Ekrem SarısuEYT'li olabilmeniz için başlangıcı 7 Eylül 1999'a çekmeniz gerek

HABERİ PAYLAŞ

EYT'li olabilmeniz için başlangıcı 7 Eylül 1999'a çekmeniz gerek

Soru: Sigorta girişim 30 Eylül 2001 olup 6400 gün primim var. Askerliğimi 24 Kasım 1997 ile 12 Haziran 1999 arasında yaptım. Askerlik borçlanmasıyla başlangıcımı geri çekip EYT’li olabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Ömer SOYTEMİZ

Cevap: İlk sigorta girişi 8 Eylül 1999’dan önce olanlar EYT kapsamındalar. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi bu tarihten geriye çekmediği için, askerlik borçlanmasıyla EYT kapsamına giremezsiniz. Emeklilik için; 25 yıl sigorta süresi, 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz.

Haberin Devamı

600 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, yine 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarıyla).

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN BAŞVURU SÜRESİ VAR MI?

SORU: 3 Nisan 1975 doğumluyum. İlk uzun vade sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 1999. 20 Mayıs 1997 ile 20 Kasım 1998 arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yaparak EYT kapsamına girebiliyor muyum? Askerlik borçlanması yapmak için bir son başvuru tarihi var mı? SERKAN

CEVAP:

1) SSK’lı veya Bağkurlu olarak çalışıyorsanız askerlik borçlanması sigorta başlangıcınızı borçlanma gün sayısı kadar geri çekip 8 Eylül 1999’dan geriye götüreceğinden, EYT kapsamına girersiniz. Ancak memur olarak çalışıyorsanız askerlik borçlanması ile EYT kapsamına giremezsiniz.

2) Askerlik borçlanması yapmak için herhangi bir son başvuru tarihi yok. Emekli olmadan önce her zaman askerlik borçlanması yapılabilir.

BULUNAMAYAN BAĞKUR KAYDI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Soru: Ağabeyimin 1989’dan 1997’ye kadar kendi işletmesi vardı ve Bağkur’luydu. 1997’de iş yerini kapattı. 2000’de sigortalı işe başladı. Kurum Bağkur kaydını bulamadı. Döneme ait vergi borcu dahi görünmesine rağmen, şu an kayıt yok diyerek geri gönderdiler. Ne yapabiliriz? Musa Kazım VARIŞLI

Cevap: Kurumda kayıt bulunamaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Abinizin Bağkur’a kayıt ve tescili varsa, kurumda çıkardı. Kurum kaydı yok diyorsa, elinizdeki belge ve bilgilerle abinizin kaydını ispatlamanız lazım. Oda kaydı, dernek kaydı, vergi kaydı olmasına karşın Bağkur kaydı yaptırmayan yüzbinlerce insan var. Vergi kaydının ve vergi borcunun olması, Bağkur kaydı olduğu anlamına gelmiyor. Abiniz, Bağkur kaydına ilişkin elindeki bilgi ve belgelerle yazılı olarak bulunduğu yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne başvurursa gerekli araştırma yapılır ve sonucundan abinize bilgi verilir.

Haberin Devamı

MAHKUMİYET SÜRESİ BORÇLANILIR MI?

SORU: 4 Haziran 1969 doğumluyum. Sigorta girişim Aralık 1988 olup 2800 gün primim var. Askerlik borçlanması emekliliğime yeter mi? Mahkumiyet ve tutukluluk süresini borçlanabilir miyim? Akın TUZCU

CEVAP: Mahkumiyet süreleri borçlanılamıyor. Ancak beraatla sonuçlanan gözaltı ve tutuklulukta geçen süreler borçlanılabiliyor. Priminizi 5450 güne tamamlayacak kadar borçlanabileceğiniz süreniz varsa borçlanıp priminizi 5450 güne tamamlayıp, EYT kapsamında yaş aranmadan emekli olabilirsiniz. Muhtemelen bu kadar borçlanma süreniz yoktur.

Haberin Devamı

Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Muhtemelen 18 ay (540 gün) askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlanıp ayrıca 260 gün de prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORT HAKKIM VAR MI?

Soru: 1997’de Jandarma Genel Komutanlığı’ndan meslekten çıkarılma cezası aldım. Emekli Sandığı üzerinden 1’inci derece 4’üncü kademeden emekli oldum. Yeşil pasaport için müracaat ettiğimde Jandarma Genel Komutanlığı tarafından meslekten çıkarma cezası alan personel yeşil pasaport alamaz denildi. SGK kayıtlarında emekli bilgilerinde J.Kad.Kd. Bcvs. olarak yazıyor. Yeşil pasaport alamaz mıyım? Mustafa MERT

Cevap: Memurun görevde işlediği fiil veya suçtan dolayı yapılan soruşturma emeklilik, istifa gibi nedenlerle görevden ayrılma halinde de sürüyor. Doğal olarak soruşturma sonucu kişinin ilerideki yaşamını da etkiliyor. Emeklilik tarihinden sonra, disiplin soruşturması sonucunda, meslekten çıkarma cezası ile görevinizden ayrıldığınız kabul edilip yeşil pasaport hakkınız iptal ediliyor. Bu pasaport kanunu gereğince yapılıyor. Maalesef yeşil pasaport alamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder