Polipten ya da başka bir kadın hastalığından korkmanız gerekmiyor. Kitleler tedavi edilebilir, çıkarılabilir, uygun tedaviler düzenlenebilir. Yeter ki doğru tanı alalım ve düzenli muayenelerle de tedavi sonucumuzu koruyalım. Kafa karıştıran tüm haller için doktorumuza tekrar tekrar başvurabiliriz. Zira psikolojimiz de sağlığımızın bir parçası.
BEYAZLATMA VE POLİP ALMA BİRLİKTE YAPILIR MI?
SORU: Hocam, bir dönem çok ve ani kilo aldım. PCOS (polikistik over sendromu) tanılıyım. Genital pigmentasyonum var ve genelde dağınık, yoğun lekeler şeklinde. Anal bölgeme kadar ulaşıyor ve bacak içlerimde de var. Lazerle beyazlatma yaptırmak istiyorum. Polipim de var. Beyazlatma ve polip alma işleminin birlikte yapılması mümkün mü? Çünkü yurtdışından geleceğim.
CEVAP: Genital pigmentasyon dediğimiz şey, genital bölgedeki kararmalar. Beyazlatma yaptırma kararına varmadan önce başka bir olasılığın daha değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Akantozis nigrikans da olabilir. Ve eğer böyleyse medikal tedavi düzenlenmesi gerekir. En kısa zamanda doktorunuza başvurun. Polipinizin alınmasını ayrı bir operasyon olarak düşünün. Fakat doktorunuz tanıya bağlı olarak beyazlatma işlemini yeterli görürse yakın aralıklarla yapmaya karar verebilir. Önce tam teşhis almaya odaklanalım.
RAPORDA ÇOK ŞEY YAZIYOR AMA...
SORU: Hocam, bitmeyen ve sürekli artan adet kanamalarım nedeniyle biyopsi yapıldı. Raporda çok uzun bulgular yazıyor. Ancak doktorum sadece polip olduğunu söyledi ve çok da önemsemedi. Uygun olduğumda alabileceğini söyledi. Böyle bir şey mümkün mü? Uzun ve bir sürü farklı teknik ifade içeren, bir sürü anomaliyi işaret eden bir rapora benziyor.
CEVAP: Okurken şaşırdığınızı tahmin ediyorum ancak inanır mısınız bu soruya benzer onlarcası var mesaj kutumda. Bir kan sayımında L düşük, H yüksek gibi ibarelerle raporlama yapıldıysa bir şeyler anlamanız mümkün tabii. Zaten renkle de belirtilir olması gerekenden farklı olan değerler. Ama canlarım, patoloji raporu okuyabilecek, değerlendirebilecek yetkinlikte olmamanız çok doğal değil mi? Bir tetkik yapıldığında bölgenin normaline, pek çok farklı noktaya ilişkin değerlendirme yapılır ve bunların bir sonucu olarak da net bulgudan söz edilir. Dolayısıyla polipin varlığını etrafıyla birlikte değerlendirmek gibi düşünebilirsiniz bunu. Ama aslolan doktorunuzun söylediği sonuçtur. Tıbbi bir raporda geçtin- kaldın yazamaz, öyle değil mi? Ha peki doktorlar yanılamaz mı? Yanılabilirler ya da bakış açıları nedeniyle tanılara farklı önlemler gerektiğini düşünebilirler. Ama polipin varlığı ve alınması gerekliliği ortaya konduysa -şikayetlerinizle de uyumlu-orada bir sorun olacağını sanmıyorum. Her iş uzmanına kolay ve uzmanıyla güvende.
KANAMANIN DEVAM ETMESİ NORMAL Mİ?
SORU: Hocam, Fransa’dayım. 7 ay önce polip ameliyatı oldum. Ancak kanamalarım devam ediyor ve doktora gittiğimde yeniden muayene edilmedim. Çünkü başarılı bir operasyonla dosyamın kapandığını söylediler. Raporum incelendi. Sorun olmadığı, 2 ay daha devam ederse yeniden gelmem söylendi. Sizce bu normal mi?
CEVAP: Polipler tamamen çıkarılamadığında kanamaların devam ettiğine tanıklık ediyoruz. Ya da polip tekrarlamış da olabilir. En kısa zamanda yeniden muayene olmalısınız. Tam olarak nasıl ifade edildiğini ya da neden böyle bir yaklaşımda bulunulduğunu bilmiyorum ancak hastanın dosyası, şikayetleri bittiğinde ve aynı şekilde raporları da istenen sonucu verdiğinde kapanır. Üstelik insan bedeni bu; kapanan dosya yeniden açılabilir de. Başka bir doktora başvurma şansınız varsa lütfen yapın. Olmazsa Türkiye’ye gelin.