Doç. Dr. Gökçen ErdoğanVajinal kuruluk yaşıyorsanız

HABERİ PAYLAŞ

Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

DOKTORA GİTMELİ MİYİM?

SORU: Hocam, yeni evliyim ve vajinal kuruluk yaşıyorum. Belki de hep vardı ama ben yeni farkına vardım. Bu neden olur acaba ve doktora gitmeli miyim?

CEVAP: Vajinal kuruluk, vajinal dokularda yeterli nemin sağlanamaması durumudur ve genellikle östrojen seviyelerinin azalmasıyla ilişkilidir. Bu durum, menopoz dönemindeki kadınlarda sık görülmekle birlikte, emzirme dönemi, doğum sonrası, hormon tedavileri, doğum kontrol hapları kullanımı ve bazı kanser tedavileri gibi farklı dönemlerde de ortaya çıkabilir. Stres, sigara kullanımı, bazı ilaçlar ve otoimmün hastalıklar da kuruluğa katkıda bulunabilir. Yaşınızın genç olduğunu tahmin ediyorum. E cinsel yaşamın da başındasınız. Tabii ki doktora gitmelisiniz. Hormon tetkikleriniz yapılsın mutlaka.

Haberin Devamı

Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

YANMA HİSSİ OLMASI NORMAL Mİ?

SORU: Hocam, vajinal kuruluk sadece cinsel ilişki sırasında mı rahatsızlık yaratır? Çünkü bende var ve yanma, hassasiyet hissi de yaratıyor. Çok rahatsız ve huzursuz oluyorum. Bu normal mi?

CEVAP: Hayır, vajinal kuruluk yalnızca cinsel ilişki sırasında değil, günlük hayatta da rahatsızlığa neden olabilir. Ve evet yaşadıklarınız vajinal kuruluğun neden olabildiği şeyler. Vajinada kaşıntı, yanma, tahriş hissi, sık idrara çıkma veya idrar yaparken yanma gibi belirtiler görülebiliyor. Ayrıca, vajinal dokuların hassaslaşması ve incelmesi nedeniyle enfeksiyonlara yatkınlık artabilir. Bu nedenle, kuruluk yalnızca cinsel yaşamı değil, genel vajinal sağlığı da etkileyen bir durum. Mutlaka doktora gidin. Sebepleri belirlensin, uygun tedavi ve takviyeleri öğrenir yola devam edersiniz. Sineye çekmek yok.

Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

SORU: Hocam, vajinal kuruluk için doktora gittim. Bazı hormon testleri yapıldı. Şimdi bir dengesizlik varsa tedavisi için hangi yöntemler kullanılacak?

CEVAP: Vajinal kuruluğun tedavisi genellikle nedenine bağlıdır. Östrojen seviyelerinin düşüklüğüne bağlıysa, lokal östrojen tedavileri (krem, fitil veya halk arasında ‘vajinal tablet’ olarak bilinen ürünler) önerilebilir. Nemlendiriciler ve su bazlı kayganlaştırıcılar, semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Hormonal tedavinin uygulanmadığı durumlarda hyaluronik asit içerikli vajinal nemlendiriciler de alternatif olabilir. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda en uygun yöntem belirlenir.

Haberin Devamı

Vajinal kuruluk yaşıyorsanız

HORMONLARA BAĞLI DEĞİLMİŞ NE YAPABİLİRİM?

SORU: Hocam, vajinal kuruluk yaşamamak veya azaltmak için alınabilecek önlemler var mı? Çünkü benimki hormonlara bağlı çıkmadı ve bir tedavi başlanmadı.

CEVAP: Öncelikle şunu belirtmeliyim; sorunu ortadan kaldıracak çözüm önerisi olmalı mutlaka. Hormonal değilse neden? Bugün hormonal değil diyelim ama yarın olabilir. Bu nedenle düzenli rutin kontrol önemli. Bazı önerilerde bulunayım; günlük yeterli su içmek, genel nem seviyesini korumaya yardımcı olur. Vajina bölgesini temizleyicilerle yıkamak ve sık sık duş almaktan kaçınmalıyız. Sigara kullanımı ve stres, östrojen seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bunlardan uzak duralım. Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmak, sürtünmeden kaynaklanan rahatsızlıkları önler. Bunu mutlaka öneriyorum ama emin olduğunuz marka ve içerikler olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder