Tüplerin bağlanan ama sonradan anne olmaya karar veren kadının tedavisi mümkün ve bu konuda birkaç seçenek var. Tüpler ameliyatla açılabilir ama riskleri olabilir ya da tüp bebek tercih edilebilir. Tüm bu yöntemlerin seçiminde anne yaşı önemli rol oynar.
Siğiller çıkıyor
Vajinanın ağzında ve kenarlarında siğiller çıkıyor. Üstelik rahatsız edici ve ağrı yapıyor. Acaba kanser olabilir miyim?
CEVAP
Sevgili okurum, öncelikle bahsettiğiniz bu lezyonların muayene edilmesi gerekiyor. Yapılacak muayene sayesinde bunların HPV virüsüne bağlı siğiller mi yoksa bu bölgede lezyon yapan mikroplara mı bağlı olduğu tespit edilmelidir. Tedavi her lezyonun tipine göre farklılık göstermektedir.
Nasıl anne olurum?
38 yaşındayım, 16 yıl önce tüplerimi sezaryen sırasında bağlattım. Düzenli adet görüyorum, bugün 21 gün gecikti, hâlâ kanama başlamadı. Midem bulanıyor ve yemek yiyorum. Sürekli uykum geliyor. Acaba hamile miyim? Biraz daha bekleyip test yaptıracağım. Eğer hamile değilsem gebe kalmak için ne yapmalıyım? Eşim baba olmak istiyor. Tüpler laparoskopi ile açılmaz mı? Kadın doğum uzmanına gittim, bana tüp bebek önerdi. Ama eşimin ailesi sıcak bakmıyor. Bana ne önerirsiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, nadiren de olsa tüplerin bağlanmasına rağmen gebelikler oluşabilmektedir. Her ihtimale karşı kanda gebelik testi yaptırmayı ihmal etmeyin. Tüplerin bağlanması sonrası tüpler ameliyat ile tekrar açılabilmektedir. Ama yapılan ameliyat sonrası bu tüplerin tekrar kapanması ve dış gebelik oluşumları izlenebilir. Bu riskleri göze almak istemeyen çiftler tüp bebek yöntemini tercih etmektedirler. Bu tedavi yöntemlerinin seçiminde anne yaşı da önemli rol oynar. Doktorunuz ile görüşerek sizin için en uygun yöntemi belirleyebilirsiniz.
Bebeğim ilaçtan etkilendi mi?
30 Mart 2021'de son adetimi gördüm. 13 Nisan'da koronavirüse yakalandım. Beş gün ilaç kullandım. Nisan sonunda gebe olduğumu öğrendim. Doktora gittim, "Bebek etkilenseydi düşerdi" dedi. Tekrar gittim, kese göründü, 5+1 günlük hamileyim. Bebeğimin ilaçlardan etkilenmesi söz konusu olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, bahsettiğiniz ilacın etken maddesi favipiravir olup gebelikte ve gebelik şüphesi olan durumlarda kullanılması önerilmemektedir. Gebelikte kullanılan bir ilacın teratojenite yani bebekte anomali yapma etkisi, ilacın dozuna ve maruz kalındığı zamana göre değişir. Son adet tarihini takiben ilk 30 gün içinde kullanılan ilaçların gebeliğe etkileri ya hep ya hiç şeklindedir. Bu dönemde kullanılan ilaçlar gebeliğe zarar vermişse gebelik sonlanır. Eğer zarar vermemişse gebelik sorunsuz şekilde devam eder. Bebeğinizin döllenme tarihi ile ilgili şüphede kaldığınız durumlarda ise detaylı bilgi için genetik doktoruna başvurabilirsiniz.