Kış kapımıza dayandı ve maalesef soğuklarla birlikte grip mevsimi de başladı.
Yaklaşık bir ay önce grip nezle arası bir rahatsızlık yaşadım ve etkileri tam olarak geçmiş değil. Hastalık sonrası kulaklarım tıkandı ve uzun süre geçmesine rağmen kulaklarımdaki rahatsızlık devam ediyor. Konuşmaları net duyamıyorum. İşitme testine bile girdim; o kadar vahim durumdaydım, düşünün.
Instagram hikayelerine baktığımda ve kolunda serumla story atan arkadaşlarımı gördüğümde, "Demek ki bu durumdan sadece ben muzdarip değilmişim" dedim. Ve kötü haber: Grip sezonu açılmış. O zaman hoş geldin grip ve hoş geldiniz aksırıp tıksıran güzel insanlar!
Neyse efendim, önemli olan çocuklarımızın sağlığı. Son 1 aydır izin günümü maalesef hastanede geçiriyoruz. Oğlumda ve bende bitmeyen öksürük, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı nedeniyle hastane yollarını aşındırdık. İlaçlarla birlikte 3-4 günlük bir iyileşme oluyor ve sonrasında yine aynı şikayetler başlıyor. Mevsim geçişi olduğu için durum biraz da alerjik gibi. Tabii hem soğuk algınlığı hem de alerji ilaçlarını içirmeye devam ediyoruz. Zaman zaman da doktorun önerdiği üzere evde hava veriyoruz. Allah başka dert vermesin diyelim her zamanki gibi.
Hastaneye gidip geldiğim bu süreçte gördüm ki pediatri bölümleri hınca hınç serum kolunda, cıbıl cıbıl çocuklarla dolup taşıyor. Kimi enfeksiyondan gelmiş, kimi öksürükten… Ateşler içinde, yanakları pempe pembe olmuş ve bağıra çağıra ağlayan çocuklarla/bebeklerle dolu acil müdahale odası.
Gözlemlediğim kadarıyla da çocukların/bebeklerin genelinde öksürük ve burun tıkanıklığı şikayeti ön planda.
Hafife almayın!
Bebeklerde burun tıkanıklığını hafife almayın. Çünkü bebeğinizin burnunun tıkalı olması onların sadece nefes almasını zorlaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda beslenme ve uyku düzenine de etki ediyor. Kış aylarında artan burun tıkanıklığı maalesef bebeklerde akciğer fonksiyonlarının bozulmasına dahi yol açabiliyor.
Bebeğiniz geceleri ağzı açık uyuyor, hırıl hırıl sesler çıkarıyorsa ve bu yüzden sizin de uykularınız kaçıyorsa, şimdi paylaşacağım bilgiler sizin için faydalı olacak diye düşünüyorum.
Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenlerini ve yapılması gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet Cengiz anlattı:
Bebekler büyük risk altında
Uzman Doktor Mehmet Cengiz; kış mevsiminin gelmesiyle grip ve nezle olaylarında artış görüldüğünü ve bu günlerde bebeklerin büyük risk altında olduğunu belirterek “Gribe neden olan birçok virüs çeşidi vardır ancak bunlardan Influenza virüs dediğimiz grup bebekler için ciddi tehlike arz etmektedir. Grip; yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, burun tıkanıklığı-akıntısı, beslenme bozuklukları ile kendini gösterse de küçük bebeklerde alt solunum yollarındaki bronşlarda daralmalara neden olarak ciddi solunum sıkıntılarına da neden olup hastane yatışlarına hatta yoğun bakım yatışlarına neden olabilmektedir. Nezlede ise hafif ateşe burun akıntısının eşlik ettiği hafif bulgular görülür, nadiren alt solunum yolu hastalıklarına sebep olur” dedi.
Hırıltının nedeni burun tıkanıklığı olabilir
Bebeklerde burun boşluğunun 6-8 cm kadar ve yetişkin insanlara nazaran daha dar olduğunu belirten Cengiz, aileleri burun tıkanıklığa karşı uyardı:
“Grip ve nezlede burun içindeki sekresyon miktarının artışına bağlı olarak bebeklerde burun içi kanalında daralmalar meydana gelmekte ve bebeğin nefes almaya çalışmasıyla hırıltılı sesler oluşmaktadır. Aileler bu sesi çoğunlukla ciğerden geldiğini düşünüp polikliniklere başvurmaktadır.
Bebeğin burnunu serum fizyolojik damla damlatılarak etkili bir pompa ile açmak çok önemlidir. Çünkü sekresyonlarla burnu kapalı olan bebek burnundan nefes alamayacağı için ağızdan nefes almaya başlayacak ve beslenme esnasında ağzındaki sütü nefes alımıyla ciğerlerine çekerek ciddi akciğer hastalıklarına neden olacaktır.
Yapılan birçok çalışmada hastaneye solunum sıkıntısıyla başvuran bebeklerin çoğunda akciğer hastalığına neden olarak ciğerlerde süt partiküllerinin bulunduğu gösterilmiştir. Süt, akciğer bronşları için irritan bir maddedir ve bronşlara sütün teması ile bronşlarda ani daralmalar meydana getirerek bronşit, bronşiolit, zatürre dediğimiz birçok ciddi akciğer hastalığına neden olmaktadır.
Basit gibi görünen ve aileler tarafından ihmal edilen burun tıkanıklığının çok sakındığımız bebeklerimizi yoğun bakıma yatıracak düzeye kadar getirdiğini gördükçe bu konunun önemini vurgulamak isterim.”
Önlem alın!
Bebeklerinizi gripten korumak ve burun tıkanıklığını gidermek için bir takım önlemler almak gerekir.
Bu önlemlerin en önemlileri;
• Ellerinizi sık sık yıkayın.
• Bebeğinizin gripli kişilerle temas etmemesine özen gösterin. Hatta bebeğin gripli kişiyle aynı odada bile bulunmamasına dikkat edin.
• Bebeğinizin kaldığı odayı sık havalandırın.
• Kış mevsiminde oda sıcaklığının 24 dereceyi geçmemesine dikkat edin.
Aldığınız onca önleme rağmen tabi ki bebekleriniz grip ya da nezle olabilir. Uzman Doktor Mehmet Cengiz bu durumda neler yapabileceğini de şöyle sıraladı:
Tüm dikkatimize rağmen bebeğiniz grip ya da nezle olduysa;
• Burnunu mutlaka etkili bir şekilde açık tutmaya özen gösterin.
• En sağlıklı yöntem iki burun deliğine 7-8 damla serum fizyolojik damlatıp ağızla çekilen ya da süpürge makinasına takılan pompa yardımı ile açmak.
• Bebeğinizi beslerken hırıltısının olup olmadığını kontrol edin. Eğer burnu tıkalıysa, burnunu açtıktan sonra beslemeye devam etmek daha doğru olacaktır.
• Banyo yaptırın. Çünkü bebeğinizin üst solunum yollarını tıkayan tüm mukus ve salgılar banyoda sıcak suyun etkisiyle akıp gidecektir.
• Sıvı alımını artırın.
Tüm bunlara rağmen bebeğinizde dakikada 60’tan fazla solunum, inlemeli solunum, yetersiz beslenme ve genel durumunda bitkinlik ya da halsizlik gibi belirtiler görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…