Prolaktinoma yaygın olarak bilinmez ancak özellikle son zamanlarda hakkında çokça soru geldiği için ve bu sorular genelde anne adayları tarafından sorulduğu için yer vermek istedim. Bilmediğimiz, teşhis etmediğimiz, tedavisine başlamadığımız hiçbir şey kalmasın.
ÖLÜMCÜL BİR ŞEY Mİ?
SORU: Hocam doktorum prolaktinomam olduğunu söyledi. Bu nedir? Korkmalı mıyım? Randevum haftaya. Öncesinde özel hastaneye gitmem gerekir mi? Ölümcül bir şey mi acaba?
CEVAP: Prolaktinoma, hipofiz bezinde oluşan iyi huylu bir tümördür. Bu tümör, prolaktin adı verilen bir hormonun aşırı üretilmesine neden olur. Prolaktin hormonu, normalde süt üretimini sağlayan bir hormondur. Ancak aşırı üretimi, kadınlarda adet düzensizlikleri, süt salgılanması, kısırlık gibi sorunlara; erkeklerde ise cinsel işlev bozuklukları, süt salgılanmasına yol açabilir. Prolaktinomanın kesin nedeni bilinmiyor ama genetik yatkınlık, bazı ilaçlar ve beyin tümörleri gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülüyor. Önümüzdeki hafta randevunuza gitmeniz yeterli, telaşlanmayın.
HAMİLELİĞİ ENGELLER Mİ?
SORU: Hocam ben hamilelik düşünüyorum. Prolaktinomam var ve alınmasına gerek görülmemişti. Hamileliği engeller mi? Hamile kalırsam zararı olur mu?
CEVAP: Prolaktinoma, prolaktin hormonunu aşırı üreterek yumurtlamayı engelleyebilir ve dolayısıyla gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ancak, ilaç tedavisiyle prolaktin seviyeleri kontrol altına alındığında birçok kadın gebe kalabilir. Bu nedenle, hamilelik planlamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşerek mevcut tedavi planınızı gözden geçirmeniz ve gerekli durumlarda tedaviye eklemeler yapmanız önemlidir. Hamilelik sırasında prolaktin seviyesi doğal olarak yükseldiğinden, gebelik planlayan kadınların prolaktinoma konusunda doktorlarına bilgi vermesi çok önemli.
İLAÇ GEBELİKTE SAKINCALI MI?
SORU: Hocam prolaktinomam var ama silik çizgi çıktı. Hamileyim sanırım. İlaç kullanıyorum hocam. Sakıncası var mı?
CEVAP: Prolaktinoma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gebelik sırasında kullanılamaz. Bu nedenle mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Ayrıca çift çizgiyi kan testiyle teyit etmeyi sakın atlamayın, doktorunuz zaten isteyecektir.