Soru: Bağkur’dan normal günümü doldurup emekli olmam gerekiyordu, hiçbir sorun yoktu. 7 Mart 2023’te emeklilik başvurumu yaptım. 17 Ağustos’ta gelen mesajda GSS prim borcumdan dolayı emeklilik işlemlerimin durdurulduğu söylendi. Borcumu gidip ödedim. Şu anda evrakımın olduğu yere bildirmem gerekiyormuş. Geçen 5 ay hakkım yenir mi? Yoksa başvurduğum tarihten itibaren maaşım yatar mı? KAPLAN
Cevap: Yasa hükmüne göre; prim borcu olan Bağkur’lu emekli olamıyor. Prim borcunuz olduğundan emekli edilmediğinizi tarafınıza bildirmişler. Emekliliği prim borcunuzu ödediğiniz tarih itibarıyla hak etmektesiniz. Emeklilik başvurusu yaptığınız SGK müdürlüğü ile görüşüp tekrar emeklilik talebinde bulunun. Emekli aylığınız, yeni başvuru tarihinizi takip eden aybaşından itibaren bağlanacağından, geçmiş aylar için ödeme yapılmaz.
60 YAŞIN DOLMASI GEREKİYOR
Soru: 1964 doğumluyum. Nisan 2008’de sigortalı çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Selim DUMAN
Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödeme gün sayınızı bildirmemiş, askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Soru: 1 Ağustos 1974 doğumluyum. 1991’de staj başlangıcı var. 1996 yılında 18 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 2001. Acaba ne zaman emekli olurum? k Turgut TİLAV Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 8 Eylül 1999’dan geriye çekmediğinden, maalesef EYT kapsamına da giremiyorsunuz. Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla yine aynı tarihte yani, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).
BAŞLANGIÇTAN ÖNCEKİ DOĞUMLARA DA BORÇLANMA HAKKI VERILMELİ
Soru: Doğum borçlanmasında, doğum öncesi, doğum sonrası diye ayrım yapılırken, erkeklerde asker borçlanmasında böyle herhangi ayrıntı aranmamaktadır? Bayanların doğum yaptıktan sonra çalışması suç mu? Abdülvahap BAYDİLLİ
Cevap: Eleştirinizde çok haklısınız. Yasal düzenlemenin yapıldığında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yapılan düzenlemeyi erkeklerin askerlik borçlanması örneğiyle; “… nasıl ki erkekler askerlik nedeniyle mahrum kaldıkları sosyal güvenlik haklarına askerlik borçlanmasıyla kavuşuyorsa, yaptığımız düzenleme sonucu kadınlarda doğum nedeniyle mahrum kaldıkları sosyal güvenlik haklarına borçlanma yoluyla kavuşacaklar. Kadınlar da aynen erkeklerin askerlik borçlanması yaptığı gibi, doğum borçlanması yapabilecekler..” şeklinde açıklamıştı. Yasada sigorta başlangıcından önce, sigorta başlangıcından sonra ayrımı olmamasına rağmen. Uygulama sigorta başlangıcından sonraki doğumların borçlandırılması, önceki doğumların borçlandırılmaması şeklinde yönlendirildi. Siyasi otorite toplumdan gelen taleplere duyarsız kalmıyor. Özellikle seçim öncesi dönemlerde: siyasi otorite nezdinde gerekli kamuoyu oluşturulması halinde, tek maddelik bir düzenleme ile sigorta başlangıcından önceki doğumlara da borçlanma hakkı verilebilir. Bulunduğunuz yerdeki siyasilerle görüşüp, sigorta başlangıcından önceki doğumlara da borçlanma hakkı verilmesini talep edin.
PRİMİ 7000 GÜNE TAMAMLAMALISINIZ
Soru: 1964 doğumluyum. Nisan 2008’de sigortalı çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Selim DUMAN
Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödeme gün sayınızı bildirmemiş, askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.