Soru: Yüzde 40 engelliyim. Oturduğum bir dairem var. Emlak Vergisi’nden muaf olabilir miyim? Vergiden muaf olmak için ne yapmalıyım? ZİYA Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan engelliler, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak, Emlak (bina) Vergisi ödemez. Dairenizin brüt alanı 200 metrekareyi geçmiyorsa ve dairenizi muayyen zamanlarda dinlenmek maksadıyla kullanmıyorsanız (sorunuzdan kullanmadığınız anlaşılıyor), Bakanlar Kurulu’nca sağlanan sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajından yararlanır ve Emlak (bina) Vergisi ödemezsiniz. Bunun için; bağlı olduğunuz belediyeye engellilere ait ‘İndirimli Bina Vergisi Formu’nu düzenleyerek bir dilekçeyle başvuru yapmanız gerekiyor.
[[HAFTAYA]]
Vergi ödemesinde mahsup sırası
Soru: Ödeyemediğimiz vergi borçlarımız her ay gecikme zammı alıyor ve tutar sürekli yükseliyor. Vergi aslını ödeyerek gecikme zammını durdurmak istiyoruz. Ancak vergi dairesi bu önerimizi kabul etmiyor. Ödediğimiz paranın büyük bir bölümünü ceza ve gecikme zammı borcuna sayıyor. Borç aslı azalmadığından biz de ödeme yerine, ödememeyi tercih ediyoruz. Ödemelerimizin borç aslından düşmesi için ne yapmamız gerekiyor? FATMA Cevap: Vergi dairesi yaptığı işlemde haklı. Vergi dairesi, vergi borcunuza karşılık yaptığınız ödemenin tamamını, borcunuzun vergi aslından düşemez. Çünkü; yapılan ödemelerin mahsup sırası (borçlardan düşme sırası), 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 47’nci maddesinde belirlenmiş. Buna göre; yapılan ödeme amme alacağının aslı, cezası ve gecikme zammının tamamını karşılamaması halinde, alacağın aslı, cezası ve gecikme zammına orantılı şekilde mahsup edilmesi gerekmektedir. Maalesef yapacağınız ödeme vergi aslına mahsup edilemez. Vergi aslı, ceza ve gecikme zammına orantılı olarak mahsup edilir. Örneğin, 80 bin TL vergi aslı, 40 bin TL gecikme zammı ve 80 bin TL de vergi cezası borcun olduğu ve 40 bin TL ödeme yaptığınızı varsaydığımızda, ödediğiniz 40 bin TL’nin 16 bin TL’si vergi aslına, 8 bin TL’si gecikme zammına ve kalan 16 bin TL’si de vergi ziyaı cezasına mahsup edilir.
Aranan yaş dolmadan emekli olmak mümkün değil
Soru: 1 Ocak 1965 doğumluyum. 1 Haziran 1985’te SSK’lı oldum. Günlerim doldu. Hemen emekli olabilir miyim? Mehmet ALTAŞ Cevap: 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5300 gün priminiz varsa, bundan sonra prim ödemeseniz bile 1 Haziran 2014’te emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için aranan üç şartın birlikte yerine getirilmesi lazım. Maalesef aranan yaşı doldurmadan emekli olamazsınız.
Emekli eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eş dul aylığı alabilir
Soru: Eşlerden ikisi de Emekli Sandığı emeklisi. Birisi vefat ederse diğer eşin vefat edenin maaşından faydalanma hakkı var mı? Varsa oranı nedir? İhsan BAYRAKTAR Cevap: Emekli Sandığı emeklisi eşlerden biri vefat ederse, hayatta kalan eş, vefat eden eşinden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alabilir. Hayatta kalan eş, emekli aylığı aldığından aylık bağlama oranı yüzde 50’dir.
Henüz değişmedi, evlenen kadın kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir
Soru: Kıdem tazminatı fonu kuruluyormuş. Fonun kurulmasıyla kıdem tazminatının baştan sona değişeceği söyleniyor. Kadınların evlenip kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkı da kaldırılacakmış. Doğru mu? Temmuz’da evleneceğim. Kıdem tazminatımı alamayacak mıyım? Sema AYDIN Cevap: Evlilik nedeniyle işinden ayrılan kadınların kıdem tazminatı alma hakkı var. Kıdem tazminatı fonu kurularak, emekli olan işçinin kıdem tazminatını işveren yerine fondan almasına ilişkin çalışmalar hızlandırılmış bulunuyor. Fon yasası çıktığında kıdem tazminatı alma hakkı veren hallerde değişiklik olması muhtemel. Kıdem tazminatına ilişkin kanun çıkarılarak, bugün için uygulamayı yönlendiren 1475 sayılı İş Kanunu’nun (eski iş kanunu) 14’üncü maddesinde, evlilik nedeniyle işten ayrılma hali kıdem tazminatı alan haller arasından çıkartılırsa, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren evlenen kadınlar işten ayrıldıklarında, kıdem tazminatı alamaz. Çıkartılacak kanuna, kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanlar hakkında eski hükümlerin uygulanacağına dair bir hüküm konursa, eski sigortalıların hakkı devam eder. Aksi halde, sizin gibi eski sigortalılar da yasadan sonra evlilik nedeniyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamaz. Ancak, kıdem tazminatı fonuna ilişkin yasa, evleneceğiniz Temmuz ayına kadar çıkmaz. Temmuz ayında evlenip işinizden kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Konut kira sözleşmesi için Damga Vergisi ödenmesi gerekmiyor
Soru: Konut olarak kullanılmak üzere kiralanan dairelerin, kira sözleşmelerinde Damga Vergisi oranı yüzde kaçtır? Esin AKGÜN/İSTANBUL Cevap: Damga Vergisi’nden istisna edilen kağıtları belirleyen, Damga Vergisi Kanunu’na ekli 2 Sayılı Tablo’nun, ‘IV- Ticari ve Medeni işlerle ilgili kağıtlar’ başlıklı maddesinin 31’inci bendi, ‘Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri’ hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; ticari işletmeye kayıtlı olmamak şartıyla, dairelerin mesken olarak kullanılmak üzere gerçek kişilere kiralanmasına ilişkin kira sözleşmesi, Damga Vergisi’ne tabi değil. Dolayısıyla mal sahibi ve kiracı Damga Vergisi ödemeyecek
İzin kullanmayarak parasını alamazsınız
Soru: İşyerimden yıllık izin kullanmayarak izin parasını alabilir miyim? SALİH Cevap: Yıllık ücretsiz izin hakkı, vazgeçilmez haklardandır. İzin kullanmayarak izin parası alamazsınız. Ancak, ileride işinizden ayrılacağınız zaman çalışma süreniz boyunca kullanmadığınız izin sürelerinin ücretini alabilirsiniz.
29 Mayıs 2012, Salı 05:00
Haberin Devamı