Soru: Annem SSK’dan emekli. Emekli maaşı alıyor. Eşi öldü, Bağ-Kur’luydu. Eşinden de aylık alıyor. Vefat eden Bağ-Kur’lu babası üzerinden de aynı anda aylık alabilir mi? Kendisi ilk olarak babası üzerinden emekli aylığı alıyordu. Emekli olduğunda 2003’te Bağ-Kur, babası üzerinden aldığı aylığı kesti. Nihat AS Cevap: Bağ-Kur sosyal güvenlik kurumlarından kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık alan kız çocuklarına anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz SSK’dan emekli olduğundan babasından Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamaz.
[[HAFTAYA]]
Ödeneği alan aktivasyon yaptırdıktan sonra sağlık yardımı alabilir
Soru: 4/b’lilere ve yurtdışında çalışanlara Torba Yasa’yla verilen kolaylıklar, 4/a’ya neden verilmiyor? Hakkımızı aramanın yolları yok mu? Gençken sigortanın bu kadar önemli olduğu konusunda kimse bilgi vermedi. Bizler yemek ve SSK dediğimizde “Üzerine tatlı da ister misin” diyen işverenler vardı. Yasayı çıkarıp uygulamayan kurumlar vardı. Şimdi günah keçisi seçilen ben ve benim durumumda olanlar ne yapmalı? İşsizlik maaşı alıyorum. Bana söylenen, bu maaşı aldığım sürece sağlık hizmetleri primini devletin ödeyeceğiydi. Ağır bir bel rahatsızlığı geçirdim. Fakat muayene olamadım. Parayla muayene oldum. İlaçları da paramla aldım. Anlayacağınız yine mağdur oldum. Ayşe GÜNAY Cevap: Eleştirilerinize katılmamak mümkün değil. Çünkü, toplumda sosyal güvenlik bilinci yeni yeni yerleşiyor. Torba Yasa ile Bağ-Kur’lulara ve yurtdışında çalışanlara tanınan hakların neden SSK’lılara tanınmadığı ifadenizden, SSK’lılara neden borçlanma hakkı verilmediğini sorduğunuzu anlıyoruz. Bağ-Kur’lulara ve yurtdışında çalışanlara geçmişteki boş günler için borçlanma hakkı verilmedi. Bağ-Kur’a tescili yapılmış olanlardan prim borcu olanlara, ödeme kolaylığı getirildi. Yurtdışı çalışma süreleri ile yurtdışında ev hanımı olarak geçirilen sürelerin borçlanılması yeni değil. Yasa gereğince her zaman borçlanılabiliyor. Bu koşulları taşıyan her vatandaş borçlanma yapabiliyor. Dolayısıyla, ne Bağ-Kurlu, ne yurtdışında çalışan ne de SSK’lı çalışanın geçmişteki boş günlerini borçlanarak kazanıp emekli olması gibi bir durum söz konusu değil. Hangi sürelerin borçlanılabileceği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41’inci maddesinde tek tek sayılmış bulunuyor. Bu süreler dışındaki sürelerin borçlanılarak gün kazanılması söz konusu değil. İşsizlik ödeneği alanlar, genel sağlık sigortalısı olup, primleri işsizlik sigortası fonundan karşılandığından sağlık yardımı alabilir. Ancak, sağlık yardımı alabilmeleri için öncelikle İşkur’dan işsizlik ödeneği aldıklarını gösterir yazıyı bulundukları yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne ibraz ederek, sisteme aktivasyon yaptırmaları gerekiyor. Aktivasyon yapıldıktan sonra, eş, çocuklar ve varsa hak sahibi anne ve baba başka bir işleme gerek kalmadan sağlık yardımı alabiliyor. Aktivasyonunuzu yaptırarak sağlık yardımı alabilirdiniz. Boş yere para harcamışsınız.
Askerlik borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor
Soru: Askerliğimi borçlanırsam, hesaplanan borçlanma primini ne kadar sürede ödemem gerekiyor? 10 taksitte ödemem mümkün mü? CELAL/İST Cevap: Askerlik borçlanmasında hesaplanan primlerin, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Borçlanma bedelini 10 ay taksitle ödeyemezsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun borcu tebliğ ettiği tarihten itibaren bir ay içinde ödemeniz lazım.
Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamıyor
Soru: 1 Mart 1998’de Bağ-Kur’lu oldum. 1 Eylül 1998’de SSK’ya geçtim. Ne zaman emekli olabilirim? 1986 ve 1989 yıllarında doğum yaptım. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ersin YILMAZ Cevap: 20 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 5975 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 1 Mart 2018’de ve 54 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan doğum borçlanması yapamazsınız.
7000 gün ve 60 yaş şartlarına tabisiniz
Soru: 6 Mart 1981 doğumluyum. 10 Ekim 2000’de SSK’lı oldum. 4200 gün primim var. Ne kadar gün daha gerekli ve kaç yaşında emekli olabilirim? Hakan TEZCAN Cevap: 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 2800 gün daha prim ödeyerek, priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 6 Mart 2041’de emekli olabilirsiniz.
5300 gün prim ve 49 yaş şartlarıyla emekli olacaksınız
Soru: 30 Ekim 1964 doğumluyum. 2 Şubat 1987’den beri SSK’lıyım. 18 ay olan askerliğimi borçlanıp bedelini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Bayram SINIR Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi belirtmemişsiniz. Sorunuzu askerliğinizi sigorta başlangıcından önce yaptığınızı varsayarak cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı 18 ay geri götürerek 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 30 Ekim 2013’te askerlik borçlanması dahil 5300 gün prim ödemeniz varsa, bu tarihte emekli olabilirsiniz. Yoksa priminizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Dul kadının eşinin yanında babadan da aylık alması kurum ve ölüm tarihlerine bağlı
Soru: Kocasının maaşını alan dul kadın 1986’da ölen babasından da maaş alabilecek mi? İsmail YILDIRIM Cevap: Sorunuzun cevabı, kocanın ve babanın tabi olduğu soysal güvenlik kurumları ve ölüm tarihlerine göre değişiyor. Eşinizin ve babanızın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumunu (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) ve ölüm tarihlerini bildirirseniz sorunuzu cevaplandırabiliriz.
08 Mayıs 2012, Salı 05:00
Haberin Devamı