Mart ayı, eğitimde yeni hamleler açısından verimli bir ay oldu. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile Murat Akdoğan Eğitim, Sağlık, Kültür ve Toplumsal Dayanışma Vakfı arasında, kurumda yetişen çocukların yüksek öğrenim göreceği üniversite kurulması konusunda bir protokol imzalandı. Bakan Selma Aliye Kavaf, SHÇEK çatısı altında yetişen gençlerin bireysel ve mesleki gelişimine katkı sağlamak, Türkiye’nin temel ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek ve mezun olan gençlere istihdam imkânı sağlamak için gerekli çalışmaları yapmanın ana hedefleri olduğunu söylüyor. Kavaf, hazırladıkları ‘Sevgi evleri ve çocuk evleri’ projesi tamamlandığında 5 yıl içerisinde yurtlarda ve yuvalarda çocuk kalmayacağı müjdesini de verdi.
SHÇEK’in işbirliği yaptığı vakfın kurucu Başkanı Murat Akdoğan’ın babasının uzun yıllar Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde öğretmenlik yaptığını öğrendik. Bu nedenle söz konusu proje Akdoğan’ın çocukluk hayalini gerçekleştireceği bir adım olacak. Proje Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ile başlayacak, sonra fakülteye dönüşecek. Okulda çocuk esirgeme kurumlarında yetişen çocuklar yüzde 100 burslu olarak yüksek öğrenim görecek.
Bu arada YÖK, beş yeni devlet üniversite kurulmasına ilişkin görüşünü Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaştı. YÖK’ün kararına göre, İstanbul’da İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir’de İzmir Turgut Reis Üniversitesi, Konya’da Konya Üniversitesi, Kayseri’de Kayseri Üniversitesi ve Erzurum’da Erzurum Üniversitesi adıyla beş yeni devlet üniversitesi kurulacak.
İstanbul ise üniversite sayısını 40’layacak. Toplamda 27 üniversitenin bulunduğu İstanbul’da 12 vakıf üniversitesi daha kurulacak. Üniversiteler; Kemer, Şehir, Piri Reis, Yeni Yüzyıl, Medipol, Fatih Sultan Mehmet, Bezm-i Alem Valide Sultan, Ön Asya, Süleyman Şah, Türkiye Lojistik Araştırmalar Vakfı Üniversiteleri ve Gelişim Meslek ile Kavram Meslek Yüksekokulu isimleriyle açılacak. Türkiye’de ilk kez Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak olan Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi’nde tıp eğitimi verilecek.
Bu haberler eğitim açısından güzel haberler ancak YÖK’ün artık özel üniversitelerin önünü açacak adımı ciddi anlamda atması gerekiyor. Yoksa devlet ve vakıf üniversite sayısını artırmakla özlenilen tabloyu yakalamamız mümkün görünmüyor.
09 Mart 2010, Salı 09:35
Haberin Devamı