TERS RAHİM (RETROVERT RAHİM) NEDİR?
Normalde rahim, öne doğru hafif eğimli durur. Ancak bazı kadınlarda rahim arkaya doğru yatıktır. Bu duruma ‘ters rahim’ veya tıbbi adıyla ‘retrovert rahim’ denir. Yani rahim, vajinaya değil kuyruk sokumuna doğru eğimlidir.
Belirtileri: Genellikle hiçbir belirti vermez. Bazı kadınlarda adet döneminde bel ağrısı, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissi olabilir.
TEDAVİSİ VAR MI?
Bu durum bir hastalık değildir, tedavi gerektirmez. Hamile kalmaya engel olmaz.
Ancak ağrı veya şikayet varsa: Pelvik egzersizler önerilebilir. Nadiren cerrahi müdahale yapılabilir.
ÇİFT RAHİM (UTERUS DIDELFIS) NEDİR?
Doğuştan bazı kadınlarda rahim iki ayrı bölmeye ayrılmıştır. Bu duruma ‘çift rahim’ (uterus didelfis) denir. Rahmin gelişimi sırasında birleşmesi gereken iki kanal tam birleşmezse oluşur. Bazen iki rahim ağzı da bulunabilir.
Belirtileri: Çoğu kadında belirti görülmez. Bazı durumlarda düşük riski artabilir. Adet düzensizlikleri yaşanabilir. Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissedilebilir.
TEDAVİSİ VAR MI?
Herhangi bir şikayet yoksa tedavi edilmez. Eğer sık düşük yaşanıyorsa, doğum yapılamıyorsa cerrahi operasyonla rahimler birleştirilebilir.
DOĞUŞTAN RAHMİN OLMAMASI (MRKH SENDROMU) NEDİR?
Bu duruma tıpta ‘Mayer- Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) Sendromu’ denir. Kadında doğuştan rahim ve bazen vajinanın üst kısmı hiç oluşmaz.
Belirtileri: Ergenlik döneminde adet görememe, normal dış genital organlar olmasına rağmen rahmin olmaması, cinsel ilişkide vajinanın kısa olması nedeniyle sorun yaşanması.
TEDAVİSİ VAR MI?
Evet, çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur:
Vajina Oluşturma: Yapay vajina oluşturmak için cerrahi operasyon yapılabilir. Alternatif olarak vajina genişletici (dilatör) tedaviler uygulanabilir.
Anne Olma: Yumurtalıklar normal çalıştığı için yumurtalar alınabilir. Taşıyıcı anne yöntemiyle çocuk sahibi olunabilir. Ancak bu dünya literatüründen bir bilgidir ve taşıyıcı annelik ülkemizde yasal değildir.