Hakan ÇelikEğlence ekonomisini Türkiye hep pas geçti

HABERİ PAYLAŞ

Eğlence ekonomisini Türkiye hep pas geçti

Türkiye’de eğlenceler, festivaller ve buna benzer büyük çaplı etkinliklerle ilgili bazı kesimlerde ilginç bir önyargı var. Sadece yüksek gelir grubundan ve zamanı tamamen müsait insanların katılabileceği etkinlikler gibi görülüyor. Hatta biraz gereksiz olduğu düşünülüyor. Oysa, örneğin Avrupa’daki karnavallar tam tersine geniş kitlelerin katılımı içindir. Gelip eğlensinler, güzel zaman geçirip yeni kişilerle tanışsınlar diye düzenlenir.

Bir yönüyle önemli bir kültür ve sanat aktivitesidir. Çoğunun tarihi yüzlerce yıl öncesine gider. Ekonomiye katkısı büyüktür. Eğlence mekânları da öyle. Mesela Paris’teki Lido ve Mouline Rouge, New York’ta Broadway, Londra’da Westend gibi yerlerde aynı zamanda yıl boyunca sahne şovları düzenlenir. Brezilya’daki Rio Festivali milyonlarca kişi çekiyor, yüz milyonlarca dolar gelir üretiyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde nedense bu faaliyet alanı hep çok kısır kaldı. Özellikle İstanbul’daki Reina saldırısı sonrasında müzikli eğlence mekanları âdeta ortadan kayboldu. 20 milyonluk dev bir metropol olan İstanbul’da çok güzel yeme içme alanları olsa da ziyaretçilerin gelip gönüllerince eğlenecekleri uluslararası standartta 5 yer sayamam. Başka bir yönüyle bakacak olursak, koca şehirde turistin gelip para harcayacağı yer yok. Pandemi ve ekonomik sorunlar da eklenince bu konu iyice iç karartıcı bir meseleye dönüştü.

Eğlence ekonomisini Türkiye hep pas geçti

Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’deki bu noksanlığı fark edip kolları sıvamasaydı önemli bir Anadolu şehrimiz güzel bir festivalle tanışamayacaktı. Bozkurt’un fikir önderi ve aktif destekçisi olduğu Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı bu yıl 10. kez düzenleniyor. 23 Mart’ta başlayan etkinlikler yarın sona erecek. Bugün resmî açılış, kostümlü kortej ve Haluk Levent konseri var. Ayrıca çeşitli sanatçılar ve koroların müzik dinletileri olacak.

POTANSİYEL AÇIĞA ÇIKSIN

Karnavalın sürprizlerinden biri de Türkçeyi çok iyi konuşup bağlama çalmayı öğrenen Japon Yukari Fumuro olacak. Türküleriyle karnavalı renklendirecek olan Fumuro’ya yine Japonya’dan Hikaru Wabita eşlik edecek. Portakallı Lezzetler Yarışması, Halk Koşusu, Rengarenk Fest, Su Korteji, TJK Pony Club ve KindyRoo Çocuk etkinlikleri, Uluslararası tanıtım standları, Gastronomi Fikir Kulübü’nün Hızlı Dürüm Yeme Yarışması ve Mutfak Workshop’u ile TJK Portakal Çiçeği Koşusu karnavalda düzenlenecek etkinlikler arasında yer alacak.

Haberin Devamı

Ali Haydar Bozkurt ve arkadaşlarının bu girişimi o kadar değerli ki. Adana gibi potansiyeli çok yüksek, tarihî birikimi olan bir şehrimiz bu festival sayesinde farklı bir yönüyle daha öne çıkıyor. Yeme içme kültürünün kebaptan ibaret olmadığı gösteriliyor. Adana ekonomisi canlanıyor. Uçaklar ve oteller doluyor, esnafın yüzü gülüyor, yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor.

Pandemi ortamında evlerine kapananlar bahar havasında dışarı çıkıp temiz hava alıyor, faaliyetlere katılıp moral depoluyor. Marifet iltifata tabidir. Ali Haydar Bozkurt’u güzel etkinliği kesintisiz bir şekilde düzenlediği için kutluyorum. Bozkurt bu çabasında desteklenmeli. İmza attığı karnaval da Türkiye’nin diğer şehirlerine ilham kaynağı olmalı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder