DasDas, ekim ayında son dönemin kapalı gişe oyunlarından yaptığı özel bir programla sanatseverleri ağırlayacak. 9 Ekim’de DasDas prodüksiyonu oyunlarından ‘Anadolu Efes katkılarıyla: Westend/Batının Sonu’ sahnelenecek. 14 ve 30 Ekim’de ise Craft Tiyatro’nun bünyesindeki Bergüzar Korel’in tek kişilik oyunu ‘Kızlar ve Oğlanlar’ konuk olacak. Binnur Kaya, Güven Kıraç, Levent Ülgen ve Tilbe Saran gibi usta isimlerden oluşan kadrosuyla ‘Vahşet Tanrısı’, hem 15 Ekim’de hem de 29 Ekim’de DasDas’ta seyirciyle buluşacak. 16 Ekim’de ise DasDas’ın klasikleşen oyunu ‘Joseph K.’ sahnede olacak. DasDas’ın biletleri www.mobilet.com’da satışta.
39. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ geliyor!
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali, 9-20 Ekim arasında çevrimiçi olarak başlıyor. Aynı zamanda salon gösterimleri de olacak. Uluslararası Yarışma sadece festivalin çevrimiçi platformu olan ‘filmonline.iksv.org’da gerçekleştirilirken, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi, Cinemaximum, Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nda da gösterime girecek.
Festival kapsamında toplam 40 yeni film gösterilecek. Covid-19 önlemleri doğrultusunda filmler için gişelerden basılı bilet alınamayacak, sinema biletleri satış işlemleri yalnızca ‘biletix.com’ adresi üzerinden yapılacak. Çevrimiçi gösterimlerin biletleri yalnızca ‘filmonline.iksv.org’ adresinden, 2 Ekim Cuma 10:30’dan itibaren satın alınabilecek.
DİJİTAL SANATTA ŞİMDİ
Akbank Sanat, kültür-sanat etkinliklerini, sosyal medya kanallarında sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’de ve dünyada dijital ifade olanaklarının sunduğu imkanlar üzerinden eserler üreten sanatçıların çalışma pratiklerine odaklanan ‘Dijital Sanatta Şimdi’ başlıklı konuşma serisini, Akbank Sanat YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
Konuk ettiği sanatçıların; keşif yolculuklarına, ilham kaynaklarına ve kariyerine dair bireysel fragmanlara yer veren seride şu ana kadar; Can Büyükberber (sanatçı, yönetmen), Selçuk Artut (sanatçı, akademisyen, müzisyen), Candaş Şişman (sanatçı), Ozan Türkkan (sanatçı), Bager Akbay (sanatçı, eğitmen) ve Osman Koç (sanatçı, yaratıcı teknolojist) yer aldı.
ALTIN PORTAKAL HEYECANI!
Antalya Altın Portakal Film Festivali 3-10 Ekim tarihleri arasında 57. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek festivalin film gösterimleri tüm dünyayı etkileyen salgın nedeniyle açık havada yapılacak. ‘Yıldızların Altında’ adı verilen, üç ayrı açık hava sinemasında gösterilecek olan 44 filmin biletlerine Biletix ve Atatürk Kültür Merkezi gişelerinden ulaşılabilir.
CAZ KEYFİ BAŞLASIN!
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 23 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali’nin konserleri, bugünden itibaren festivalin çevrimiçi platformunda (online.iksv.org/caz) erişime açılacak. İstanbul’un en sevilen açık hava mekanlarında gerçekleşen konserlerin kayıtları, çevrimiçi platform üzerinden Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyadan 3 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında izlenebilecek.
Yol’a duyduğumuz özlem: ‘YOLDA II’
Kezban Arca Batıbeki’nin, ‘Yolda II’ / ‘On The Road II’ isimli solo sergisi Artcrowdistanbul Online Galerisi’nde başladı. İki ay süreyle çevrimiçi olarak izlenebilecek sergi, yaşadığımız pandemi sürecinde, ‘yol’a duyduğumuz özlemi dile getiren özel bir seçki ile izleyici karşısına çıkıyor.
1984’ten bu yana, farklı platformlarda, kadın ve popüler kültür üzerine yaptığı işlerle tanınan, Batıbeki; Yolda II’ / ‘On The Road II’ isimli ilk online, kişisel sergisi ve Timuçin Unan tarafından sergi için hazırlanan kitabıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 16 Kasım’a kadar artcrowdistanbul.com adresinden gezilebilir.
‘HAYALETLER’in festival yolculuğu...
Azra Deniz Okyay’ın, dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali’nde yapan filmi ‘Hayaletler’in festival yolculuğu ekimde de devam ediyor. Bu hafta Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Türkiye prömiyerini yapacak olan ‘Hayaletler’, 9-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 36. Varşova Film Festivali’nin ‘Keşifler’ bölümünde gösterilecek ve 13-24 Ekim tarihlerinde Belçika’da düzenlenecek olan 47. Ghent Film Festivali’nde, aralarında; ‘There Is No Evil’, ‘Nomadland’, ‘Vitalina Varela’nın da olduğu yılın önemli yapımlarıyla jüri karşısına çıkacak. Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği filmin, Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.
EN YENİ KİTAPLAR
TEK BEDENDE ÜÇ KADIN
Leyla Özyol’un ‘Zehra, Zühre, Zeliha ve Suç’ isimli kitabı Epona Yayınevi’nden çıktı. Kitap, farklı gerçeklikler peşinde olan öykülerden oluşuyor. Özyol’un üç farklı kadını ise aynı kişi. Üç kadın tek bir bedende yaşıyor ya da tek bir beden; biraz Zehra’nın, bir parça Zühre’nin, bazen Zeliha’nın oluveriyor. Farklı zamanlarda yaşadığı olaylarla birlikte Zehra, Zühre ya da Zeliha olarak kabuk değiştiriyor.
Bulunduğu zaman, mekan ve gerçeklik de buna eşlik ediyor. Kitap keskin ve kesin bir anlatıda ilerlemiyor. Edebiyatın belirsizliklerinden faydalanarak karakterlerin ayrıntılarını okurun belleğiyle oluşturuyor ve okuyucusunu da bu hikayenin bir parçası haline getiriyor. Leyla Özyol, bunu tercih ederken okuyucunun öykü dünyasında kendi kayboluşuna imkan vermeyi amaçlıyor.
EGE’DEN ‘KEDİCE BİR SEVDA’
Müzisyen Ege’nin üçüncü kitabı ‘Kedice Bir Sevda’ raflarda yerini aldı. Tescilli bir çapkının başına gelenler üzerinden, kadın-erkek ilişkilerini mizah ve gerçekliği harmanlayarak anlatan kitap, aslında hepimizin hayatımızda yaşadığı durumlara, konulara ve sorunlara parmak basıyor. ‘Kedice Bir Sevda’, aynı zamanda ilişkilere farklı bir pencereden bakmamız gerektiğini de vurguluyor.
DÜNYAYA BİR DELİNİN GÖZÜNDEN BAKMAK
Hayatının neredeyse tamamını göçmen olarak yaşayan; annesini, erkek ve kız kardeşlerini genç yaşta kaybeden Halil Cibran’ın 1918 yılında İngilizce yayınlanan ilk eseri olan ‘Meczup’; okuru, bir ‘delinin’ gözünden dünyaya bakmaya çağırıyor.
Halil Cibran’ın Meczup’taki ‘İki Münzevi’, ‘Bilge Köpek’, ‘İyi Tanrı Kötü Tanrı’, ‘Gece ve Meczup’ gibi başlıklar altındaki hikayeleri, insanlığın heveslerini, kibrini ve inançlarını ironik bir bakış açısıyla anlatıyor. ‘Meczup’ diye nitelendirdiklerimize kulak vermek gerektiğine ikna oluyorsunuz.