İdrar kaçırma sorularının çeşitliliği, bu sayfayı günlerce dolduracak kadar fazla. Ama hepsinin ortak bir özelliği var; ciddiye alınmaları gerektiği.
TRAVMATİK OLABİLİR Mİ?
SORU: Hocam 27 yaşındayım. 3 ay sonra düğünüm var ve 2 ay önce idrar kaçırmaya başladım. Ancak buradan öğrendiklerim doğrultusunda hemen doktora gittim ve fiziksel hiçbir sorun bulunamadı. İdrar torbam olması gereken yerde. Hiçbir anormallik yok dediler. İdrar kaçırma travmatik de olabilir mi? Doktor böyle bir şey söylemedi ve psikolojik oluyor mu bilmiyorum, size danışmak istedim. Ve bu durumu düğünden önce nasıl çözebilirim?
CEVAP: Hayatta başımıza gelen ve gelecek olan o kadar çok şey travmatik olabilir ki, şaşırırsınız. İdrar kaçırma da elbette travmatik olabilir. Üstelik hem bugünün etkileri olabilir hem geçmişin hem de geleceğin. Bugüne dair olan, bugün yaşadığınız olayların ya da baş edemediğiniz duygu durumların eseri olabilir. Geçmişte yaşanmış bir travma bugünün koşullarıyla tetiklenmiş olabilir. Ve geleceğin kaygısı da etkili olabilir. Burada kilit nokta şu; sizi tetikleyen ne? Elbette tahminleriniz olabilir ancak çözüm için kesinlikle profesyonel bir uzmanla çalışmanızı öneririm. Sadece bir hastamdan örnek vermek istiyorum bu noktada; çocukken yatağında altına kaçırdığı için çok ağır biçimde cezalandırılan ve genital bölgesi ateş yaklaştırılarak yakılmakla tehdit edilen bir hastam, altına kaçırmamayı başarmış. Ancak bugüne geldiğimizde yurtdışında üniversite yurdunda kalması gerektiğinde, bu travması tetiklenmiş ve altına kaçırma sorunu yaşıyor. Sebep benzer ya da bambaşka bir travma olabilir. Ama olabilir. Bunu bilin. Çözüm aramanıza, ciddiye almanıza çok sevindim. Ancak kendinizi sıkıştırmayın, bu bir sağlık sorunu ve eşinizin destek olacağından hiç şüphem yok. Dilerim en kısa zamanda atlatırsınız. Ayrıca fiziksel sorun konusunda ikinci görüş alıp sağlamasını da yapabilirsiniz. Onu da tamamen ihtimal dışı bırakmış olmayalım.
MUAYENEYE GEREK VAR MI?
SORU: Hocam benim normalde idrar kaçırma sorunum olmuyor ama ilişki sırasında 1-2 damla mutlaka kaçırıyorum. Bu normal mi? Sebebi ne olabilir? Size sormak istedim. Muayeneye gerek var mı mesela?
CEVAP: Her zaman söylediğim gibi; idrar kaçırmayı normal kabul etmiyoruz. 1-2 damla ya da 10 damla fark etmez. Pek çok insanın başına gelmesi de bir şeyi önemsiz ve olağan kabul etmemize yetmemeli. Kesinlikle muayene olmalısınız ve tedaviniz düzenlenmeli. Bu tedaviyi her zaman cerrahi olarak düşünmeyin. Doktorunuzun çeşitli önerileri de ilaçlar gibi tedavinin bir parçasıdır. Sebepler şunlar olabilir; doğum yapmak, yaşlanma, kronik öksürük veya kabızlık gibi durumlar pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Bu kaslar, idrar torbasının ve üretrayı destekleyerek idrar kaçırmayı önleyen kaslardır. Dolayısıyla zayıflaması da idrar kaçırmayı beraberinde getirebilir. Mesane hassasiyeti de bir başka olası nedendir. Cinsel uyarılma sırasında mesane kaslarının istemsiz kasılması, idrar kaçırmaya neden olabilir. Menopoz sonrası veya bazı tıbbi durumlar nedeniyle vajinal doku incelebilir ve bu da ilişki sırasında daha fazla sürtünme ve idrar kaçırma riskini artırabilir. Nadir durumlarda, anatomik bir farklılık idrar kaçırmaya neden olabilir. Kesin sonuca muayeneyle varırız. Pelvik taban egzersizlerini rutin haline getirmenizi önerebilirim. Ama muayene atlanmasın. Çünkü o 1-2 damlanın sel olup akma olasılığı oracıkta duruyor.
YANMA VARKEN SORUN YAŞIYORUM
SORU: Hocam ben idrarımda yanma varken kaçırıyorum ama yanma yokken idrar kaçırma gibi bir sorunum da yok. Sebebi ne olabilir?
CEVAP: Yanma sorununuz sıklıkla oluşuyormuş gibi sormuşsunuz. Öncelikle bunun sıklıkla yaşanmasını istemeyiz. Çünkü bir sorunun sıklıkla tekrarı demektir ve bu titiz inceleme ister. İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi belirtilere neden olabilir. Enfeksiyon, idrar yolundaki kasların spazm yapmasına ve idrar kaçırma nöbetlerine yol açabilir. Sistit, idrar kesesi iltihabı olarak da bilinir ve idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma ihtiyacı ve idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Üretra, idrarın vücut dışına atıldığı tüp şeklinde bir organdır. Üretra iltihabı da idrar yaparken yanma ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Mesanede taş oluşumu, idrar yaparken şiddetli ağrı, kanlı idrar ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Doğum yapmak, yaşlanma, kronik öksürük veya kabızlık gibi durumlar pelvik taban kaslarını zayıflatabilir ve bu da idrar kaçırmaya yol açabilir. Gördüğünüz gibi olasılıklar birden fazla ve hepsi ciddiye alınmaya değer. Sorun bir enfeksiyonsa ve bu enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa nedenine bakılmalı çünkü. Dolayısıyla, amasız belkisiz muayene şart!