatle takip edilmeli. Hamilelik öncesinde lupus hastalığının mümkün olduğunca kontrol altında olması önemlidir. Aktif bir lupus hem anne adayı hem de bebek için riskleri artırabilir. Bazı lupus ilaçları gebelik sırasında kullanılamaz veya dozu ayarlanmalıdır. Bu nedenle hamilelik planlayan lupuslu kadınlar, doktorlarıyla ilaç kullanımı konusunda detaylı bir görüşme yapmalıdır. Lupuslu ve hamile olan kadınlar, düzenli olarak doğum uzmanları ve romatolog tarafından takip edilmeli. Bu sayede olası riskler erken teşhis edilir ve gerekli önlemler alınır. Riskler nedir derseniz (bu sizi korkutmasın, tüm olasılıklardan bahsetmem gerekir) düşük, erken doğum, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), doğumda düşük kilolu bebek diyebilirim. Ve finalde şunu ekleyeyim; lupuslu kadınlar sağlıkla gebe kalıp gebeliği sağlıkla geçirip sağlıkla doğurabilirler. Sağlıklı beslenin, güzel uyuyun ve kontrollerinizi aksatmayın yeter.

Haberin Devamı

Bebeğim olacak mı dersiniz

DOKTOR ABLAMA BEKLEMESİNİ ÖNERMİŞ MS HASTALARI DOĞUM YAPAMAZ MI?

SORU: Hocam, ablam MS hastası. Yeni evlendi. Ve hamile kalmak istiyor ama doktoru bir süre beklemesini önermiş. Sebebi ne olabilir? MS hastaları doğum yapamaz mı?

CEVAP: Ablanızın takibini yapan doktor bu konuda ne diyorsa o. Tüm tetkik ve sonuçlarına, sürecine hakim olmadığım için bunun üstüne görüş belirtmem asla doğru olmaz, yanıltıcı bile olabilir. MS kısaltmasıyla bilinen hastalığın tam adı Multipl Skleroz'dur. Bilmeyenler için kısaca özetleyeyim. Merkezi sinir sistemini etkileyen yani beyin ve omuriliği tutan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, sinirlerin etrafındaki koruyucu kılıf (miyelin kılıfı) hasar görür. Bu hasar, sinirlerin doğru şekilde çalışmasını engeller ve çeşitli belirtilere neden olur. Genel bilgi vermem gerekirse MS hastaları gebe kalabilir ve sağlıkla doğum yapabilirler, evet. Doğurganlığı etkileyen bir hastalık değil ve düşük riski de her gebedeki kadar. Gebelik sırasında MS belirtileri, gebe olmayan MS hastalarındakinden pek farklılık göstermez. Ama en önemli husus şu; hamilelik planlaması, takip eden doktorla yapılmalıdır. Gebelik sırasında kullanılan bazı MS ilaçlarının bebeğe zarar verme riski olabileceğinden, doktorunuzla birlikte en uygun tedavi planını belirlemelisiniz. Kontrollerin de aksatılmaması gerek elbette. Bir de gebelik sırasında MS alevlenmeleri görülebilir. Bu durum için doktorunuzla görüşerek gerekli önlemleri almalısınız. Neden beklemeniz gerektiğini en iyi açıklayacak kişi meslektaşımdır, lütfen görüşün, sorularınızı sorun. Sağlıklı günler dilerim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder