Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Polipler kabus olmasın
HABERİ PAYLAŞ

Polipler kabus olmasın

Polipler, adları itibarıyla sempatik bulunduğundan mıdır, genellikle zararsız olduğu bilindiğinden midir, kaderlerine terk ediliyor, kontrolle takip anlamında ihmal ediliyorlar. Oysa büyüklüklerine, sayılarına ve yerlerine bağlı olarak cerrahi müdahale gerektirebiliyorlar.

Polipler kabus olmasın

AMELİYATIMIN ÜSTÜNDEN 22 GÜN GEÇTİ AMA HÂLÂ ÇOK AĞRIM VAR

SORU: Hocam, gebelik ihtimalimi düşürmesi nedeniyle doktorum poliplerimin alınması gerektiğini söyledi ancak ameliyattan 22 gün sonra bile hâlâ çok ağrım var. Bu normal mi? Çünkü bir sorun varsa hamile kalamam.

Haberin Devamı

CEVAP: Evde teşhis koymaya son verdik, değil mi? Polip ameliyatı sonrası kasık ağrılarınız olabilir. İlk 10 gün bunu normal kabul ederiz ancak bu süre 10 günü aşarsa mutlaka doktorunuz muayene etmeli. Enfeksiyon ve beklenmeyen bir kanama oluşmuş olabilir. Yan etkiler çok farklı ve kişisel olabiliyor. Ağrı, acı eşiğiniz çok düşük de olabilir. Ya da tamamen başka bir nedenle ağrı yaşanıyor da olabilir. Ağrıya ateş de eşlik ederse hemen hastaneye başvurun. 22 günde hiç kontrole gitmediğinizi ve doktorunuza bunu hiç sormadığınızı düşünmek istemiyorum. Eğer muayene edip sorun yok dediyse endişe etmeyin. İçinizin rahat etmediği noktada her zaman ikinci bir doktor görüşü alabilirsiniz.

Polipler kabus olmasın

ADET SÜREM İKİ KATINA ÇIKTI DOKTORUM NORMAL DİYOR

SORU: Hocam, polip ameliyatım sonrasında kanamam o kadar çoktu ki doktorum hormonlu spiral taktı. Bu hep yapılan bir uygulama mıdır? Ayrıca ameliyat kaynaklı kanamam durdu ama bu defa da adet sürem iki katına çıktı. 7 gün sürerdi, 15 gündür kanamam var. Doktor normal diyor, düzelmesi için beklememi söylüyor. Çok korkuyorum.

CEVAP: Polip operasyonu sonrası kanaması uzun süren hastalara hormonlu spiral uygulanması, başvurduğumuz bir yöntemdir. Bir gariplik yok. Ve doktorunuzun da söylediği gibi düzelecektir. Çünkü hormonlu spiralin etki etmesi kişiden kişiye değişen bir sürede gerçekleşebiliyor. Şu an korkmanızı gerektirecek bir şey yok. Ama defaatle söylediğim bir şeyi yeniden söyleyeyim; tatmin olmadınız mı, içiniz rahat etmedi mi? Bir başka doktora daha muayene olabilirsiniz. Şimdilik reçeteniz biraz sabır gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Polipler kabus olmasın

KÖTÜ KOKULU AKINTIM VAR KORKMAM GEREKİYOR MU?

SORU: Hocam, 6 hafta önce hem poliplerim alındı hem de idrar kesesi ameliyatı oldum. Ama kötü kokulu yeşilimsi ve bazen de koyu sarı akıntım devam ediyor. Fitiller geçirmedi. Doktoruma ulaşamadım. Korkmam gerekiyor mu? Bir şey yanlış yapılmış olabilir mi?

CEVAP: Türkiye’de yer gök doktor. Ona ulaşamadıysanız başkasına ulaşın. Tabii ki geçmeyen, kokusuyla, rengiyle rahatsız eden ve tedaviye yanıt vermeyen, enfeksiyona bağlı olduğunu düşündüğüm akıntılar için kaygı duymanız normal. Kültür antibiyogram testi tedavinize yön verecektir. Başvurduğunuz meslektaşım da süreci anlayınca bunu tercih edecektir. Bu test, varsa enfeksiyonunuza fayda edecek antibiyotik türünü bulmak için yapılır.

Polipler kabus olmasın

HİSTEROSKOPİ Mİ DOĞRU YOKSA KÜRTAJ MI?

SORU: Hocam, ben poliplerim için Kıbrıs’ta iki farklı doktora muayene oldum. Biri kürtajla diğeri histeroskopiyle alacağını söyledi. Hangi yöntem daha iyi?

Haberin Devamı

CEVAP: Rahimdeki poliplerin çıkarılması için en uygun yöntem, histeroskopidir. Bu yöntemde hafif anestezi uygulanarak rahim ağzından girilir, rahim içi kamera ile gözlenir ve polip çıkarılır. Kürtajla polip alınması durumunda tüm polipler çıkmayabilir. Garantici yöntem histeroskopidir diyeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder