Dr. Ali GürsoyGebelikte şekeriniz dengede olmalı

HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte şekeriniz dengede olmalı

Annedeki diyabet erken haftalarda düşük riski yaratıyor, ilerleyen zamanlarda ise bebek ölümlerine neden olabiliyor. Hamilelikte şeker dengede olmalı. Diyetisyenle çalışın, kilo kontrolü bebeğin gelişimi açısından da çok önemli.

Şeker yüzünden mi anne olamıyorum?

31 yaşındayım, diyabetliyim. İki yıl önce 9 aylık bebeğimi karnımda kaybettim. Bebeğimin ölüm sebebinin diyabet olduğunu söylediler. Sonra 6 haftalık hamile olduğumu öğrendim. Hamileliğimle birlikte insülin doz ayarlaması yapıldı. Ancak şekerim düştü. Verilen diyeti uyguladığım halde kilo aldım. İnsülin kilo aldırır mı? Neden düşük yapıyorum? Şekeri olan kadınlar anne olamıyor mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, zor bir dönemden geçmişsiniz, umarım gebeliğiniz istediğiniz gibi sağlıkla sonuçlanır. Gebelikte diyabet ne yazık ki hamileliğin devamına engel oluşturabiliyor. Erken haftalarda düşük riski yaratırken ileri haftalarda anne karnında bebek ölümüne sebep olabiliyor. Bu nedenle bu gebelikte hem endokrinoloji doktoru hem de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yakından takip edilmeniz gerekiyor. Ayrıca bu konuda deneyimli bir diyetisyen ile beslenme düzeninizi sağlıklı şekilde ayarlamanız kilo kontrolü ve bebeğinizin gelişimi açısından çok iyi olacaktır.

İdrara çıkarken ağrı oluyor

Altı aylık hamileyim. Bir süredir idrara çıkarken yanma ve ağrı oluyor. Bebeğime zararı dokunur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonları idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şeklinde bulgu gösterir. Sizin de bulgularınız idrar yolu enfeksiyonunu tarifliyor. Doktorunuza başvurarak tam idrar testi ve idrar kültürü yaptırın. Bu test sonuçlarına göre hangi enfeksiyon tipi olduğu tespit edilir. Gebelik esnasında oluşan idrar yolu enfeksiyonları bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile tedavi edilir.

Aşı herkese uygun mu?

29 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Erken teşhis konulan rahim ağzı kanseri olan kişiler iyileşiyor. Peki bu hastalığa hiç yakalanmamak için neler yapılmalı? Hangi yaşlarda aşı uygulanmalı? Bana da aşı uygun mu?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV virüsü rahim ağzı olmak üzere birçok kansere neden olabilir. Dünyada rutin aşılama programları ile bu kanserlerin önüne geçilmeye başlanmıştır. Ülkemizde şu an kullanılan dörtlü aşının ilk dozu yapıldıktan sonraki 2’nci ve 6’ncı aylarda aşı tekrarlanmalı. Aşı ile en sık rastlanılan tiplere karşı koruma sağlanmış olsa da diğer tiplerin de yol açabileceği hastalıklara karşı dikkatli olunmaya devam edilmeli. Hastalarıma rahim ağzı kanseri aşısını rutin olarak öneriyorum, siz de geç kalmadan 3 doz aşınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder